15.09.2016.

Rekonstruira se most u Kršlinima

700.000 kuna za novi most

Rekonstruira se most u Kršlinima

Ovih je dana u tijeku najznačajniji projekt za sve stanovnike Žumberka - rekonstrukcija mosta kod naselja Kršlini.

Na javnom natječaju izabrana je tvrtka Ciglenica d.o.o., koja će izvesti radove vrijedne više od 700.000 kuna.

Radovi počinju u ponedjeljak, 19. rujna, a rok za izvođenje je 45 dana.

Podsjetimo da su velike količine oborina u lipnju ponovno uzrokovale probleme i urušavanje mosta na prometnici između Grdanjaca i Gabrovice, a zbog velikih je materijalnih šteta župan Zagrebačke županije proglasio elementarnu nepogodu za to područje.

Proglašenjem elementarne nepogode stvoreni su uvjeti za izradu tehničkog rješenja, a sada počinju i radovi na rekonstrukciji mosta.

P.A.

 
15.09.2016.

Rekonstruira se školsko igralište u Bregani

Bit će to multifunkcionalno igralište

Rekonstruira se školsko igralište u Bregani

Popularno školsko igralište u Bregani, koje je u prilično lošem stanju, u procesu je rekonstrukcije. OŠ Milana Langa u svoj je godišnji plan uvrstila sanaciju igrališta na kojem su odrasle brojne generacije mladih sportaša, a financijska sredstva osigurao je Grad Samobor u sklopu redovitog investicijskog održavanja školskih objekata. Trenutno se "sređuju" odvodni kanali, a nakon toga slijedi prekrivanje postojećeg prostora novim slojem asfalta.

Novim idejnim rješenjem planirano je multifunkcionalno igralište (teren za nogomet i rukomet, košarkaško igralište, odbojkaški teren, te prostor za atletske dionice uz rub samog igrališta).

Radove na sanaciji igrališta izvodi tvrtka Hvar d.o.o. iz Samobora.

I.M.

 
15.09.2016.

Samoborski pleteni kraluš dobio još jedno priznanje

Kraluš na košic - zaštićeno kulturno dobro

Samoborski pleteni kraluš dobio još jedno priznanje

Rješenjem Ministarstva kulture RH samoborski pleteni kraluš i kraluš na košic proglašeni su zaštićenim kulturnim dobrom nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Samoborski muzej od 2000. godine dva puta godišnje održava radionice na kojoj polaznice i pokoji polaznik uče izradu ovih skladnih i jedinstvenih ogrlica. Oko 450 polaznika isplelo je preko 6000 raznobojnih staklenih zrnaca. Ponajviše ih je bilo iz Samobora i okolice te iz Zagreba, ali i iz drugih gradova, od Jelse na Hvaru, preko Splita, Rijeke, Čakovca do Osijeka.

Pleteni kraluš je tradicijska ogrlica namijenjena svečanoj nošnji samoborske župe, a kraluš na košic svakodnevnoj nošnji. Danas ga polaznice nose uz odjeću modernog kroja, kao i uz traperice, gdje on dalje blista jedinstvenim sjajem.

Voditeljica radionice je viša kustosica mr.sc. Lela Roćenović, a stručna suradnica Dragica Račić iz Male Jazbine.

Predzadnja radionica održana je u Narodnom muzeju u Zadru, s kojim Samoborski muzej godinama surađuje. Morena Jelenković iz zadarskog muzeja izradila je suvremenu varijantu tradicijskog samoborskog kraluša, kao jedini nakit koji je kao mladenka nosila na svojem vjenčanju u svibnju ove godine.

Jubilarna 30. radionica kraluša završava u subotu, 17. rujna, a tko želi vidjeti kako se to radi neka navrati u Samoborski muzej.

T.I.

 

Rekonstruira se most u Kršlinima

Rekonstruira se školsko igralište u Bregani

Samoborski pleteni kraluš dobio još jedno priznanje

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002