24.10.2011.

BBK Krpelj iz Samobora prikuplja potpise za uređenje biciklističke staze

Biciklistima omogućiti sigurniju vožnju

BBK Krpelj iz Samobora prikuplja potpise za uređenje biciklističke staze

Novoosnovani Brdsko-biciklistički klub Krpelj iz Samobora pridružio se inicijativi građana za uređenje biciklističke staze između Samobora i Svete Nedelje, i dalje do Bregane, pa je na sebe preuzeo prikupljanje potpisa u peticiji kojom bi se ta tema ponovno pomaknula s mrtve točke.

- Želimo prije svega omogućiti biciklistima veću sigurnost u prometu te time pomoći i vozačima automobila, jer je na frekventnim prometnicama potrebno odvojiti bicikliste s ceste. No, izgradnjom biciklističke staze napravili bi i korak k približavanju Samobora, Svete Nedelje i Bregane sa Zagrebom, jer bi omogućili i biciklistima iz metropole da na lakši način dođu u naše krajeve – ističe predsjednik BBK Krpelj Hrvoje Vešligaj, uz napomenu da je klub formalno osnovan početkom ove godine, ali da su se članovi počeli zajedno okupljati još 2009. godine. Oni pretežno okupljaju izletničko i rekreativno orijentirane bicikliste, a surađuju s BBK Šišmiš, koji je više orijentiran na natjecateljski dio. No, i "šišmiši" ih podržavaju u provedbi peticije, koja se u dane vikenda potpisuje na Trgu kralja Tomislava, u specijaliziranim prodavaonicama i servisima bicikala, Gradskoj knjižnici te pojedinim kafićima.

Članovi BBK Krpelj potpise na peticiji počeli su prikupljati početkom listipada i nastavit će ih prikupljati sve do sredine studenoga, kada će peticiju proslijediti Gradu Samoboru, policiji i nadležnoj upravi za ceste te na taj način potaknuti institucije da se ponovno posvete projektu izgradnje biciklističke staze, koja je projektirana i planirana za gradnju pri rekunstrukciji "Betonke" od Samobora do Svete Nedelje. No, nakon rekonstrukcije projekt je, čini se, pao u zaborav. Za sada su prikupili 1500 potpisa, a nadaju se da će ih do sredine studenoga imati više od 2500.

Što se tiče trenutne situacije za bicikliste u Samoboru, Hrvoje Vešligaj ističe da su biciklisti prisiljeni koristiti i nogostupe i ulice, iako bi se trebali voziti po kolniku. No, s obzirom na konfiguraciju terena i širinu ulica u pojedinim dijelovima, biciklistima bi se trebalo omogućiti da dijele nogostup s pješacima, uz nužnu edukaciju kako bi biciklisti pazili na sigurnost pješaka i ostalih sudionika u prometu, kaže Vešligaj i ističe potrebu održavanja predavanja i seminara kako bi se te edukacije provele.

Svi građani koji posjeduju bicikl i žele se učlaniti u klub sve željene informacije mogu naći na web adresi www.bbk-krpelj.com, na kojoj također mogu on-line potpisati peticiju.

M.Š.

 

BBK Krpelj iz Samobora prikuplja potpise za uređenje biciklističke staze

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002