04.05.2011.

Ruski investitori u Fantasyland konačno u Vladi

Kreće li konačno Šmidhen?

Ruski investitori u Fantasyland konačno u Vladi

Rusi koji u zabavni centar kod Samobora žele uložiti 200 mil. eura vjeruju da bi prva faza ipak mogla biti završena do idućeg ljeta, donosi portal Poslovnog dnevnika www.poslovni.hr.

U idućih tjedan dana Domagoj Milošević sastat će se s ruskim investitorima koji već dvije godine pokušavaju uložiti novac u 200 milijuna eura vrijedan projekt zabavnog parka Fantasyland u okolici Samobora, na mjestu nekadašnjega kupališta Šmidhen.

Tako je barem potpredsjednik Vlade najavio prilikom gostovanja na zagrebačkom Radiju 101 kada je opovrgnuo da se o projektu koji je HFP kočio gotovo dvije godine razgovaralo prilikom njegova nedavnog posjeta Moskvi. Navodno je Fantasyland bio jedna od tema zadnjeg sastanka nezadovoljnog premijera Vladimira Putina s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor, što ne čudi s obzirom na to da je investitor u projekt ruski investicijski fond koji je u djelomičnom vlasništvu države. U međuvremenu bi se sastanak na visokoj razini trebao održati u srijedu u Zagrebu, na kojem će biti Slaven Čolak, jedan od suvlasnika tvrtke Fantazija projekt, kao i jedan od predstavnika investitora. S druge strane stola sjedit će Iva Galić, predsjednica Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja je naslijedila HFP, potom resorni ministri Petar Čobanković i Damir Bajs, odnosno njihovi zamjenici te samoborski gradonačelnik Krešo Beljak koji podržava projekt. Investitor u Fantasyland, koji bi mogao preuzeti ulogu regionalnoga Gardalanda, do 2007. je od privatnika kupio 26 posto potrebnog zemljišta, dok za preostalih 74 posto zemljišta ima potpisanu koncesiju na 50 godina.

Čekaju dvije godine

Još od lipnja 2009. Fantazija projekt čeka na HFP-ov parcelacijski elaborat, bez kojeg nije moguće nastaviti s projektom. Otprilike toliko dugo Čolak neuspješno pokušava ugovoriti sastanak na kojem bi se našli s predstavnicima HFP-a. Duvnjak ga je izbjegavao tvrdeći da Fantazija projekt ne poštuje dogovorene rokove, a kako bi se to dokazalo, HFP je angažirao revizore, no i oni su u veljači 2010. zaključili da je Fantazija projekt ispunila sve obveze prema HFP-u. Nakon toga HFP traži stavljanje privremene mjere, Općinski sud u Samoboru odbija zahtjev, što potom potvrđuje i Županijski sud u Velikoj Gorici. Od tada se ništa nije događalo sve do prosinca 2010. kad je na poticaj Ministarstva gospodarstva održan sastanak na kojem su predstavnici HFP-a odmah naglasili da oni nemaju nikakvih ovlasti za neki konkretniji razgovor. Ruski ulagači ipak nisu gubili nadu pa je u prosincu njihova delegacija pohodila Krešu Beljaka, samoborskoga gradonačelnika. Napokon, sredinom travnja Čobanković je s ulagačima održao dva sastanka jer je očito ocijenjeno da Fantasyland spada u važne projekte koji donose i posao za oko tisuću građevinara.

Početak od 65 mil. eura

Doznajemo da Čolak ne želi ići u tužbe iako ga kašnjenje projekta za sada stoji 120 milijuna kuna, a odgode li se radovi za još jednu sezonu, trošak će se povećati za idućih 80 milijuna kuna. Vremena nema puno, lokacijska i građevinska dozvola morale bi biti izdane do početka srpnja jer jedino u tom slučaju radovi mogu početi na vrijeme i uoči sezone 2012. može biti završena prva, 65 milijuna eura vrijedna faza gradnje vodenog parka. Nakon toga bi Fantasyland trebao dobiti i zabavni park, sportski centar te hotel s pet zvjezdica.

Dolazi i Vedran Duvnjak

Pomalo čudi što je na popisu onih koji će se ovog tjedna naći s predstavnicima tvrtke Fantazija projekt i Vedran Duvnjak, donedavni predsjednik ukinutog HFP-a, sada državni tajnik za gospodarstvo. Protiv njega je suvlasnik tvrtke Slaven Čolak lani žestoko istupio, optužujući ga za kočenje projekta. Zamjerio mu je ignoriranje, nesusretljivost prema ulagačima, pa i netrpeljivost. “Nijedno očitovanje nismo čekali manje od 75 dana”, jadao se Čolak.

Preneseno s portala www.poslovni.hr (3.5.2011.)

autor Saša Paparella

 

Ruski investitori u Fantasyland konačno u Vladi

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002