01.11.2011.

Na Trokutu kod Novske obilježena 20. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja

Tuga i bol ne jenjavaju

Na Trokutu kod Novske obilježena 20. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja

Motel na Trokutu za mnoge pripadnike 151. samoborske brigade i stanovnike Samobora mjesto je tuge, ali i ponosa. Mjesto je to na kojem su 29. listopada 1991. godine svoje živote u obrani tada još mlade hrvatske države dala petorica pripadnika brigade – Vlado Ivčić, Davor Kelemen, Krešimir Purić, Zlatko Šabarić i Rajko Turk, a ranjeni su bili Darko Požgaj i Zdravko Noršić. Ruševine Motela te podignuti spomenik u blizini i dalje podsjećaju na ta ratna vremena, podsjećaju na prve samoborske žrtve, ali i na 315 branitelja poginulih na novljanskom i zapadnoslavonskom bojištu u Domovinskom ratu. Mjesto je to gdje svake godine suborci, zapovjednici postrojbi, roditelji, članovi obitelji, djeca i prijatelji s tugom se prisjećaju svojih najmilijih, a niti nakon 20 godina njihova tuga i bol ne jenjavaju dok obilaze mjesta njihove pogibije.

Upravo se ove godine obilježava ta tužna 20. godišnjica te je na Trokutu održana svečanost na kojoj su položeni vijenci i zapaljene svijeće te pročitana imena poginulih s područja Bjelovarsko – bilogorske, Koprivničko – križevačke, Sisačko – moslavačke i Zagrebačke županije, tj. iz gradova i općina čije su postrojbe sudjelovale u borbama. Samoborsko izaslanstvo činili su zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko i tajnik Dragutin Kušić te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a svetonedeljsko gradonačelnik Drago Prahin, zamjenik gradonačelnika Ivica Pavlić i predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Bošnjak. Na Trokutu su bili i učenici samoborskih škola Bogumila Tonija, Samobor, Milana Langa iz Bregane i Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem, koji su se upoznali s mjestom pogibije naših branitelja.

Vijence su položili i prigodnim govorima pozdravili okupljene gradonačelnik Novske Antun Vidaković, ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina brigadni general Rudi Stipčić, izaslanica predsjednice Vlade i ministra branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Nevenka Benić, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS brigadir Robert Suntešić te izaslanik predsjednika Republike brigadni general Vlado Šindler. Svečanu misu predvodio je generalni vikar bjelovarsko-križevačke biskupije Stjepan Ptičak, uz koncelebraciju novljanskog župnika Milana Vidakovića i vojnog kapelana 151. brigade Vatroslava Frkina.

M.Š.

 

Na Trokutu kod Novske obilježena 20. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002