21.12.2011.

Samoborsko Gradsko vijeće usvojilo proračun za 2012. godinu

Uz manje korekcije, idemo dalje

Samoborsko Gradsko vijeće usvojilo proračun za 2012. godinu

Posljednja ovogodišnja sjednica samoborskog Gradskog vijeća, prema uobičajenoj praksi, protekla je u znaku rasprave i usvajanja proračuna za 2012. godinu. Najvažniji gradski dokument nije se u konačnoj cifri izmijenio u odnosu na prvo čitanje te i dalje iznosi 192.519.790 kuna. Manje korekcije dogodile su se, uz blagoslov gradonačelnika, unutar pojedinih programa, a na sjednici Vijeća odbijeno je svih šest amandmana HSLS-a i jedan Vijeća srpske nacionalne manjine.

U raspravi je Roland Gajšak (HSLS) ponovio stav da je proračun nerealan te da se gradska uprava izgubila nemajući jasno razrađene prioritete. Tomislav Masten (HDZ) također proračun smatra nerealnim, osobito kada se uzme u obzir podatak koji je rekao pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić da bi njegovo ovogodišnje izvršenje trebalo biti oko 150 milijuna kuna. Linda Rossini Gajšak (HSLS) izrazila je žaljenje što nije prihvaćen njihov amandman o kapitalnoj pomoći obrtnicima i poduzetnicima te zatražila popis projekata koji se u Gradu misle aplicirati za fondove Europske Unije. Pročelnik Željko Radovanić rekao je da je u razgovoru s gospodarstvenicima dogovoreno koji su njima programi najzanimljiviji i najpotrebniji u sljedećem razdoblju, dok je Vinko Kovačić (SDP) rekao da je proračun i dalje socijalno osjetljiv i zadovoljava potrebe korisnika. U nastavku sjednice prihvaćeni su i svi programi koji prate proračun.

Projekti u 2012.

U 2012. godini najznačajnije će biti preuzimanje svih prometnica na samoborskom području (do sada je dio bio u nadležnosti Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije), zbog čega bi Samoboru iz državnog proračuna pripalo dodatnih 8 milijuna kuna. Iz kredita u iznosu 11,2 milijuna kuna financiralo bi se projektiranje i početak izgradnje zgrade Javne vatrogasne postrojbe, izgradnja dječjeg vrtića u bivšoj vojarni, dogradnja vrtića u Bregani te izgradnja vodoopskrbne mreže na Vratniku. U proračunu je, uz ove kapitalne investicije, osigurano 6,8 milijuna kuna za sufinanciranje uređenja zgrade MUP-a te 7,5 milijuna kuna za dokapitalizaciju Komunalca.

Predviđeno je i daljnje uređenje groblja, preasfaltiranje Perkovčeve od Ulice Grič do Mirnovečke te Svetonedeljske od Perkovčeve do Mirnovečke, nastavak izgradnje Ulice kardinala Franje Kuharića, izgradnja produžetka Ulice Matije Gupca, kao i izgradnja rotora u Ulici Nikole Šubića Zrinskog kod raskrižja s Ulicom Katarine Zrinske. U planu je u 2012. nastaviti gradnju magistralnog vodovoda Gradišće – Draganja Selo - Slani Dol, gradnju vodovoda u naselju Kladje te vodovoda Konščica – Klake. U sekundarnoj vodoopskrbnoj mreži planiran je nastavak izgradnje vodovoda u naseljima Mala Rakovica, Gornja Dubrava, Pavučnjak, Vratnik, na Žumberku te početak izgradnje vodovoda u Cerju.

U programu investicijskog održavanja zgrada ukupno 700.000 kuna planirano je za uređenje i popravak društvenih i vatrogasnih domova, a isti iznos izdvojen je za zaštitu spomenika kulture. Za kapitalnu izgradnju i dogradnju školskih objekata planirano je 2 milijuna kuna za dogradnju OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem te još toliko za izmjenu pokrova škole. Za investicijsko održavanje dječjih vrtića planirano je 9 milijuna kuna, a oni otpadaju za izgradnju vrtića u vojarni i dogradnju vrtića u Bregani. Za programe kulturno–umjetničkih udruga planirano je ukupno 1.180.000 kuna, za tehničku kulturu 400.000 kuna, za socijalnu skrb i zdravstvo 3,9 milijuna kuna, za sport 6,9 milijuna kuna, dok je za razvoj malog gospodarstva i poljoprivrede planirano u prijedlogu proračuna za 2012. godinu 2,2 milijuna kuna.

U čemu je razlika?

U nastavku sjednice točka koja je izazvala polemike bilo je donošenje odluke o izradi urbanističkog plana uređenja Kristal. Uvodno je pročelnik Mario Anušić pojasnio da, temeljem važećeg GUP-a, privatni investitor Allegheny Financial na prostoru omeđenim Ulicom Hrvoja Vukčića Hrvatinića, Matije Gupca, gospodarskom zonom i budućim koridorom brze ceste želi izgraditi novo stambeno naselje ugodno za život novih stanovnika. Vijećnik Masten (HDZ) odmah je upozorio da se time odstupa od najavljene politike gradonačelnika izrečene u kampanji o zaustavljanju betonizacije i višestambene gradnje u gradu, jer ovo novo naselje neće se ni po čemu razlikovati od sličnih izgrađenih prethodnih godina.

