09.03.2011.

Nekadašnji svetonedeljski koalicijski partneri HDZ, HSP dr. Ante Starčevića i HSS danas su na suprotnim stranama

Izvanredni izbori trebaju samo u izuzetnim prilikama

Nekadašnji svetonedeljski koalicijski partneri HDZ, HSP dr. Ante Starčevića i HSS danas su na suprotnim stranama

Politička situacija u Svetoj Nedelji, za razliku od, u posljednje vrijeme, neobično mirne samoborske (tko će ga znat' zašto), svakim je danom sve složenija. Nekadašnji koalicijski partneri, HDZ s jedne te HSP dr. Ante Starčevića i HSS s druge strane, već su neko vrijeme na suprotnim stranama, što se najočitije manifestira u radu Gradskog vijeća Svete Nedelje. Nedavno "rušenje" prijedloga gradonačelnika Prahina na sjednici Vijeća o izgradnji sportske dvorane u Brezju samo je pokazalo da su dani jednostavnog donošenja odluka u Svetoj Nedelji sada samo uspomena. Kako je do toga došlo, pitamo dopredsjednika Gradskog vijeća i člana predsjedništva HSP-a A.S. Josipa Raguža, koji smatra da je krivnja na HDZ-u koji je, kaže, u koalicijski odnos ušao s "figom u džepu":

- Nisu nas ni obavještavali o bitnim pitanjima, a kamoli da su nas pitali za mišljenje. Nakon višekratnih uzaludnih razgovora i upozorenja, nije nam preostalo drugo nego izići iz koalicije. U istoj poziciji je bio i HSS te je logično da su i oni napustili koaliciju. Mi pravaši tu imamo jasno stajalište. Svaki dobar prijedlog ćemo prihvatiti, došao on od bilo koje stranke – kaže Raguž i dodaje da je odnos HSP-a A.S. prema lokalnom HDZ-u jednak kao i prema ostalim strankama, ali je problem u pojedincima. Konkretno, najviše primjedbi imaju na gradonačelnika Dragu Prahina.

- Osobno nemam ništa protiv gradonačelnika, međutim imam dosta primjedbi na njegov rad. Informacije koje služe vijećnicima za donošenje odluke često su nepotpune. Prijedlog najvećih projekata redovito dolazi u posljednji trenutak. Mislim da se to radi smišljeno. Neke odluke koje nisu trebale proći, prošle su zato što je bilo "hitno" – obrazlaže Raguž i dodaje da ne manjka niti raznih pritisaka na vijećnike. Posljednji u nizu, kaže Raguž, je odbijanje davanja dopuštenja HSP-u A.S. za postavljanje njihovih tabli na gradske društvene domove. Naime, odobrenje im je dano tek za Rakitje.

Što se pak tiče nedavne situacije s "rušenjem" projekta dvorane u Brezju, Raguž ističe da je to još jedna posljedica slabo pripremljenih materijala.

- Da je taj projekt dvorane došao do vijećnika u Gradu, pa da nije prošao, tada bi mogli govoriti o "rušenju". Naravno, zbog manjkavosti vijećnicima nije ni prezentiran. Mi do danas nismo vidjeli projekt dvorane, kao ni troškovnik. Sjednica Gradskog vijeća je održana 15.12. i tada projekata još nema. 22.12. Vijeće ima na dnevnom redu proračun za 2011. Na pitanja vijećnika o projektu i troškovniku, odgovor gradonačelnika je bio da projekte imamo, ali troškovnik još nije gotov. I tko nam je kriv što ga nismo došli pogledati. Kao vijećnik i kao odgovoran čovjek postavljam pitanje da li vijećnici trebaju, pojedinačno njih 19, ići tražiti projekte kojih nema pa ima ili je gradonačelnik dužan projekt prezentirati vijećnicima? To je kao da vam netko počne graditi kuću, a vi ne znate kako će ta kuća izgledati niti koliko će koštati. A na kraju je vi morate platiti – pojašnjava Raguž i dodaje da bi najprikladnije rješenje za Grad mogla biti gradnja takvih i sličnih objekata na novodobivenom bivšem vojnom prostoru u Kerestincu.

Obzirom da su razlike među bivšim partnerima trenutno očito nepomirljive, pitamo zato za kraj Josipa Raguža postoji li mogućnost da HSP A.S. pokrene pitanje glasanja o povjerenju gradonačelniku Prahinu u Vijeću te potom, sukladno zakonu, raspisivanja referenduma o smjeni aktualnog gradonačelnika?

