01.03.2016.

Županja podupire rad udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode

250.000 kuna za zdraviji okoliš

Županja podupire rad udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode

Zagrebačka županija u 2016. godini poduprijet će rad udruga i drugih neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode s 250.000 kuna. Natječaj za prijavu programa i projekata otvoren je do 31. ožujka ove godine.

Na natječaj se mogu javiti udruge i druge neprofitne organizacije upisane u Registar udruga Republike Hrvatske koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji, aktivno djeluju na njenom području i programski su usmjerene na zaštitu okoliša i prirode. Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po pojedinom projektu je 5.000 kuna, a najveći iznos 40.000 kuna.

Prednost kod dobivanja financijske potpore imat će udruge i druge neprofitne organizacije koje će prijaviti programe i projekte sukladne Programu zaštite okoliša Zagrebačke županije. Prioritet kod dobivanja sredstava imat će programi i projekti koji će provoditi aktivnosti na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te educirati i promicati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada (recikliranje, kompostiranje, odvojeno prikupljanje otpada). Također, prednost će imati projekti koji će uključivati škole i vrtiće u programe vezane uz ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvoj, projekti čišćenja divljih odlagališta otpada i uspostave mjera za sprečavanje njihovih ponovnih nastojanja te pilot-projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu podnošenja zahtjeva nalaze se na web stranici Zagrebačke županije (www.zagrebacka-zupanija.hr). Popunjeni obrazac za prijavu programa i projekata te potrebna dokumentacija dostavljaju se poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10 000 Zagreb s naznakom "Prijava na natječaj – NE OTVARAJ" ili osobno na navedenoj adresi u pisarnici na 6. katu.

Inače, na području Zagrebačke županije trenutno djeluje 60 udruga za zaštitu okoliša i prirode. S obzirom na interes iskazan proteklih godina te razinu kvalitete programa i ove godine se očekuje realizacija brojnih kvalitetnih projekata.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane udruge da se jave na natječaj do 31. ožujka 2016. godine.

M.B.

 
01.03.2016.

Na Građanskom utorku predavanje o permakulturi

Jedite zdravo i živite u skladu s prirodom

Na Građanskom utorku predavanje o permakulturi

Velik broj zainteresiranih Samoboraca okupio se na Građanskom utorku 1. ožujka, u sklopu kojeg su Karmela i Miroslav Kiš održali predavanje o permakulturi. Kako se bliži proljeće i radovi u vrtovima i okućnicama, bilo je zanimljivo i poučno čuti kako se mala proizvodnja hrane može učinkovito i ekološki poboljšati. Iako permakultura obuhvaća i puno više od toga, jer općenito brine o planiranju i održavanju cjelokupnog životnog prostora u skladu s prirodom i prirodnim ciklusima, Karmela i Miroslav Kiš prezentirali su način na koji oni koriste principe permakulture u svojem domu i vrtu.

Permakultura ima svoja pravila i načela, ponajprije ona etička, a to su briga o zemlji, briga o ljudima i vraćanje viškova u prirodu kako bi se opet iskoristili.

Nakon upoznavanja s permakulturom i njezinim osnovnim pravilima i pojmovima, predavači su organizirali i prodaju sjemena različitih biljaka koje sami uzgajaju.

M.K.

 
01.03.2016.

Gradonačelnik primio stariju odgojnu skupinu Dječjeg vrtića Slavuj

Dječja znatiželja nema granica

Gradonačelnik primio stariju odgojnu skupinu Dječjeg vrtića Slavuj

U sklopu projekta "Say hello to the world" djeca iz starije odgojne skupine Delfini, Dječjeg vrtića Slavuj, 1. su ožujka posjetili gradsku upravu i gradonačelnika Grada Svete Nedelje Dragu Prahina. Djeca su stigla u pratnji ravnateljice DV Slavuj Gordane Supanc, psihologinje Sare Jager te odgojiteljica Ljiljane Udovičić i Jelene Đogić, a uz gradonačelnika dočekali su ih i zamjenik gradonačelnika Damir Halužan te pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Biserka Delač.

Uvažavajući vrijednosti i ciljeve Nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj u ovoj pedagoškoj godini DV Slavuj je sklopio ugovor s FINI zavodom Radeče i uključio se u projekt "Say hello to the world", međunarodnu inovaciju virtualnog povezivanja vrtića i škola putem mrežne aplikacije "My hello". Projekt omogućava povezivanje djece diljem svijeta prema unaprijed pripremljenom programu "Pet prstiju", s ciljem upoznavanja različitih kultura i tradicija, oblikovanja nacionalne i državne svijesti, poticanja kreativnosti i stvaralaštva, prihvaćanja različitosti, prevladavanja predrasuda i stereotipa, te komunikacije i izmjene primjera dobre prakse.

