10.06.2011.

Samoborski srednjoškolci koji žele raditi preko ljetnih praznika ostali bez mogućnosti korištenja zagrebačkog učeničkog servisa

Srednje škole - obrazovne ustanove ili posrednici pri zapošljavanju?

Samoborski srednjoškolci koji žele raditi preko ljetnih praznika ostali bez mogućnosti korištenja zagrebačkog učeničkog servisa

Samoborski srednjoškolci koji su namjeravali ljetne praznike iskoristiti radno, bilo na plaćenoj praksi ili radeći koji od sezonskih poslova, našli su se u nezgodnoj situaciji da su odjednom "s one strane zakona" žele li raditi, kao što je to za dio njih do sad bio slučaj, preko učeničkog servisa u Zagrebu. Naime, kako nas je upozorila čitateljica koja se potpisala kao "zabrinuta mama", do prije nekoliko mjeseci je zapošljavanje srednjoškolaca išlo sistemom sličnom student servisu - učenici srednjih škola u Samoboru mogli su se za praksu ili posao preko ljeta učlaniti u jedan od učeničkih servisa u Zagrebu i tamo podići ugovor preko kojeg bi nakon obavljenog posla ili prakse primili isplatu na žiro račun.

Međutim, u veljači ove godine donesen je "Pravilnik o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem", koji između ostalog regulira i rad učeničkih servisa. Ovogodišnja novost je da Pravilnik propisuje kako se učenici sada mogu učlaniti samo u učeničke servise s područja vlastite županije. Drugim riječima, samoborski srednjoškolci ne mogu više biti učlanjeni u zagrebački učenički servis, nego u one organizirane u Zagrebačkoj županiji. Problem je, međutim, u činjenici da u Zagrebačkoj županiji nema učeničkih servisa!

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Vjeran Štublin potvrdio nam je postojanje problema te pojasnio da su iz tog razloga svim srednjim školama na području Zagrebačke županije poslali dopis kojim ih obavještavaju o mogućnosti registriranja vlastitog učeničkog servisa ukoliko procijene da za to postoji potreba.

- Također smo ih izvijestili o potrebnim uvjetima za registraciju (učeničkog servisa, op. n.) te im dostavili kontakte u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva radi što brže realizacije. Moramo napomenuti kako smo procijenili da zbog specifičnog položaja Zagrebačke županije smatramo svrsishodnim da svaka škola koja za to ima potrebe registrira svoj učenički servis – odgovor je pročelnika Štublina, koji smatra da će se na taj način racionalizirati troškovi vođenja servisa, a ujedno učenicima olakšati korištenje njegovih usluga.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan rekao nam je pak da im se do sada javio tek jedan učenik vezano uz pitanje učeničkog servisa te da je prilično iznenađen ovakvim Pravilnikom.

- To su neke novine koje su se odjednom pojavile i s kojima škole nemaju veze, niti se s nama o tome razgovaralo. Jučer nam je stigao dopis iz županije u kojem nas se obavještava da možemo osnovati takav servis i ako bude zakon tražio da to moramo napraviti onda ćemo to za našu djecu i napraviti. Međutim, ne vidim logiku u tome da se škole iz nekog meni nepoznatog razloga odjednom pretvaraju u nekakva posredništva pri zapošljavanju, jer mi smo prije svega obrazovna ustanova – mišljenja je ravnatelj Davor Škiljan.

Nešto veći interes za korištenje mogućnosti učeničkog servisa iskazano je pak u samoborskoj Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi, a ravnatelj Franjo Mihalina potvrdio nam je kako će se, pokaže li se potreba, krenuti u osnivanje servisa, sukladno županijskom naputku.

K.S.

 

Samoborski srednjoškolci koji žele raditi preko ljetnih praznika ostali bez mogućnosti korištenja zagrebačkog učeničkog servisa

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002