16.09.2011.

Na sjednici Gradskog vijeća dominirala rasprava o budućem domu za starije na prostoru bivše vojarne

Mačak u vreći ili dom u vojarni

Na sjednici Gradskog vijeća dominirala rasprava o budućem domu za starije na prostoru bivše vojarne

Dilema je li projekt budućeg doma za starije "mačak u vreći" ili će građani Samobora kroz davanje u najam gradskog prostora na području vojarne uistinu kroz nekoliko godina dobiti željeni objekt pod najboljim mogućim uvjetima dominirala je sjednicom Gradskog vijeća održanom u četvrtak, 15. rujna. Naime, pred vijećnicima se našao set odluka kojima se potvrđuju rezultati natječaja za zakup poslovnih prostora u bivšoj Vojarni Taborec, a koji bi trebali rezultirati uređenjem doma za starije i nemoćne građane, dječjeg vrtića te prostora za obavljanje zdravstvene djelatnosti iz područja interne medicine.

Kako je pojasnio resorni pročelnik Mario Anušić, na raspisane natječaje za dom i vrtić javila se samo tvrtka Vima Samobor, a na natječaj za zdravstveni objekt velikogorička tvrtka Auxilium Med. S tim tvrtkama će gradonačelnik Krešo Beljak sklopiti ugovore o najmu na rok od 40, odnosno 20 godina, uz njihovu obvezu plaćanja mjesečne najamnine u iznosu od 63 tisuće kuna za dom, 24 tisuće za vrtić, odnosno 14 tisuća za objekt zdravstvene namjene. Također, od zakupaca se traži ulaganje od minimalno 30 milijuna kuna za uređenje doma, odnosno 11,2 milijuna za uređenje vrtića te stavljanje objekata u funkciju u roku dvije godine od ishođenja potvrde na glavni projekt. Vijeću je predloženo da svojom odlukom zakupcima dozvoli preinake prostora, kao i da im se omogući da ih daju u podzakup.

Upravo je ovo potonje bio razlog zbog kojeg je Klub vijećnika HSLS-a zatražio da se s dnevnog reda skinu točke vezane uz prostore u vojarni, smatrajući kako se od Vijeća traži da donese nezakonitu odluku.

- Zakonskim propisima jasno je definirano da se za nekretnine koje su u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i jedinica lokalne i regionalne samouprave, svaki zakup i podzakup mora dati na natječaj – stoji u obrazloženju HSLS-a. Kritičan je bio i Tomislav Masten (HDZ), koji je ustvrdio kako je natječajnom postupku nedostajalo transparentnosti, jer nitko od zainteresiranih nije dobio priliku biti nazočan prilikom otvaranja ponuda, a zanimljivom je ocijenio i činjenicu da je natječaj za višemilijunski projekt objavljen tek u lokalnim novinama i na web stranicama Grada te da se na njega javila samo Vima Samobor, koja je, ustvrdio je, bila najveći sponzor predizborne kampanje gradonačelnika Beljaka.

Također, dio vijećnika (Masten, Makarun, Mardešić, Vraneković) čudnim su smatrali i činjenicu da niti jedna od tvrki s natječaja nije registrirana za obavljanje djelatnosti zbog kojih je raspisan natječaj, a najviše polemike izazvalo je pitanje izgleda budućeg ugovora sa zakupcima, koji bi trebao regulirati i kakve će koristi građani Samobora imati od projekata u smislu kapaciteta, cijena smještaja i brige o socijalnim kategorijama.

- Na neki način ovdje imamo "mačka u vreći", jer znamo što nudimo, a ne znamo što točno dobivamo za to?! – slikovit je bio vijećnik Makarun (HDZ), pitajući pritom i zašto se vijećnicima ne predoči prijedlog ugovora. Vijećnica Marica Jelenić (HNS) ustvrdila je pak kako je ovo tek prvi korak u realizaciji projekta doma za starije, a da će se o sadržaju ugovora tek trebati raspravljati kako bi se u njemu pomirili interesi investitora i građana Samobora.

Nakon što su pročelnik Anušić i tajnik Grada Drago Kušić vijećnicima izjavili da je natječajni postupak bio proveden u skladu sa zakonom, da su (potencijalni) zakupci zadovoljili uvjete propisane natječajem te da imaju otvorenu mogućnost doregistrirati svoje djelatnosti ili ih dati u podzakup onima koji su već registrirani za poslove koji se traže, čitavu raspravu je zaključio zamjenik gradonačelnika Željko Stanec (HSS).

