05.12.2008.

Vijeće Grada Samobora u ponovljenom pokušaju uspješno odradilo prvo čitanje proračuna

228 milijuna sad još samo čeka amandmane

Vijeće Grada Samobora u ponovljenom pokušaju uspješno odradilo prvo čitanje proračuna

Proračun Grada Samobora za 2009. godinu, nakon neuspjelog pokušaja tri dana prije, ipak je uspio proći prvo vijećničko čitanje. Potrebne ruke su na 30. sjednici održanoj u petak, 5. prosinca, ovaj put bile na broju pa je tako 228 milijuna gradskih kuna spremno za daljnju proceduru – usvajanje ili odbijanje amandmana te konačno usvajanje na sljedećoj sjednici.

Obzirom da se radilo samo o minimalnoj izmjeni proračuna predstavljenog vijećnicima prije nekoliko dana (sa stavke informiranja je skinuto 100 tisuća kuna i prebačeno na stavku Jamstvenog fonda za samoborske obrtnike) nije bilo potrebno ponovno ga detaljno obrazlagati. Ipak, kraća rasprava nije izostala. Tako je vijećnik Marijan Lukšić (DC) povukao zanimljivu paralelu s proračunom iz 2004. godine, a vezano uz svojedobno predizborno obećanih 25% više malih komunalnih akcija.

- Usporedimo li proračun iz 2004. godine s današnjim, tada je od oko 100 milijuna kuna proračuna 3,5 milijuna bilo namijenjeno malim komunalnim akcijama. Danas je proračun preko 200 milijuna, a imamo predviđenih samo 3 milijuna kuna za istu namjenu. Uz to što je u međuvremenu cijena asfalta i ostalog materijala znatno porasla. Znači, ne da se nije dogodilo povećanje od 25 posto, nego je došlo do znatnog umanjenja za male komunalne akcije – konstatirao je vijećnik Lukšić.

Odgovarajući vijećniku, dogradonačelnica Marica Jelenić naglasila je kako je umjesto malih komunalnih akcija sada riječ o znatno većem broju većih komunalnih zahvata, a svoje objašnjenje je dao i dogradonačelnik Tomislav Masten:

- Molio bih neka se navedu barem tri male komunalne akcije, a da ih je ovo Poglavarstvo odbilo. Sve što je traženo mi smo pratili, a svaki mjesni odbor koji ima bilo kakvu akciju može biti siguran da će biti podržan u tome – zaključio je Masten.

Nakon što je predloženi proračun prošao prvo čitanje s potrebnih 15 glasova (uz 5 suzdržanih), uslijedilo je njegovo iščitavanje po sektorima. Tako je pročelnik Kovačić ukratko objasnio prijedloge programa održavanja nerazvrstavnih cesta (teškog oko 9 milijuna kuna), uređenog građevinskog zemljišta (oko 11 milijuna), javne rasvjete (1,1 milijun) te gospodarenja stambenim i poslovnim fondom Grada. Pri tome je posebno istaknuo ulaganje u izgradnju dvorane Rude te rekonstrukciju SAME za potrebe knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta i prostora za mlade.

Obrazlažući pak svoje sektore dogradonačelnica Marica Jelenić pojasnila je programe u školstvu (12,8 milijuna), kulturi i sportu (26,3 milijuna), socijali (4,9 milijuna) te potrebama u tehničkoj kulturi. Oko potonjeg se razvila zanimljiva rasprava, nakon konstatacije vijećnice Ljiljane Jenko (HSS) da je tehnička kultura u ovom gradu marginalizirana, obzirom da u proračunu ni ovaj put nisu predviđena sredstva za prostore Zajednice tehničke kulture. Vijećnik Mislav Maroević (HDZ) predložio je da se prostori Poduzetničkog centra u Bregani predvide za potrebe samoborske ZTK, dok je vijećnik Josip Burica (HDZ) podsjetio kako se već 14 godina Zajednici obećavaju prostorije, no da se do sada stvar nije pomakla ni za milimetar.

– Sve ostaje, dragi prijatelji, samo na riječima… Nama ne treba nikakav ekstra prostor, nego bilo kakav, a budite uvjereni da bi ga vrijedni ljudi Zajednice tehničke kulture uredili u roku godine dana – zaključio je Burica.

Nakon pojašnjenja dogradonačelnice da je u tijeku traženje lokacije na kojoj bi se izgradio Centar tehničke kulture i gradonačelnik Filipec je potvrdio da se s predsjedništvom Hrvatske zajednice tehničke kulture dogovorilo kako će se Centar kulture graditi čim se nađe odgovarajuća lokacija te je zamolio za samo još malo strpljenja.

Potom je još pročelnik Željko Radovanić obrazložio programe poticaja u gospodarstvu, napomenuvši kako će u 2009. godini konačno zaživjeti i Jamstveni fond koji će biti na raspolaganju samoborskim obrtnicima. Većinom glasova svi su programi prošli prvo čitanje te se sada prikupljaju pisani amandmani o kojima će se raspravljati na sjednici Vijeća 19. prosinca.

Kruno Solenički

Aktualni sat

Aktualni sat otvorio je vijećnik Željko Koščica (DC) još jednim apelom na predsjedništvo da poduzme nešto kako bi konačno dobio pisane odgovore na pitanja postavljena na prethodnim sjednicama, od kojih neke čeka, kako je rekao, i više od godinu dana. Za ovu sjednicu priupitao je pak je li Konzervatorski zavod dao pozitivno mišljenje za fontanu u Perkovčevoj (kod Nebija) te zašto kasni otvorenje rudnika u Rudama najavljeno za svetu Barbaru (4. prosinca).

Dogradonačelnica Jelenić odgovorila je kako je otvorenje rudnika odgođeno za proljeće zbog nužnog izvođenja dodatnih radova na uređenju pa tako neće biti obnovljeno 250 metara dvaju rovova, nego 350 metara.

Vijećnica Ljiljana Jenko (HSS) još je jednom upozorila na prometovanja lokacijom Hrastinska - Matije Gupca te je pitala za učestalost i rezultate ispitivanja kakvoće vode na samoborskom području. Prema riječima gradonačelnika Filipca sporna lokacija gdje se okupljaju automobili na križanju Hrastinske i Gupčeve bit će uskoro riješena postavljanjem ograde. Što se kakvoće vode tiče pročelnik Kovačić je pojasnio da nju kontrolira Vodoopskrba i odvodnja te da je samoborska voda u redu, no da je napravljeno i ispitivanje vodovoda u vlasništvu mjesnih odbora i grupa građana od kojih će neki trebati biti sanirani, što će se dogovarati s mjesnim odborima.

Vijećnik Maroević pitao je za kanalizaciju prema Rudarskoj dragi te je dobio uvjerenje da će kanalizacija s priključcima do parcela te nogostupom biti urađeni iduće godine, najvjerojatnije do ljeta. Vijećnik Lukšić zatražio je odgovor o trenutnoj situaciji s projektom samoborske pruge te je upozorio na opasna križanja na "Betonki" (kod ugostiteljskog objekta) i spoju Mirnovečke i Perkovčeve. Gradonačelnik Filipec ponovio je da su primjedbe Grada na izvedbu "Betonke" upućene Hrvatskim cestama, no da su one cestu prebacile Županijskoj upravi za ceste, a da je policija isto zatražila intervenciju od HC-a i ŽUC-a na opasnim dijelovima, tako da se i dalje inzistira da se "Betonka" sredi kako to i dolikuje.

 

Vijeće Grada Samobora u ponovljenom pokušaju uspješno odradilo prvo čitanje proračuna

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002