Naplata i na Žumberku

I u odluci o komunalnom doprinosu vijećnici oporbe su konstatirali da se njome u prvoj i drugoj zoni više potiče gradnja višestambenih objekata, nego obiteljskih kuća, jer su razlike u cijeni neznatne te su pitali zašto se komunalna naknada uvodi i za četvrtu zonu, utvrdivši da nema razloga ni logike uvoditi je za područje Žumberka i Samoborskog gorja. Drugi sporni detalj za oporbu je bio oslobađanje od komunalnog doprinosa svih koji žele izgraditi građevinu za proizvodnu djelatnost pa i onih koji to ranije nisu napravili, smatrajući da se time pogoduje onima koji su otezali s plaćanjem svojih obveza. Pročelnik Anušić objasnio je da će zbog novog Zakona o komunalnom gospodarstvu i Zakona o gradnji legalizacija objekata ići prema tim odredbama, a komunalni doprinos se ne bi plaćao za proizvodne građevine i one čija je gradnja počela bez potvrde glavnog projekta. U odluci i dalje se potiče gradnja niskoenergetskih i pasivnih kuća, koji ostvaruju popust od 25 ili 50 posto, a obveznicima koji bi komunalni doprinos platitili odjednom isti bi bio smanjen za 10 posto, dok bi se obročna otplata odobravala za iznose veće od 50.000 kuna.

Jamčevina za sve

Zanimljiva situacija dogodila se kod točaka u kojima se izvještavalo o odustajanju od potpisa ugovora o zakupu poslovnog prostora u bivšoj vojarni za dječji vrtić, dom za starije i nemoćne osobe i centra za dijalizu. Sporna je bila jamčevina koja se, prema prijedlogu, za vrtić i dom za starije osobe nije planirala naplatiti od tvrtke VI-MA Samobor. Objašnjenje tajnika Kušića da nije došlo do realizacije ugovora, jer u natječaju nisu bile navedene bankovne garancije, nisu zadovoljila oporbene vijećnike, koji su upozoravali da se jamčevina plaća i ako se iz bilo kojeg razloga ne potpiše ugovor. Nakon stanke, koju je zatražio klub SDP-a, izmijenjen je zaključak te će se jamčevina naplatiti u sva tri slučaja. Ukupna njihova vrijednost je oko 170.000 kuna.

Na kraju sjednice, uz pohvale vijećnika, prihvaćena su godišnja izvješća o radu dječjih vrtića Grigora Viteza i Izvor te je, na prijedlog Linde Rossini Gajšak, minutom šutnje odana počast nekadašnjem pročelniku Željku Kovačiću, s obzirom da se navršila godišnjica od njegove smrti.

Aktualni sat

Prema običaju, izdvajamo nekoliko pitanja i odgovora s Aktualnog sata. Anica Vraneković (HDZ) pitala je što će biti s gmajnom u Maloj Rakovici i hoće li na njoj imati ikakva prava stanovnici, budući da je ponuđena na prodaju pa se boji novih promjena granica mjesnog odbora. Andrija Noršić (SDP) pitao je za postavu nadstrešnice u Ujevićevoj te postavu usporivača prometa u Ujevićevoj i Velikanovićevoj ulici. Gradonačelnik Beljak odgovorio je da je i Mala Rakovica dio Grada te da i tamošnji stanovnici mogu dati prijedlog, ako misle da treba nešto napraviti na gmajni. Odgovorio je i da postava nadstrešnica ima svoj plan i dinamiku te da će nadležnom odjelu proslijediti prijedlog za postavu usporivača.

Tomislav Masten (HDZ) pitao je za program razvoja kanalizacijskog sustava i tko je poslao dopis Zagrebačkom holdingu s prijedlogom da preuzmu odvodnju Grada Samobora, dok je Linda Rossini Gajšak (HSLS) pitala za gradnju sportske dvorane OŠ Samobor. Pročelnik Mario Anušić odgovorio je da se temeljem novog zakona vodoopskrba i odvodnja trebaju izdvojiti u zasebno poduzeće i da lokalna samouprava treba odrediti tko će biti isporučitelj usluga. Budući da Grad Samobor nema godišnju potrošnju od 2 milijuna m3 vode, upućen je dopis dosadašnjem opskrbljivaču Vodoopskrbi i odvodnji Grada Zagreba. Dodao je da je dopis vjerojatno uputio Komunalac kako bi se obavila primopredaja, na što je vijećnik Masten replicirao da takvu odluku može donijeti samo Gradsko vijeće pa je pročelnik odgovorio da njegov odjel nije poslao dopis. Pročelnik Damir Fabek odgovorio je da je ove godine u planu dogradnja OŠ Sveti Martin pod Okićem, a da bi nakon toga kao prioritet došla OŠ Samobor, u kojoj bi se, prema pedagoškim standardima, izgradila nova sportska dvorana, ali i novi prostor za sve potrebne sadržaje s kojima u školi imaju problema.

Ivan Kumerički (HNS) pitao je tko vrši nadzor nad uspornicima prometa, jer mnogi ne odgovoraju novim propisima. Pročelnik Zvonko Župančić rekao je da je kontrola u nadležnosti policije i komunalnih redara i da su neki vjerojatno u neskladu s novim pravilnicima, ali još nije stigao niti jedan nalog za njihovo uklanjanje.

 

Samoborsko Gradsko vijeće usvojilo proračun za 2012. godinu

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002