- Mi smo na puno Kolegija imali rasprave o ovim projektima i gradonačelnik je na njima uvijek inzistirao da se o svim natječajima raspravlja na Vijeću, baš kao i o ugovoru kojeg bi se potpisalo sa zakupcima. Gradonačelnik sigurno neće potpisati ugovor prije nego što za to dobije suglasnost Vijeća – zaključio je Stanec, nakon čega je većinom glasova prošao paket točaka o zakupu prostora u bivšoj vojarni.

Na sjednici Vijeća prihvaćena su i izvješća o radu gradonačelnika za prvu polovicu godine te polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić naglasio je kako se teška gospodarska situacija u državi odražava i na gradski proračun, no da se vodi računa o tome da smanjenje prihoda prati i adekvatno smanjenje rashoda, kako se ne bi ušlo u financijske dubioze.

Većinom glasova vijećnika prihvaćena su i izvješća o radu JU Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje i Savjeta mladih, Mirjana Dimnjaković je imenovana ravnateljicom Gradske knjižnice Samobor u još jednom 4-godišnjem mandatu, a prihvaćen je i prijedlog javnog poziva za predlaganje kandidata za članove Savjeta mladih. Vijeće je donijelo i odluku o raspisivanju natječaja za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Ukupno je 40 hektara takvog zemljišta koje će se ponuditi u zakup na 20 godina, uz maksimalnu površinu od 5 hektara po osobi.

K.S.

O zaslugama i nagradama

Kao što to obično i bude kad se radi o ljudima i nagradama, i ovaj put je bilo nezadovoljnih prilikom odlučivanja o dobitnicima gradskih priznanja u povodu Dana Grada. Naime, vijećnici HSLS-a zatražili su pauzu kako bi pripremili amandman kojim bi za jedno upražnjeno mjesto za Nagradu Grada Samobora predložili Barbaru Kos (samoborski Crveni križ). Međutim, nakon stanke "preduhitrili" su ih vijećnici HNS-a predloživši da Nagradu dobije Franjo Garašić, što je i prihvaćeno, a Kos bi trebala dobiti gradonačelnikovu Medalju Grada, baš kao i Mira Jazbinski, čija kandidatura također nije prošla za Nagradu Grada. Nezadovljni su bili i vijećnici HDZ-a, smatrajući kako je prijedlog o dodjeli Nagrade za životno djelo Franji Oslakoviću odbijen isključivo zato što je došao iz njihovih redova, da bi na kraju stvari začinio gradonačelnik Beljak rekavši kako Oslakoviću neće dati ni Medalju Grada, jer ju ne zaslužuje.

Aktualni sat

Aktualni sat počeo je redovnim prigovorom vijećnika Mastena zbog nedobivanja odgovora na pitanja postavljena još prije nekoliko mjeseci, a koja su uglavnom vezana uz novi autobusni kolodvor. Na ovoj sjednici zanimali su ga planovi s tržnicom u Bregani te istinitost priča o navodnom pokušaju silovanja u gradskim prostorima od strane jednog od zaposlenika gradskih službi. Gradonačelnik Beljak je odgvorio da se ne radi o pokušaju silovanja, nego o prijavi zbog navodnih bludnih radnji nižeg intenziteta (?) te da je Grad podnio prijavu policiji po toj stvari, a da je u međuvremenu došlo do razdvajanja zaposlenika u sporu pa se čeka okončanje postupka.

Vijećnica Maja Gračanin (SDP) pitala je za postupke parcelacije u Bregani i održavanje atomskih skloništa, vijećnik Roland Gajšak (HSLS) predložio je da se ukine naplata parkiranja na Trgu kralja Tomislava, a vijećnik Vinko Kovačić (SDP) prenio je molbu samoborske Gorske službe spašavanja kojima treba novo vozilo te zamolio da se postave koševi za smeće na potezu između novog kolodvora i srednjih škola. Vijećnik Makarun pitao je za mogućnost asfaltiranja ceste Galgovo-Drežnik i čišćenja gradskih potoka, vijećnica Linda Rossini Gajšak (HSLS) prenijela je zabrinutost građana Livadićeve da bi nova regulacija prometa značila i povratak kamionskog prometa u njihovu ulicu te zamolila da se poradi na motiviranju roditelja da djecu upisuju u područne škole, vijećnica Olga Mardešić pozvala je na uređenje prostora tržnice, vijećnik Ivan Vlainić pitao je za planove s izgradnjom aneksa OŠ Samobor, vijećnicu Vraneković zanimalo je tko je odgovoran za održavanje starog parkirališta kod Doma zdravlja, a vijećnica Martina Tkalec zamolila je da se postave nadstrešnica i klupe kod Doma zdravlja i na peronima novog autobusnog kolodvora.

 

Na sjednici Gradskog vijeća dominirala rasprava o budućem domu za starije na prostoru bivše vojarne

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002