02.02.2016.

Bogate nagrade za najbolje maske na Samoborskom fašniku

Najkreativnije očekuju tri nagradna natječaja

Bogate nagrade za najbolje maske na Samoborskom fašniku

Najveća rođendanska proslava pod maskama, 190. Samoborski fašnik, nastavlja se u petak, 5. veljače. No, kakva bi to proslava bila bez darova za posjetitelje?!? Stoga najkreativnije maškare 190. Fašnika očekuju čak tri nagradna natječaja s bogatim nagradama!

Svake večeri ovoga vikenda u 19 i 30 biraju se finalisti za izbor pojedinačnih i grupnih maski. Svi koji se prijave, predstavit će svoju masku na fašničkoj pozornici. Najbolji će u finale, posljednjeg dana Samoborskog fašnika, u utorak, 9. veljače. Najbolje maškare očekuju vrijedne nagrade iz fonda teškog 30-ak tisuća kuna.

Prvi put na Samoborskom fašniku nagrađuju se i najbolje maskirani kućni ljubimci. Potrebno je samo poslati fotografiju svojih maskiranih kućnih ljubimaca na press@tz-samobor.hr ili istu postaviti na zid Facebook profila Samoborskog fašnika, kako bi se došlo do vikend nagrada, a najbolje maskiranom ljubimcu pripast će glavna nagrada Zoo Vili Shopa zadnjeg dana Fašnika.

Novost 190. Fašnika jest da se bira i najrazglednica Dječjeg fašnika. Natječaj je nastao u suradnji s Hrvatskom poštom koja je omogućila sudjelovanje posjetiteljima Fašnika putem svoje mobilne aplikacije epostcard. Potrebno je samo besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju s web adrese: www.epostcard.hr i na Samoborskom fašniku pronaći atraktivan kadar Dječjeg fašnika. U par klikova od fotografije fašničkih aktivnosti djece kreira se atraktivna razglednica, upiše se adresa Turističke zajednice Grada Samobora (Trg kralja Tomislava 5, 10430 Samobor) uz napomenu Za nagradni natječaj „Naj razglednica Dječjeg fašnika“ i osobni podatci. Najatraktivnija razglednica znači i vrijednu nagradu, u ovom slučaju tablet račnalo.

Posljednjeg dana Fašnika, u utorak, 9. veljače bit će proglašeni pobjednici natjecanja mjesnih odbora te najuspjelije maske dječjeg programa, a dodjelit će se i Fašničke galge te Srakino gnezdo za najbolje uređeni ugostiteljski objekt. Sve informacije o nagradnim natječajima te programu Fašnika objavljeni su na web stranici www.fasnik.com te profilima Samoborskog fašnika na društvenim mrežama.

T.I.

 
02.02.2016.

Nastavljene radionice Društva svetog Izidora Seljaka

Izrađene prve replike muške narodne nošnje župe Samobor

Prvog dana u veljači nastavljene su etno radionice Društva svetog Izidora Seljaka koje se održavaju u područnoj školi u Farkaševcu. Već šestu godinu sastaje se dvadesetak žena koje su kroz protekle godine izradile vrijedne radove svojim rukama. To su dijelovi narodne nošnje ili ručni radovi koji se mogu koristiti u suvremenom kućanstvu. Njihovi radovi ugrađeni su u prostor planinarskog doma na Cerini ili čest poklon dragim gostima koji su vezani uz Udrugu Ekosspiritus. Vrijedne članice čuvarice su baštine i nastoje vjerno raditi rekonstrukcije dijelova narodnih nošnji samoborskoga kraja.

U protekle dvije godine najstarije članice, Evica Vlahović i Marica Kolman, naučile su mlađe članice izraditi mušku narodnu nošnju samoborske župe. Bilo je potrebno naučiti raditi pukanice, naučiti sašiti narodnu nošnju, odlučiti se za mustru veza i slično. Malo po malo nastali su vrijedni radovi, narodne nošnje koje sada oblače članovi Društva za svečane prigode i razna slavlja u župi ili na manifestacijama koje organizira Grad Samobor. Nošnje su rađene po starim vezovima te kao kopija najstarije narodne nošnje koja je u Etnografskoj zbirci Udruge Ekosspiritus i obitelji Librić, a vlasništvo je Josipa Librića, nadaleko poznatog muzikanta iz Vrhovčaka, i datira iz 1930. godine.

Jednu takvu nošnju izradila je Vlasta Hržić iz Kladja za svoga muža. Svi radovi izvedeni su njenim rukama, a lajbek je sašio jedan krojač iz Samobora. Predivna nošnja, naša, samoborska, tako će redovito biti obučena i pokazivana kada Grad slavi svoje svečanosti. A vrijedne ruke članica Društva sv. Izidora Seljaka počele su ovih dana izrađivati neke druge, lijepe i vrijedne primjerke dijelova narodnih nošnji.

Radionice vode: Lidija Momić, tajnica društva i Branka Toth, predsjednica društva. Ukoliko se želite pridružiti ovoj skupini žena, dobro ste došli. Telefon za kontakt – 099/4404-173 (Branka).

