25.03.2016.

Noćni križni put župe Samobor

Broj sudionika se udvostručio

Noćni križni put župe Samobor

Drugi noćni križni put župe Samobor održan je u noći Velikog četvrtka na Veliki petak, 24. i 25. ožujka, a okupio je oko 120 osoba svih životnih dobi. Noćna dionica, dugačka 14 kilometara, organizirana je pod geslom "Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!" (Mk 9, 35)

Procesija je krenula iz franjevačke crkve u 22 sata, a potom je obišla drevne crkve i kapele samoborske župe: sv. Anu, sv. Jurja, sv. Mihalja u samom gradu, zatim sv. Filipa i Jakova na Gradišću, sv. Vida na Vrhovčaku i sv. Helenu u Samoboru, a svoj je hod završila u župnoj crkvi svete Anastazije u 6 sati. Mjesta molitve i razmatranje Muke Kristove bili su i križevi krajputaši, manje kapelice te mali poklonci, pilovi.

Razmatranje evanđelja po Luki predvodio je domaći kapelan vlč. Josip Čulig, a dio puta i đakon Marko Čolak. Ostali molitveni dio predvodio je vjeroučitelj Radovan Librić, a u čitanju križnog puta izmjenjivali su se sudionici procesije. Razmatran je tekst križnog puta koji je prema Djelima milosrđa napisao vjeroučitelj Radovan Librić. Pjesmu uz gitaru predvodio je Mario Blažanović, a pojedine pučke napjeve Nedeljko Pišković. Župnik vlč. Davor Štuljan dočekao je procesiju u kapeli sv. Ane i na kraju puta u župnoj crkvi, predvodeći završetak pobožnosti.

Križonoša je ove godine bio Božidar Petrić iz Bratovštine sv. Helene, koja je organizirala ovogodišnji pohod u zajedništvu s Bratovštinom sv. Jakova apostola, a njegov pomoćnik u nošenju križa tijekom noći bio je Miro Poljak. Pratnja su bili mladići i muškarci, bratimi i prijatelji Bratovštine sv. Helene: Krunoslav Znika, Matej Petrić, Milan Fresl, Bruno Šandor te Marko i Filip Milković. Božidar Petrić je križ primio na prvoj postaji iz ruku Vladimira Kende, prošlogodišnjeg križonoše, te ga je nosio po nakanama svoje obitelji, Bratovštine sv. Helene i za župljane župe Samobor. Osim spomenute bratovštine u procesiji su u svojim svečanim odjelima sudjelovali i bratimi Bratovštine sv. Jakova apostola, predvođeni predsjednikom Antom Blaževićem, suorganizatori ove pobožnosti.

Na četiri mjesta sudionicima je ponuđena okrepa. Prvo su ih dočekale vrijedne žene Gornjega kraja u crkvi sv. Mihalja, predvođene zvonaricom Mirom Rubinić. Na Gradišću su čaj skuhali Anica i Joža Blažević, a pomagali su Miroslava Vrtarić i Velimir Vuković, član Bratovštine sv. Filipa i Jakoba. Na Vrhovčaku je čaj priredila obitelj Antuna Librića, a kraj kapele sv. Helene vrijedni članovi Bratovštine sv. Helene. Kod nekih kapela procesiju su dočekali mještani, sudjelujući u molitvi i pjesmi, te čuvari ključeva kapela koji su ih otvorili hodočasnicima.

Osim svojih vjerskih ciljeva, procesija je htjela pokazati i vrijedno kulturno blago župe Samobor koje se čuva u sakralnim objektima, kapelama i crkvama našega kraja. Od prošle godine, kada je održana prva procesija, broj sudionika se udvostručio, a sudionici su pristigli iz dvadesetak župa Zagrebačke nadbiskupije te jedan sudionik iz Zadarske nadbiskupije.

Inicijatori i organizatori ove noćne procesije križnog puta žele i nadaju se uključivanju i drugih bratovština i raduju se novim križonošima, koji su se počeli zapisivati za nošenje križa u godinama koje slijede.

Radovan Librić

 

Noćni križni put župe Samobor

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002