25.01.2011.

Zaboravljena 110. godišnjica Samoborčeka

Bu se vrnul... (malo sutra?)

Zaboravljena 110. godišnjica Samoborčeka

U našem je gradu gotovo potpuno nezapaženo prošla 110. godišnjica od kada je popularni vlak Samoborček krenuo u svoju prvu vožnju. Za podsjetnik mlađim generacijama - bilo je to 16. siječnja 1901. godine. Zapravo, prva tehnička vožnja nadležnog povjerenstva odrađena je 14. siječnja, ali tek je 16. siječnja krenuo javni promet pa se to i uzima kao rođendan Samoborčeka. Toga su se sjetili u svevremenskom TV kalendaru HTV-a, a mini izložba postavljena je u izlogu županijske Turističke zajednice. U Samoboru tek su se rijetki toga sjetili. Možda smo se već kolektivno svi umorili od najava da će ponovno vlak od Podsuseda prema Samoboru pa čekamo konkretne radnje i početak gradnje (obnove) pruge?

Nekad su brojni Samoborci i mještani okolnih naselja tim vlakom odlazili u Zagreb, a iz Zagreba su izletnici i planinari vikendom stizali u Samobor. Dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća naš je grad bio popularno izletište, što je, uostalom, ovjekovječio u svom filmu Tko pjeva zlo ne misli Krešo Golik. U Tehničkom i Željezničkom muzeju i dalje se čuvaju dijelovi kompozicija koje su vozile do Samobora, a u parku na križanju Perkovčeve i Mirnovečke nalaze se dva vagona (poznavatelji prilika kažu da lokomotiva u parku nije originalna s ove pruge). Nekad su to bile parne lokomotive i otvoreni vagoni, a nakon 2. svjetskog rata, tj. od 1959., prugom je vozila popularna "srebrna strijela", sve do ukidanja pruge zadnjeg dana 1979. godine.

Od tada je tinjala nada da će vlak ponovno krenuti prugom, mada su se iz godine u godinu na toj trasi događale devastacije. Mnogi su se s nostalgijom prisjećali vremena kada se na putovanju pjevalo, sviralo i zabavljalo, a Samoborček je opjevan u brojnim pjesmama. U međuvremenu mnogi su obećavali obnovu, a konkretnije stvari počele su se događati početkom ovog stoljeća, kada je izrađen projekt pruge od Podsuseda do Bregane. U međuvremenu je projekt doživio manje korekcije, a najveća prepreka postalo je financiranje. No, ako se i uspije svladati i ta zadnja prepreka, vlakom prema Zagrebu trebali bi se voziti tek za četiri do pet godina.

M.Š./K.S.

Evo kako stvari stoje

Provjeravajući kakvo je aktualno stanje projekta povratka Samoborčeka, odnosno izgradnje pruge Podsused – Samobor - Bregana, odgovore smo potražili u Hrvatskim željeznicama. Naime, ne tako davno i naslovnice Glasnika krasile su najave o skorom početku radova. No, unatoč "čvrstim obećanjima", stvarnost nas je, po tko zna koji put u ovoj našoj državi, grubo demantirala – nit' mi gradimo prugu, nit' ona gradi nas. Ipak, nada još uvijek tinja, a potpiruju je najfriškije tvrdnje iz HŽ-a.

- U tijeku je izrada glavnih projekata za izgradnju željezničke pruge Podsused Tvornica – Samobor – Bregana. Do sada je izrađen Idejni projekt, temeljem kojeg je ishođena lokacijska dozvola 16. veljače 2009. godine. U 2011. godini planira se završetak izrade glavnih projekata i podnošenje zahtjeva za ishođenje građevinskih dozvola za gradnju predmetne pruge – glasi aktualni odgovor.

Glavno pitanje čitavog projekta, naravno, leži u financijskoj konstrukciji. Kako kažu u HŽ-u, "novi Samoborček" se planira financirati sredstvima EU fondova i to u sklopu Operativnog programa za promet za razdoblje 2012.-2013. godine, čija je realizacija planirana od 2013. do 2015. godine. Konkretno, ukoliko sredstva budu osigurana, radovi na izgradnji pruge trebali bi početi u 2013. godini. U međuvremenu, za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi pruge izrađeni su parcelacijski elaborati koji su u postupku ovjere u nadležnom tijelu (neki od elaborata su već ovjereni, kažu u HŽ-u), no sam otkup zemljišta potrebnog za gradnju pruge nije počeo. Nije teško pogoditi – i otkup zemljišta ovisi o raspoloživosti financijskih sredstava.

 

Zaboravljena 110. godišnjica Samoborčeka

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002