- U HSP-u A.S. nismo o tome razmišljali. Mislim da je građanima malo previše izbora. Izvanredni izbori trebaju samo u izuzetnim prilikama. U izvršnoj vlasti postoje problemi. Kako je poznato, jedan od dogradonačelnika s liste HSS-a je Drago Vinovrški Pentek. Po njegovim riječima, a to je poznato, nije u mogućnosti vršiti svoju funkciju u skladu sa zakonom. Naime, gradonačelnik mu ne daje potrebne informacije, drži ga podalje od bilo kakvog angažmana pa tu može biti razlog većim problemima – zaključuje dopredsjednik svetonedeljskog Vijeća Josip Raguž.

K.S.

Nema odustajanja od dvorane

Gradonačelnik Drago Prahin ima pak, očekivano, sasvim drugačije viđenje čitave situacije. Što se tiče spomenute "kerestinečke opcije" kaže da za nju prvi put čuje te da od projekta dvorane u Brezju ne misli odustati.

- Projekt dvorane u Brezju (Rukometni centar Brezje) neophodan je i nužan projekt za naš Grad. Projekt je, za takvu vrstu građevine, jeftin, a Gradsko vijeće Grada Svete Nedelje odobrilo je plaćanje glavnog projekta. Iako je netom poslije navedeni projekt odbačen od strane istih, nećemo odustati od projekta izgradnje dvorane u Brezju, s obzirom da je to gradska dvorana - objašnjava Prahin i dodaje kako bi se gradilo na gradskom zemljištu te da je čitav projekt težak 6 milijuna kuna. Što se tiče tvrdnje da se veliki gradski projekti vijećnicima ne prezentiraju dovoljno rano, Prahin odbacuje i te optužbe:

- Primjerice, javnosti je idejni projekt za izgradnju dvorane u Brezju prezentiran u 2009. godini, s obzirom da je isti već tada bio u proračunu. Lokacijska dozvola i glavni projekt potom su prezentirani u mjesecu kolovozu prošle godine, a zatim i na sjednici prvog čitanja proračuna, dok se odluka o proračunu trebala donijeti na sjednici 21. prosinca 2010. godine. Isti je slučaj i s projektom sporazuma gradonačelnika i seljačke tržnice – kaže gradonačelnik Prahin i dodaje da je gradskim Poslovnikom određeno kako je obaveza vijećnicima dostaviti materijale u pravilu sedam dana prije održavanja sjednice, a da se zainteresirani vijećnici o gradskim projektima uvijek mogu informirati u gradskim službama. Prahinova "dijagnoza" razilaženja s koalicijskim partnerima je slijedeća:

- U razdoblju od izbora do sada, koalicijski partneri HSP A.S. i HSS nisu predstavili niti jedan projekt ili bilo što slično tome da bi barem došlo do sastanka. Dogodilo se upravo suprotno, da smo samo mi sazivali sastanke i prezentirali projekte, a rezultat toga je da su svaki naš projekt ili inicijativu, poput izgradnje Kulturnog centra, dvorane u Brezju i slično, odbili s obrazloženjem da "ne žele oni ništa graditi, jer Gradu to nije potrebno, već je sve to promocija gradonačelnika" – kaže gradonačelnik Drago Prahin.

 
09.03.2011.

Zbog neovlaštene sječe šume na prostoru kompleksa Šmidhen na terenu bila inspekcija

Šmidhen opasan po čaplje i ljude

Zbog neovlaštene sječe šume na prostoru kompleksa Šmidhen na terenu bila inspekcija

Područje nekadašnjeg hotelskog kompleksa Šmidhen našlo se na udaru inspekcijskog nadzora nakon što je primijećeno da se na prostoru tamošnje šume događa neovlaštena sječa i odvoženje debala. Da stvar bude zanimljivija, šuma u kojoj su se događale sporne radnje zaštićena je Prostornim planom Grada Samobora i Zakonom o zaštiti prirode kao stanište divlje svojte siva čaplja. Spomenuta ptica upravo je na tom području pronašla svoje cjelogodišnje stanište.

Inspekcijski nadzor proveden je 4. ožujka, a kako upozoravaju iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije, osim po sivu čaplju dotični dio kompleksa Šmidhen postao je opasan i za izletnike i šetače. Naime, jedno stablo nakon pokušaja sječe predstavlja veliku opasnost zbog mogućeg rušenja pa se stoga sve one koji se kreću tim krajem upozorava i moli za izbjegavanje šumovitog područja Šmidhena.

I.H.

 

Nekadašnji svetonedeljski koalicijski partneri HDZ, HSP dr. Ante Starčevića i HSS danas su na suprotnim stranama

Zbog neovlaštene sječe šume na prostoru kompleksa Šmidhen na terenu bila inspekcija

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002