10.08.2011.

Udruga za poticaj izgradnje domova umirovljenika Kodeks pozdravila rasspisivanje natječaja za uređenja doma za starije u bivšoj vojarni

Osigurati smještaj i za najugroženije

Udruga za poticaj izgradnje domova umirovljenika Kodeks pozdravila rasspisivanje natječaja za uređenja doma za starije u bivšoj vojarni

Natječaj kojeg je raspisao Grad Samobor u potrazi za investitorom spremnim uložiti 30-ak milijuna kuna u uređenje doma za starije osobe naišao je na oprezni optimizam samoborskog Kodeksa. U «udruzi za poticaj izgradnje domova umirovljenika”, koja od 2009. uporno radi na poticanju rješavanja ovog dugogodišnjeg gradskog problema, smatraju kako je natječaj za uređenje doma za starije na prostoru bivše vojarne korak prema onome što je zajednička želja «kodeksovcima», Gradu i samoborskim umirovljenicima.

- Moje je mišljenje da je natječaj korektan, da će on privući ponuđače, da će cilj natječaja biti sproveden do kraja u duhu zakona i to je ono što mi u ovom trenutku hoćemo. Hoćemo da se napravi dom – kaže predsjednik Kodeksa Stjepan Mišo Vlahović. Priznaje ipak da je u prvom trenutku, kad je čuo za natječaj, bio pomalo revoltiran činjenicom kako se odustalo od izgradnje potpuno novog doma na zemljištu koje je u dogovoru s Gradom određeno za tu namjenu prije godinu dana, također unutar kompleksa bivše vojarne.

- Međutim, kad se stvari realno sagledaju vidim da će postojeći objekt koji je ponuđen u natječaju biti više nego kvalitetno iskorišten. Ako se u taj dom bude investiralo traženih 30 milijuna kuna onda to može biti kvalitetno u usporedbi s postojećim domovima, koji su izgrađeni, tipa Brezovica i slični – procjenjuje Vlahović te dodaje da bi volio ukoliko bi se Kodeksu omogućilo da njihovi predstavnici budu pristuni prilikom otvaranja ponuda pristiglih po natječaju.

- Ne zbog neke sumnje, dapače, mi smo partneri (s Gradom, op.n.) i imamo povjerenja, ali voljeli bismo prisutni na otvorenju ponuda – kaže Kodeksov predsjednik, dok član udruge dr. Slavko Lovasić dodaje kako bi Kodeks volio biti i nakon toga uključen u dogovore oko doma za starije.

- Nakon provedenog natječaja i nakon što se odabere investitor, a prije potpisivanja ugovora o koncesiji, Kodeks bi želio sudjelovati u razgovorima o sadržaju budućeg doma, barem da vidimo koje su i kakve namjene, koji i kakvi kreveti se predviđaju i slično da bismo, s iskustvom kojeg imamo, mogli sugerirati ono što je potrebno da bi građani Samobora imali najbolji smještaj. Neka bude upravo onako kako je i gradonačelnik obećao prije izbora, a i na sastancima s nama, da za one građane Samobora koji neće imati mogućnosti plaćanja, a obzirom da Grad ima osjećaj za socijalnu sigurnost građana, bude osiguran smještaj u takvom domu – pojašnjava dr. Lovasić, dok Stjepan Mišo Vlahović smatra kako bi u budućem domu barem 20 posto kapaciteta trebalo biti osigurano upravo za materijalno najugroženije umirovljenike.

- Mi bi htjeli, s obzirom na potrebe koje Samobor ima (8000 umirovljenika, op.n.), da se osigura barem 200 ležajeva, to bi bilo idealno. Međutim, obzirom na traženi iznos investicije izgleda da to neće biti moguće ostvariti pa ako bude 100 ležajeva, to će biti dobro. No, od toga bi minimum 20-ak posto trebao biti namjenjen najugroženijim umirovljenicima, onima s najmanjim mirovinama kojima bi smještaj morali sufinancirati Grad i županija. Slično kao što je kod subvencija za prijevoz đaka i studenata, tako se mora naći sredstva i za umirovoljenike koji neće moći platiti punu cijenu smještaja u domu – zaključuje predsjednik Kodeksa Stjepan Mišo Vlahović.

K.S.

Gradski kapaciteti će se osigurati ugovorom

Gradonačelnik Krešo Beljak, komentirajući razmišljanja «kodeksovaca» oko doma za starije, rekao nam je da, prema njegovim informacijama, postoji nekoliko zainteresiranih potencijalnih investitora za dom u bivšoj vojarni te je izrazio nadu da će se i javiti na natječaj.

- Radi se o velikoj investiciji i da bi se ta predviđena zgrada u vojarni stavila u funkciju potrebno je uložiti više desetaka milijuna kuna. Kad gledamo cijenu najma Grada, u svakom slučaju je riječ o dugogodišnjem najmu tako da će Grad Samobor, koji ima cijenu koju je odredilo Gradsko vijeće prema svojim odlukama, uz tu cijenu pokušati osigurati što je moguće veće kapacitete o kojima govori Kodeks i o kojima smo mi razmišljali od samog početka. Bilo je prijedloga da se to stavi u sami natječaj, neke stvari u tom smislu čak mislim da i jesu stavljene, a sve ono što nije bit će regulirano ugovorom s investitorom – pojasnio je gradonačelnik Beljak.

Što se pak tiče sudjelovanja članova udruge prilikom otvaranja pristiglih ponuda, Beljak je ustvrdio da tu ne bi trebalo biti nikakvih problema jer je otvoranje ponuda javno.

 

Udruga za poticaj izgradnje domova umirovljenika Kodeks pozdravila rasspisivanje natječaja za uređenja doma za starije u bivšoj vojarni

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002