30.10.2011.

Održani treći Dani Žumberka u Zagrebu

Pjesma, ples i ekološki proizvodi

Održani treći Dani Žumberka u Zagrebu

Eko proizvodi i etno stvaralaštvo Žumberčana, kao i okolice Zagreba, dominirali su u Gajnicama 22. i 23. listopada ove godine, u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad i njegovog agilnog djelatnika Mladena Rogošića i KUD-a Žumberčani iz Zagreba.

Predsjednica KUD-a Žumberčani Anica Zgombić na početku je događanja obišla izlagače na štandovima, zahvalila im na sudjelovanju, a pri otvaranju skupa uz pozdrave istaknula da je ova manifestacija namijenjena običnim ljudima i da je organizirana bez političara. Zahvalila je svim sudionicima manifestacije.

Dane Žumberka u Zagrebu uzveličalo je 215 izvođača u narodnim nošnjama iz kulturnih udruga Zagreba i okolice. Kažu mnogi da je to bila smotra folklora Zagrebačke županije. Nošnje i pjesme predstavilo je 7 KUD-ova. Uz KUD Žumberčani, Folklorni ansambl KUD-a Vedar Osmijeh, Mješoviti zbor Trešnjevački kišobrani, svi pod ravnanjem maestra Božidara Ugrine, KUD Stenjevac s Ksenijom Benković, KUD Novi Zagreb s Ivanom Kačurov i KUD Dubrava sa Silvom Mužak.

Svoje eko-etno proizvode izlagalo je dvadeset izlagača; raznovrsne proizvode od prerađenog domaćeg voća, povrća, zimnice, vina, portugisca, likera, rakija, sireva, meda, medenjaka, ljekovitog bilja, čajeva, te brojnih ručnih radova, suvenira, žumberačkog veza, etno izložaka, proizvoda od šiblja, rogoza, slame, drveta, gline, pa do izvrsnog žumberačkog krumpira iz Prisjeke mlade obitelji Gvozdanović.

U prostorijama Centra za kulturu postavljena je i obnovljena izložba slika Žumberačke razglednice, prema zamisli Martine Badovinac, te izložba fotografija Ekološkog društva Žumberak s ovogodišnjih eko akcija projekta "Uljepšajmo svoj zavičaj", koje je snimio Miro Ozmec, dizajner i fotograf sa zagrebačke Laščine, ali srcem Žumberčanin.

Po završetku nastupa KUD-ova sudionike manifestacije je pjesmom i svirkom zabavljao Tamburaški sastav Veseli Žalci iz Puškarovog Jarka.

D.S. i J.Š.

Fotografija: Miro Ozmec

 

Održani treći Dani Žumberka u Zagrebu

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002