09.04.2008.

HSS i SDP protiv izgradnje Kulturno-komercijalnog centra

Kulturni centar može, stambeno-poslovno-garažni kompleks ne!

HSS i SDP protiv izgradnje Kulturno-komercijalnog centra

Samoborski HSS i SDP zajednički su odlučili nastupiti protiv projekta gradske vlasti koja u zoni Trga Matice hrvatske i Ulice Ilirskog pokreta planira izgradnju kulturnog centra te poslovno-hotelsko-stambeno-garažnog kompleksa. Svoje stavove iskazali su na tiskovnoj konferenciji u Monnetu, u srijedu, 9. travnja.

– Radi se o situaciji sličnoj onoj Cvjetnom trgu u Zagrebu. U Samoboru se umjesto postojećeg parka namjerava izgraditi poslovno-stambeno-garažni kompleks po sistemu javno privatnog partnerstva, a svima je jasno da se radi o 10 tisuća kvadrata najvrednijeg zemljišta u Samoboru, koje se praktički poklanja privatnom investitoru – objasnio je predsjednik samoborskog HSS-a Krešo Beljak, istaknuvši kako u HSS-u smatraju da se radi o neprocjenjivom prostoru te da najavljena izgradnja nije javni interes Grada.

Detaljnije je o stvarima koje smatraju problematičnima u najavljenom projektu u ime HSS-a govorila Martina Glasnović Horvat ustvrdivši da oni nisu protiv toga da Samobor dobije kulturni centar, no da je sistem "nama Kulturni centar, a privatniku dozvola za gradnju kompleksa" u najmanju ruku čudan.

- Ovo što se nudi nije ništa veće od postojeće površine Hrvatskog doma. Predviđeno je, koliko smo vidjeli, da bi kulturni centar bio oko 800 kvadrata, no zato bi trgovačko-poslovni centar trebao biti 5500 kvadrata, a stambeni kompleks 2600 kvadrata – rekla je Glasnović Horvat i zaključila kako bi Grad sa svojim proračunom od 200 milijuna kuna trebao imati dovoljno novca da sam izgradi Kulturni centar, no da je posrijedi podilaženje privatno-građevinskom lobiju.

U HSS-u ocjenjuju i da je nedopustivo da se o ovom kapitalnom projektu građane do sada ništa nije pitalo te su ustvrdili i da projekt nije u skladu s temeljnim gradskim dokumentima.

- Strategiju razvoja Grada Samobora do 2012. godine, koju je prihvatilo Vijeće, ova vlast apsolutno ignorira. Važeći GUP kaže da se novi trgovački centri mogu graditi isključivo istočno od Ulice grada Wirgesa, a Zakon o zaštiti prirode zabranjuje gradnju kakva je najavljena u blizini zaštićenog rezervata Gradne. Odlukom Vijeća zaštićene su i platane i šetalište uz Gradnu. Sve to Poglavarstvo zna, ali ignorira. Zato bi za ovo trebalo snositi odgovornost – objasnila je Martina Glasnović Horvat, uz zaključak da samoborski HSS smatra kako takvi i slični prostori trebaju ići prema daljnjoj zaštiti, a ne prema devastaciji.

Predsjednik samoborskog SDP-a Željko Žarko potvrdio je da i njegova stranka smatra kako je izgradnja Kulturnog centra neophodna, ali da se ne slažu s najavljenim načinom.

- Grad treba multifunkcionalnu dvoranu, ali vjerujemo da postoji model da se revitalizira postojeći Hrvatski dom. Slažemo se da je on star i nefunkcionalan, ali tko kaže da Kulturni centar mora biti baš na istom mjestu. Gradnjom najavljenog mastodonta u srcu Samobora nepovratno će se devastirati taj prostor i vizura Grada. Svi gradovi takve stvari guraju na periferiju, a ne grade mastodonte u centru – rekao je Žarko i upozorio kako bi se najavljenom gradnjom izgubilo jedino dječje igralište u užem središtu grada, da izgradnja trgovačko-poslovnog kompleksa čak ni s podzemnom garažom ne bi riješila pitanje prometa i parkiranja, a da GUP-om određena zona za izgradnju hotela nije u centru grada.

- Prostor o kojem se govori GUP-om je namijenjen kulturnim sadržajima, društvenoj namjeni. Ovdje se jednostavno radi o profitu. Ovaj projekt je pitanje za građane i za urbaniste, a očito je da je vlast u ovom slučaju pitala samo ekonomiste - konstatirao je Željko Žarko na tiskovnoj konferenciji.

Kruno Solenički

Peticija protiv izgradnje

Kako bi spremno dočekali sjednicu Gradskog vijeća najavljenu za ponedjeljak, 14. travnja, a na kojoj bi trebala biti održana rasprava o projektu Kulturno-komercijalnog centra, osim vlastitim stavovima samoborski HSS i SDP odlučili su se oboružati i mišljenjem građana. Naime, na središnjem gradskom trgu do sjednice Vijeća moći će se potpisati peticija "protiv izgradnje, odnosno devastiranja Trga Matice hrvatske i okolnog prostora s ciljem utvrđivanja činjenice je li taj projekt javni interes ili samovolja sadašnje gradske vlasti".

 

HSS i SDP protiv izgradnje Kulturno-komercijalnog centra

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002