17.04.2016.

"Mladi obrtnici – novi poduzetnici" i u Samoboru

Saznali kako školovanjem do posla

Udruženje obrtnika Samobor, u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Samobora, organiziralo je 15. travnja, za vrijeme održavanja 12. Samoborskog proljetnog sajma, prezentaciju programa pod nazivom "Dojdi osmaš u Samobor 2016". Cilj programa je upoznavanje učenika osnovnih škola s programima samoborskih srednjih škola i izborom mogućih zanimanja.

Prezentacija je održana u prostorijama srednjih škola, a u njoj su sudjelovale sve samoborske srednje škole te 2 srednje škole s područja Grada Zagreba: Elektrotehnička škola Končar i Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija.

Ove godine sudjelovalo je preko 400 učenika 8. razreda osnovnih škola s područja Samobora i Svete Nedelje te 10-ak srednjih škola koje su predstavile svoje obrazovne programe i škole.

Dodatna vrijednost projekta "Dojdi osmaš u Samobor" je i sudjelovanje brojnih obrtnika i poduzetnika s područja Samobora i Svete Nedelje, koji su istog dana ugostili osmaše u svojim obrtničkim radionicama te im pokazali iz prve ruke kako je to biti poduzetnik i koje kompetencije traže od svojih zaposlenika.

Poduzetnici koji su sudjelovali u ovoj manifestaciji i koji su ugostili učenike su: Rimac automobili d.o.o., Brodar inženjering d.o.o., Stolarija Branko Rudolf, Studio As, Obrt Oslaković, Krometal d.o.o., Obrt Somek, Purić d.o.o. i Obrt Kanceljak.

Ovo je jedinstven projekt promocije obrazovnih programa srednjih škola i obrtničkih zanimanja s naglaskom na upoznavanje praktičnih znanja koja se očekuju od učenika u njihovom daljnjem obrazovanju te je na tragu buduće kurikularne reforme strukovnog obrazovanja RH.

Projekt se provodi u okviru EU projekta "Mladi obrtnici – novi poduzetnici", koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 95%.

S.S.

 
17.04.2016.

Održana 29. Samoborska salamijada

Uspješno brode prema tridesetoj!

Poštujuću svoju dugogodišnju tradiciju, Samoborska salamijada iz godine u godinu nudi i nešto novo, osluškujući glas sudionika s ciljem unapređenja cijele manifestacije. Taj napredak osobito je vidljiv od kada je brigu za Salamijadu preuzela Udruga Zlatna šajba, razvijajajući programe, pravilnike, utvrđujući jasne kriterije, modificirajući kategorije. Dokaz da su na dobrom putu bila je i realizacija projekta Samoborske salame kao robne marke Zagrebačke županije te brendiranje tog proizvoda.

Ove godine su se Salamijadi pridružili i natjecatelji iz Bosne i Hercegovine, kao sedme zemlje sudionice, što dovoljno govori o ugledu manifestacije u ovom dijelu Europe. Nije nikakva tajna i da je Samoborska salamijada uzor mnogima koji pokreću svoje manifestacije sličnog karaktera – istaknuo je predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč.

Ono što obilježava Salamijadu su i njeni pobjednici. Tako će ostati zapisano da je na ovogodišnjem 29. izdanju Veliku zlatnu šajbu u kategoriji domaćih proizvođača dobio Tomislav Kapusta iz Svetog Križa pokraj Harmice s najboljom ukupnom ocjenom 57,30 od maksimalnih 60 bodova. U kategoriji domaćih uzgajivača svinja pobijedio je OPG Josip Belak iz Farkaševca, dok je kod međunarodnih proizvođača najbolji bio Denis Krošelj iz Kapele u Sloveniji.

Veliku zlatnu šajbu dobio je i Mirko Filipović iz franjevačkog samostana Plehan u BIH u posebnoj kategoriji Kobasice, dok je u posebnoj kategoriji Salame prvo mjesto pripalo Andrejki Zobarič iz Dobove u Sloveniji.

Ukupno je na ocjenjivanje u pet kategorija predano 139 proizvoda, a uz pet Velikih zlatnih šajbi osvojeno je još 40 Zlatnih šajbi te 91 srebrna i tri brončane.

