07.12.2011.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak o očekivanjima od nove vlasti te aktualnim gradskim projektima

U očekivanju decentralizacije države

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak o očekivanjima od nove vlasti te aktualnim gradskim projektima

Na konferenciji za medije, održanoj 7. Prosinca, samoborski je gradonačelnik Krešo Beljak izrazio je nadu da će nova hrvatska vlast krenuti s decentralizacijom države kroz stvaranje regija te omogućiti veće ovlasti i sredstva jedinicama lokalne samouprave. Tada će, rekao je, biti moguća sposobna, hitra i uspješna lokalna uprava, a to će se onda prenijeti i na državni nivo. Upravo je činjenicu da mnogi građani ne znaju kako Grad nema ingerencije nad mnogim bitnim aspektima života grada, istaknuo je izgradnju nepotrebne retencije na Gradni ispod Ruda.

Što se Grada Samobora tiče, rekao je da, s obzirom na okolnosti, Samobor kao društvo u cjelini zaslužuje pozitivnu ocjenu u godini na izmaku. Nije želio ulaziti u procjenu stanja nezaposlenosti i uspješnosti samoborskih obrtnika i poduzetnika, jer smatra da se pravi podaci ne mogu znati s obzirom na nesređeno stanje u državi i nepoznatu veličinu "sivog sektora", ali je izrazio žaljenje zbog činjenice što se mnogi ne žele odreći svog načina života i krenuti obrađivati zemlju.

Od aktualnih projekata najavio je da će na Vijeću biti odluka o daljnjoj sudbini izgradnje doma za starije i vrtića u bivšoj vojarni, rekavši kako s privatnim investitom nisu postigli dogovor oko ugovora, jer su tražili da im se daju čvrste bankovne garancije prije nego se krene u bilo kakvo rušenje postojećih objekata, a da se ne bi dogodio "drugi Šmidhen".

Upitan o sudbini zgrade bivše škole u Langovoj, koja je opet u gradskom vlasništvu, gradonačelnik Beljak je naglasio kako ova vlast neće rasprodavati "obiteljsko srebro" i da zgradu ne misle prodati po svaku cijenu samo da bi se zapunile rupe u proračunu te dodao kako je procijenjena vrijednost nekretnine u Langovoj oko 7 milijuna kuna.

Na kraju su gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Stanec najavili skoro puštanje u promet nove prometnice kroz vojarnu s rotorom u Mirnovečkoj, za kojeg su naglasili kako ih struka uvjerava da je napravljen po propisima, nakon što su oni izrazili svoje čuđenje zbog nagiba pod kojim se nalazi. Rekli su da im je projektant objasnio kako se rotor morao napraviti pod nagibom te da je nagib unutar zakonom dozvoljenih 7 posto, odnosno da iznosi 5 posto.

K.S.

 

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak o očekivanjima od nove vlasti te aktualnim gradskim projektima

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002