21.11.2008.

U Jarušju obilježeno 40 godina tamošnjeg DVD-a

Jarušje se ne boji vatre

U Jarušju obilježeno 40 godina tamošnjeg DVD-a

U Samoborskom gorju, udaljeno od Samobora 40 minuta vožnje, smjestilo se selo Jarušje s 90 žitelja. Požari šume i niskog raslinja te gospodarskih objekta potakli su mještane da se organiziraju u zaštiti imovine. Tako je uz pomoć Vatrogasnog saveza općine Samobor 31. ožujka 1968. godine utemeljeno DVD Jarušje, a svečanost obilježbe 40. godišnjice osnivanja DVD-a Jarušje održana je, pod pokroviteljstvom Grada Samobora, 15. studenoga 2008. godine u Vatrogasnom domu Jarušje.

Svečanost je otvorio predsjednik Nikola Babojelić, koji je vidno uzbuđen prisustvom velikog broja vatrogasaca u svečanim odorama označio to kao jedan od najznačajnijih dana u povijesti ovog sela. Kako to biva u takvim prigodama odana je počast domovini i vatrogascima uz zvuke nacionalne i vatrogasne himne. Dužnost vođenja svečanosti je preuzeo mladi Miljenko Babojelić.

Povijesni put DVD-a Jarušje je iznio zapovjednik Antun Babojelić, koji je izvijestio o početnim problemima s nedostatkom financijskih sredstava, a koja su prikupljena uplatom članarine po 200 dinara od 32 člana. Vatrogasni savez općine Samobor je pomagao u početnom radu dodjelom nužne vatrogasne opreme i novčanih sredstava. U tim početnim koracima značajnu pomoć u organizaciji i stručnom osposobljavanju pružili su čelnici Vatrogasnog saveza Branko Šimunić, Vlado Domin i Alojz Vrbančić.

Prva vatrogasna oprema, spremljena u privatnim kućama, tražila je trajno rješavanje. Tako je sedamdesetih godina 20. stoljeća započela gradnja doma na zemljištu koje je darovao gospodin Babojelić. Uz pomoć Općine Samobor, Vatrogasnog saveza općine Samobor te raznih donatora u materijalu, vrijedne ruke mještana su sagradile dom koji služi za sve aktivnosti u selu. Domom upravlja DVD Jarušje, koje brine i o njegovom održavanju.

Na području vatrogastva članovi DVD-a su sudjelovali na stručnom osposobljavanju, pokaznim vježbama i vatrogasnim natjecanjima. Danas pomoć u radu pruža Vatrogasna zajednica grada Samobora organizacijski, financijski i nabavom vatrogasne opreme. DVD Jarušje ima nužnu vatrogasnu opremu koju treba dopuniti, a za prijevoz opreme treba osigurati prigodno prijevozno vozilo. Preventivi se pridaje velik značaj, a rezultat toga je samo 26 požara u selu u 40-godišnjem djelovanju.

Svečanosti su bili prisutni predstavnici tvrtke Vatropromet d.d. Zagreb, direktor Nenad Radojčić te član Uprave Marko Šintić koji su uručili predsjedniku Nikoli Babojeliću novu vatrogasnu zastavu. Kao kum zastave Nenad Radojčić je stavio i spomen traku na zastavu. U duhu vatrogasnih običaja posvetu zastave je izvršio vlč. Damir Bačun, župnik župe Ivana krstitelja u Lugu Samoborskom, u koju spada i selo Jarušje.

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec u ime pokrovitelja Grada Samobora je pohvalio rad i značaj djelovanja vatrogasaca u tako malenoj sredini. Vatrogasci u selu su nosioci svih aktivnosti, što je za svaku pohvalu. Čestitao je uspješan 40-godišnji rad, a potrebna vatrogasnua oprema riješit će se preko Vatrogasne zajednice grada Samobora. Pročelnik Ureda za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Radovanić je čestitao te je u ime Grada Samobora darovao i objesio na zastavu spomen traku Poglavarstva Grada Samobora.

Vatrogasnu zajednicu grada Samobora su zastupali predsjednik Jurica Domin i tajnik Boris Bogolin. Predsjednik Zajednice je u prigodnom govoru zahvalio članovima DVD-a Jarušje na radu zaštite od požara i prezentacije vatrogastva te uručio prigodnu zahvalnicu i veliki novi amblem DVD-a Jarušje. Nazočni skupštini su bili i predstavnici DVD-a Samobor, Bregana, Rude, Gornja Vas, Grdanjci, Vrbovec i Sveta Jana. Uručeni su prigodni pokloni, a posebno je za istaknuti dar DVD-a Samobor - originalni akvarel sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, rad samoborske slikarice Đurđe Debogović.

DVD Jarušje je dodijelilo posebne zahvalnice živim osnivačima Nikoli Babojeliću, Antunu Babojeliću, Ignacu Babojeliću, Mati Babojeliću, Ladislavu Babojeliću i Stjepanu Babojeliću. Posmrtno je dodijeljena zahvalnica Milanu Ivanuševiću, koja je uručena gospođi Ivanušević. Svima koji su na bilo koji način pomogli uručene su prigodne zahvalnice. Svečanost je završena uz pjesmu i ples prema običajima samoborskog kraja.

Antun Bogolin

 

U Jarušju obilježeno 40 godina tamošnjeg DVD-a

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002