I ove su godine brojni gosti i uzvanici do posljednjeg mjesta 16. travnja ispunili Sportsku dvoranu Samobor. Sve su ih s pozornice pozdravili samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč. Čestitke je uputila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a izaslanik je bio njen posebni savjetnik Mate Granić. Salamijadi su nazočili još i europska parlamentarka Marijana Petir, saborski zastupnik Drago Prgomet, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske Unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije Josip Kraljičković, zamjenici ili pomoćnici ministarstava poduzetništva i obrta, poljoprivrede, turizma te socijalne politike i mladih, predstavnici veleposlanstava Italije i Srbije, kao i gradonačelnici ili njihovi zamjenici susjednih gradova i općina.

Ovogodišnje 29. izdanje Samoborske salamijade imalo je i nekoliko posebnosti. Tako je za redovno sudjelovanje s pet zlatnih i dvije srebrne šajbe posebno priznanje primio Milan Bandić, dok je Dubravko Viduč ogrnuo plašt viteza od kobasica, kojeg mu je uručio Mario Bratulić iz istarske Općine Sveti Petar u Šumi. Na tamošnjoj gastromanifestaciji izabrano je ove godine prvih 7 vitezova od kobasica iz 6 zemalja, a Viduč je titulu zaslužio za očuvanje tradicije i autohtonosti naše Salamijade. Europarlamentarka Marijana Petir ponudila je, pak, svoju pomoć da se Samoborska salama uvrsti u kategoriju autohtonog proizvoda na razini Europske Unije.

Naravno, dobre stvari se ne mijenjaju, tako da je i ovaj puta svim nazočnima na raspolaganju bila bogata gastro ponuda za koju su se pobrinuli Restaurant Lido, Hotel Lavica, Restaurant Franja, Gostilna Kunst, Bistro Kod Damira iz Staroga Grada i SKUD Jednota iz Šida. U glazbenom dijelu programa nastupile su domaće snage – FA Mladost i Klapa Poj iz Samobora, potom Siniša Žunec i grupa Prava stvar, dok je poznate hitove brojnih generacija otpjevao Duško Lokin.

Pokrovitelji 29. Samoborske salamijade bili su Grad Samobor i Zagrebačka županija, poduprli su je brojni sponzori, a medijski su je pratili Radio Samobor i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

M.Š.

Pobjednici u kategoriji domaćih proizvođača

Ništa bez iskustva

U kategoriji domaćih proizvođača salama pobijedio je Tomislav Kapusta, a u kategoriji domaćih uzgajivača svinja Josip Belak. Obojica su istaknula dugogodišnje iskustvo u pripremi salama kao jedan od razloga pobjede u svojim kategorijama. To iskustvo stječe se već kroz nekoliko generacija i pomno čuvaju recepti pripreme salama, sušenja i čuvanja, jer svaki detalj u tom lancu je važan. Rade manje serije, uglavnom za svoje potrebe i za krug svojih prijatelja. I, ono najvažnije, uživaju u tome.

 
17.04.2016.

7. Festival Samoborske češnofke

Posjetitelji uživaju u degustacijama, a najbolji u priznanjima

Za gastro užitke tu je 7. Festival Samoborske češnofke na novom trgu kod pošte. Prvog dana sajma svoje je češnofke predstavilo 13 mjesnih odbora i gradskih četvrti. Ocjenjivačka komisija (Dubravko Viduč, Tomislav Skendrović i Krunoslav Znika) odlučila je da najbolju češnofku ima MO Velika Rakovica, drugo je bilo Braslovje, a treće Cerje. U nedjelju će svoje češnofke predstaviti profesionalni proizvođači iz Udruge Samoborska češnofka, a posjetitelji će ih moći degustirati od 11 do 14 sati.

Na programu je još jedna degustacija, i to na Danu otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba, kada će posjetitelji moći probati salame s ovogodišnje 29. Samoborske salamijade, kao i vina samoborskih proizvođača. U velikom šatoru na Trgu kralja Tomislava salame i vino će se moći kušati od 10 do 16 sati.

M.Š.

 

"Mladi obrtnici – novi poduzetnici" i u Samoboru

Održana 29. Samoborska salamijada

7. Festival Samoborske češnofke

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002