01.06.2011.

Najvažniji radovi na novom samoborskom autobusno-željezničkom kolodvoru su pri kraju, a prije otvorenja preostaju tehnički pregled i uporabna dozvola

Otvorenje kolodvora planirano 1. srpnja

Najvažniji radovi na novom samoborskom autobusno-željezničkom kolodvoru su pri kraju, a prije otvorenja preostaju tehnički pregled i uporabna dozvola

Proteklih je godina i mjeseci dosta toga rečeno i napisano o novom autobusno-željezničkom kolodvoru, a ta priča polako je došla do svog kraja. Na redovnoj pressici gradonačelnik Krešo Beljak rekao je kako ima čast objaviti da je kolodvor gotov. Naime, završeni su svi najvažniji radovi i tijekom lipnja potrebno je još obaviti tehnički pregled te ukloniti možebitne nedostatke i potom ishodovati uporabnu dozvolu. Prema očekivanjima, novi kolodvor bi već 1. srpnja bio u funkciji, rekao je gradonačelnik i dodao da je to najmoderniji takav objekt u zemlji, na ponos i ove gradske uprave i svih stanovnika.

I koalicijski partneri HSS-ova gradonačelnika Marica Jelenić (HNS) i Željko Žarko (SDP) iskazali su zadovoljstvo završetkom radova na kolodvoru, jer će se njegovim otvaranjem poboljšati usluga javnog prijevoza za građane, ali i parkirališna situacija u gradu, čestitavši i upravi Komunalca na dobro obavljenom poslu.

Potom je direktor Komunalca Boris Kušt (pressica je održana u prostorijama Komunalca 1. lipnja) podsjetio da je već objavljen i javni natječaj za najam poslovnih prostora te da svi zainteresirani mogu predati svoje ponude do 15. lipnja do 12 sati, kada će biti javno otvaranje ponuda za osam lokala (od toga dva za ugostiteljske sadržaje), šest kancelarijskih prostora i dva kioska, koji će pridonijeti kvalitetnijoj usluzi za sve građane.

Što se tiče troškova gradnje (izvođači su Hidroelektra i njihov partner Hvar), direktor Kušt je rekao kako je ukupno investicija prema planu iznosila 36 milijuna kuna, koje su osigurane kroz kredit na rok od 15 godina kod Zagrebačke banke, dok PDV plaća Komunalac. Tako je s PDV-om ukupna vrijednost radova oko 44 milijuna kuna, rekao je Kušt i dodao da tome trebati pridodati i oko 4 do 5 milijuna izvantroškovničkih radova (što se uklapa u zakonske okvire), jer će se kompletna financijska situacija obračunati po završetku svih radova, no da će sredstva iz kredita i ranije iz dokapitalizacije biti dostatna za pokrivanje svih troškova. Inače, rata kredita iznosi oko 350.000 kuna mjesečno.

O toj je temi govorio i gradonačelnik Beljak želeći zaustaviti sve, kako ih je nazvao, zlonamjerne priče oko cijene kolodvora. Rekao je kako je bivša vlast imala na početku projektansku cijenu kolodvora od 50 milijuna kuna bez PDV-a, tj. oko 61,5 milijuna s PDV-om, da bi na zadnjem poništenom natječaju (raspisanom 2009. između dva izborna kruga) cijena bila 44 milijuna kuna (bez PDV-a). Stoga je gradonačelnik naglasio da je ova gradska uprava na javnom natječaju uspjela postići cijenu od 36 milijuna kuna (bez PDV-a), što je ušteda od 8 milijuna kuna, te time zaključio da padaju u vodu sve priče o pogodovanju nekome za cijenu kolodvora, dometnuvši da postoje službe nadzora, ali i MUP i Uskok za sve one koji i dalje u nešto sumnjaju, jer garantira da je sve bilo u redu. Uz to, podsjetio je kritičare da se za ukupno isplaćenu svotu za najam starog kolodvora on mogao kupiti, umjesto što je kupljena zgrade SAME, koja sada samo stvara troškove.

Na pressici je rečeno i da će izgradnjom novog kolodvora biti manjih promjena u organizaciji javnog prijevoza. Načelno je dogovoreno da se nova autobusna stajališta formiraju u Šmidhenovoj i Gajevoj ulici (u blizini starog kolodvora) te u Gajevoj preko puta Doma zdravlja. Promjena bi bila da linija iz Bregane ide postojećom trasom sve do Šmidhenove te da polukružno kod FINA-e skrene u Gajevu te nastavi do novog kolodvora. Gradonačelnik je najavio da zbog toga neće biti promjene cijene karata, već da se razmišlja o ujedinjavanju prve tarifne zone.

M.Š.

Tehnički podaci o kolodvoru

Novi autobusni kolodvor ima dvije etaže. U podrumu ukupne površine 5500 m2 nalaze se atomsko sklonište i garaža sa 159 mjesta (ulazno–izlazna rampa je u Ulici 151. samoborske brigade preko puta zgrade Komunalca). U prizemlju su čekaonica, sanitarni čvorovi, osam lokala, šest kancelarijskih prostora i dva kioska, s time da je dio rezerviran za autobusne koncesionare i ured željeznice. No, dok ne profunkcionira i željeznički kolodvor uredi će biti iznajmljeni. Ukupna površina zatvorenog dijela zgrade u prizemlju je 2070 m2, a u vanjskom dijelu pod nadstrešnicom nalazi se 20 perona za redovne linije te peroni za turističke autobuse koji se više neće moći parkirati u gradu, već će morati plaćati taksu na kolodvoru.

Moratorij na naplatu parkinga

Na pressici je gradonačelnik Beljak najavio da se prva tri mjeseca od otvaranja novog kolodvora ne bi naplaćivao parking u podzemnoj garaži, niti na otvorenom parkiralištu ispred kolodvora te da bi ista situacija vrijedila i za parkiralište kod Doma zdravlja. Također, gradonačelnik je rekao da se razmišlja o ukidanju naplate parkiranja na prostoru nekadašnjih ZET-ovih garaža u Starogradskoj ulici (što bi omogućilo besplatan parking u neposrednoj blizini centra grada). Podsjetio je gradonačelnik kako je Komunalac već ukinuo naplatu parkiranja u Vukovarskoj, Zagorskoj i dijelu Zagrebačke i Mlinske ulice.

 

Najvažniji radovi na novom samoborskom autobusno-željezničkom kolodvoru su pri kraju, a prije otvorenja preostaju tehnički pregled i uporabna dozvola

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002