11.12.2008.

U Samoboru se govorilo o maloljetničkoj delikvenciji na županijskoj razini

Još se nit ne briju, a već piju

U Samoboru se govorilo o maloljetničkoj delikvenciji na županijskoj razini

Nedavno istraživanje Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, kojim je bilo obuhvaćeno 2928 učenika šestih razreda, pokazalo je da je svako treće ispitano dijete pušilo, njih dvije trećine već je konzumiralo alkohol, dok je opojne droge probalo njih manje od 1 posto. Usporedo s time, policijski pokazatelji govore o konstantnom porastu krađa i teških tjelesnih ozljeda koje su počinili maloljetnici. U pokušaju da se ti podaci smjeste u neku jasniju perspektivu, a u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Samoboru je u utorak, 9. prosinca, održana tematska sjednica Povjerenstva za edukaciju, prevenciju i socijalno-humanitarnu djelatnost Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga te Županijskog tima za zdravlje.

Raspravljalo se o maloljetničkoj delikvenciji - ranom pijenju mladih, porastu kriminala i nasilničkog ponašanja kod maloljetnih konzumenata droga, tretmanu maloljetnih delikvenata u centrima za socijalnu skrb, te o sudovima za mladež. Stručnjaci kažu, stanje ide prema gorem. Tako je Katarina Gerbl iz Službe za prevenciju ovisnosti županijskoga Zavoda za javno zdravstvo ustvrdila da se konzumacija alkohola doživljava kao uobičajeni obrazac ponašanja.

- Zabrinjava podatak da prvu kap alkohola čak 82% djece okusi kod kuće i to zato jer im ga nude roditelji – istaknula je Gerbl i naglaslila važnost roditeljskog angažmana oko vlastite djece kako bi se spriječilo eventualno potonuće u ovisnosti.

- Raste potrošnja alkoholnih pića, čemu, među ostalim, pridonosi njihova dostupnost svima i svagdje, nedovoljna informiranost mladih o štetnosti alkohola, agresivna medijska kampanja, ali i neorganizirano slobodno vrijeme mladih – zaključila je Katarina Gerbl istaknuvši i kako se često ne provodi zakon koji zabranjuje prodaju alkohola maloljetnicima.

Dubravko Klarić, predsjednik Županijskog povjerenstva za suzbijanje zloporabe opojnih droga i od nedavno predstojnik Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe droga, upoznao je okupljene s podatkom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prema kojem u Hrvatskoj službeno ima preko 26.000 ovisnika o drogama. Također, kako je rekao, u zadnjih godinu dana počinjeno je preko osam tisuća kaznenih djela koje se odnose na zloporabu droga. S druge pak strane, Zagrebačka županija, rekao je Klarić, na sredini je ljestvice zlouporabe opojnih droga u Republici Hrvatskoj što znači da ima mjesta za pozitivne pomake u čemu važnu ulogu igraju programi prevencije.

S time se složio i zamjenik župana Rudolf Vujević, koji je naglasio da je vrlo bitno ulagati u programe prevencije, kao i edukaciju, te senzibilizirati javnost, odnosno lokalnu vlast, za rješavanje problema maloljetničke delikvencije. U tom smislu neki programi se već i provode, dok je u pripremi i čitav niz novih djelatnosti koji bi crne statistike trebale ipak svesti u neke manje negativne okvire.

Kruno Solenički

Samobor vodeći po broju poremećaja u ponašanju

Prema statistici policije i centara za socijalnu skrb Zagrebačke županije evidentirano je ukupno 943 (u Samoboru 208) djece, maloljetnika i mlađih punoljetnih osoba prema kojima su centri za socijalnu skrb poduzimali određene mjere u 2007. godini. Od toga je kod njih 80 evidentiran problem ovisnosti o drogama ili alkoholu. U Samoboru službene brojke govore o 11 evidentiranih maloljetnih osoba s problemom ovisnosti te 9 mlađih punoljetnih osoba. Po broju evidentirane djece (8 do 14 godina) s poremećajima u ponašanju Samobor je vodeći u županiji s njih 58, baš kao i po broju djece počinitelja kaznenih djela, njih 13.

 

U Samoboru se govorilo o maloljetničkoj delikvenciji na županijskoj razini

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002