Djeca iz starije odgojne skupine Delfini, pod mentorstvom psihologinje i odgojiteljica, surađuju s vrtićem Darželis Vyturelis iz Litve te kroz šestomjesečni period imaju video javljanje za svaku od pet tema projekta: To sam ja, Ja i moja obitelj, Ja i moj vrtić, Ja i moje mjesto/grad i Ja i moja država.

Gradonačelnik Drago Prahin pozdravio je goste, a djeca su postavljala i pitanja. Najviše ih je zanimalo što radi gradonačelnik te koliko ima crkava i policajaca na području Grada Svete Nedelje. Demonstrirala su kako Gradsko vijeće donosi odluke na zadano pitanje te pokušali odlučiti koje bi boje trebala biti Mitnica.

Druženje je nastavljeno uz osvježenje, a djeci su uručeni licitari i karte za biciklističke staze na području Svete Nedelje.

Gradonačelnik Drago Prahin i pročelnica Biserka Delač dobili su i prigodan poklon – crteže koje su izradila djeca iz starije odgojne skupine Delfini.

A.B.B.

 
01.03.2016.

U samoborskoj gradskoj vijećnici obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

Duga i bogata tradicija

U samoborskoj gradskoj vijećnici obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

1. su ožujka u samoborskoj Gradskoj vijećnici predstavnici dijela operativnih snaga civilne zaštite obilježili Međunarodni dan civilne zaštite. Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, kao dan na koji je 1990. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila Svjetskim danom civilne zaštite, a u sjećanje na 1972. godinu, u kojoj je počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi.

Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj ima dugu tradiciju, znatno dužu nego što su to imale druge države na području srednje i jugoistočne Europe.

Grad Samobor kroz procjenu i planove ugroženosti ima predviđene situacije koje su opasne po sigurnost stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša, a zahvaljujući stalnom uvježbavanju i opremanju, operativne snage spremne su odgovoriti na potencijalno opasne situacije.

P.A.

 
01.03.2016.

Županija objavila Javni natječaj za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog značenja

2,3 milijuna kuna za zdravlje i sigurnost

Županija objavila Javni natječaj za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog značenja

Zagrebačka županija objavila je Javni natječaj za dodjelu 2,3 milijuna kuna za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog i sličnog značenja na području Zagrebačke županije u 2016. godini. Prijave se podnose do 29. ožujka 2016. godine.

Prijaviti se mogu udruge i druge neprofitne organizacije te ustanove čija je djelatnost briga za djecu s posebnim potrebama, a čiji je osnivač Republika Hrvatska ili jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije.

Program i projekt koji provodi udruga, druga neprofitna organizacija ili ustanova mora biti namijenjen stanovnicima Zagrebačke županije te biti besplatan za korisnike. Provođenje projekta ne smije trajati dulje od 12 mjeseci te se mora jasno odrediti područje provedbe i ciljane skupine korisnika.

Od posebnog interesa za Zagrebačku županiju su programi i projekti koji se odnose na zdravstvene, socijalne i humanitarne, programe i projekte, zatim za branitelje Domovinskog rata, za brigu za umirovljenike i osobe starije životne dobi te u području zaštite od nasilja u obitelji.

Tekst natječaja i obrasci, na kojima se prijavljuju programi i projekti, nalaze se na web stranici www.zagrebacka-zupanija.hr. Više informacija može se dobiti u Zagrebačkoj županiji, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Zagreb, Ivana Lučića 2a/VI kat, te na broj telefona 6009-485, 6009-447, 6009-405.

Iz Zagrebačke županije pozivaju udruge i druge neprofitne organizacije da svoje prijave dostave najkasnije do 29. ožujka 2016. godine na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb, s naznakom "Prijava programa – zdravstvena, socijalna i humanitarna djelatnost – NE OTVARAJ".

M.B.

 

Županja podupire rad udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode

Na Građanskom utorku predavanje o permakulturi

Gradonačelnik primio stariju odgojnu skupinu Dječjeg vrtića Slavuj

U samoborskoj gradskoj vijećnici obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

Županija objavila Javni natječaj za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog značenja

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002