Radovan Librić

 
02.02.2016.

Delegacija branitelja iz Zadra posjetila Samobor

Odali počast poginulim prijateljima

Delegacija branitelja iz Zadra posjetila Samobor

Početkom ove godine delegacija branitelja iz Zadra posjetila je naš grad i obišla spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje u Parku domovinske zahvalnosti. Tamo su odali počast svojim poginulim prijateljima i suborcima te zapalili svijeće. Posjet Zadrana Samoboru ovaj puta nije bio protokolarne naravi, a u razgovoru s članovima obitelji naših poginulih branitelja izrazili su zadovoljstvo načinom na koji se Grad Samobor odužio svojim braniteljima, a posebno ih se dojmila ljepota parka i samog spomenika. Nakon toga obišli su centar grada i počastili se kremšnitama.

Đ.P.

 
02.02.2016.

Samoborci na 23. godišnjici oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Maslenica

Počast žrtvama velike pobjede

Samoborci na 23. godišnjici oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Maslenica

Udruga Žene u Domovinskom ratu - Zadar i ove je godine, zajedno s braniteljskim udrugama, na poseban način obilježila 23. godišnjicu oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Maslenica. 17. je siječnja organizirana 9. molitvena hodnja pod nazivom Koracima nade u istinu.

Hodnji su se pridružiti branitelji iz cijele Hrvatske, a među njima i iz Udruge HVIDR-a Samobor i Sveta Nedelja te Udruge branitelja 151. samoborske brigade, članovi Franjo Horvat, Josip Telišman, Miljenko Komes i Zdravko Noršić.

U zajedništvu su prohodali put od Zelenog hrasta do mjesne crkve Gospe od Ružarija u Pridrazi (Smilčić, Islam Latinski i Grčki, Kašić, Paljuv, Novigrad, Pridraga).

Posjetili su sva spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilima, zapalili svijeće, te molitvom i čitanjem imena poginulih branitelja i civila odali počast najvećoj žrtvi koju su ti ljudi nesebično dali za slobodu koju danas imamo.

Hodnju su posvetili svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima i njihovim obiteljima.

T.I.

 
02.02.2016.

Princ Fašnik poveo je Sraku na romantično bračno putovanje u zagrebački ZOO

Posetili suseda i njegove živine

Suveren Slobodne Fašničke Republike Samobor odlučio je ove godine promijeniti taktiku. Poučen iskustvom prijašnjih 190 godina, kada su ga optuživali pa palili za sve i svašta, počeo je tražiti sigurno mjesto gdje bi i prije suđenja mogao zatražiti azil i pobjeći sa svojom dragom Srakom. Malo je razmislio i dosjetio se! Iskoristit će svoja poznanstva u zagrebačkom Zoološkom vrtu, jer je novi direktor Zoološkog vrta Damir Skok, naš Samoborac. Tajna služba Fašničke Republike odradila je svoj dio posla pa su Princ i Sraka u ponedjeljak, 1. veljače, u potpunoj tajnosti obišli zagrebački ZOO.

Tamo im je direktor Skok, kao pravom i prvom prinčevskom paru u Maksimiru, osigurao privatan obilazak zoološkoga vrta. Pogledali su mogu li se neopaženo sakriti među majmunima pa su u istu svrhu razgledali i nastambe za zebre i deve. Obišli su tropske predjele, gdje se Sraki najviše svidio krokodil, pa je domaćine zamolila da je se sjete ukoliko budu imali kojeg viška, jer joj se potrgala torbica. Hranili su i morske lavove Zagija, Edith i Pepi, a medvjede i lavove su ipak pustili na miru, jer su drijemali, a baš je bilo vrijeme ručka... Pronašli su i fašničke krave, koje se pretvaraju da su američki bizoni, a otkrili su i novu vrstu ježa. Suhog travnatog. Svugdje im je bilo baš lijepo, a najdraži dio posjeta im je bio... ali to vam još ne smijemo otkriti. 

Princ i Sraka lobirat će da Samoborski fašnik nakon 190 godina konačno promijeni surovu i divlju tradiciju spaljivanja Fašnika, jer to sada priječe europske direktive i propisi. Kako Fašnička Republika kani uskoro aplicirati i za članstvo u EU, to će ih se morati pridržavati. Stoga molimo medije da se i oni zauzmu kod fašničkih vlasti da ipak budu humanije te da Princa ubuduće protjeruju, a ne pale, a on će svojevoljno i rado abdicirati pred otvorenim plamenom... Utočište do sljedećeg Fašnika su si osigurali pa ako nakon 9. veljače, kada završava Fašnik, dođete u Maksimir, možda ćete ih tamo negdje naći...! Tko zna?

M.Š.

 

Bogate nagrade za najbolje maske na Samoborskom fašniku

Nastavljene radionice Društva svetog Izidora Seljaka

Delegacija branitelja iz Zadra posjetila Samobor

Samoborci na 23. godišnjici oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Maslenica

Princ Fašnik poveo je Sraku na romantično bračno putovanje u zagrebački ZOO

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002