20.01.2008.

Pravilnikom o sakupljanju i zbrinjavanju EE otpada Reciklažno dvorište zbrinjava samo one lakše od 30 kilograma

Prvo na vagu, pa u Reciklažno dvorište

Jedan neuspjeli pokušaj deponiranja ugradbene pećnice na Reciklažnom dvorištu samoborskog Komunalca (kod Sajmišta), točnije odbijenica koju je jedan naš čitatelj dobio od tamošnjih djelatnika, rezultirala je zanimljivom informacijom.

Naime, Duško Stić iz Komunalca pojasnio nam je kako je u listopadu donesen Pravilnik o zbrinjavanju elektroničkog otpada prema kojem je takozvani EE otpad podijeljen na nekoliko kategorija. Prema toj kategorizaciji, za velike kućanske aparate teže od 30 kilograma, odnosno njihovo deponiranje, odgovorna je specijalizirana tvrtka iz Svete Nedelje, Spektra Media, koja je ovlašteni sakupljač EE otpada i koju se, u slučaju potrebe, angažira pozivom na broj 080-444-110. Prema zakonu, oni su dužni u roku 30 dana doći po EE uređaj kojega se želite riješiti i besplatno ga preuzeti. U slučaju da imate i "lakši" EE otpad (glačala, monitore, TV uređaje...) oni ga također moraju preuzeti.

- EE otpad lakši od 30 kilograma može se donijeti i na Reciklažno dvorište, ali uz jednu važnu napomenu. Taj otpad ne smije biti polomljen, odnosno oštećen. Znači, može biti neispravan, ali mora biti čitav – ističe Duško Stić, uz podsjećanje na mogućnost da se elektronička oprema kupljena u shopping centrima istima može i vratiti nakon što uređaji odrade svoje pa su je oni dužni zbrinuti.

Veći problem Komunalcu predstavlja pak činjenica da mnogi sugrađani koriste postavljene kontejnere za glomazni otpad, a u koji se ubacuje i raznorazni EE otpad. Za što stvarno nema potrebe, jer se, kako nam je rečeno, sve može besplatno riješiti pozivom na 080-444-110.

Kruno Solenički

 
20.01.2008.

Princ, Sraka i Fiškal posjetili metropolu

Zagrepčani pozvani na Fašnik

Princ, Sraka i Fiškal posjetili metropolu

Šest dana prije proglašenja Slobodne Fašničke Republike Samobor njeni su predstavnici pohodili hrvatsku metropolu. U već dobro uhodanoj proceduri Zagrepčanci su u subotu dobili sve informacije o nadolazećim norijama u našem gradu.

Streloviti dolazak samoborske ekipe na Kaptol popratili su i zagrebački "organi reda". Praćeni mnoštvom znatiželjnika, preko Dolca i pokraj iznenađenih lokalnih kumica koje su prodavale sezonsko voće (banane, ananase i mango), su se spustili na Jelačić plac, pa dalje do Charlija i do Cvjetnog placa. Podijeljeno je na tisuće letaka koji pozivaju da se Samoborcima pridruže u njihovoj Fašničkoj Republici. Ove godine u promociji 182. fašnika pomogli su im i uvijek spremni za akciju dečki i cure iz Puhačkog orkestra Rozga iz Dubravice.

Naši pak, Princ, Sraka i Fiškal su svesrdno i ne štedeći glasa i stasa upoznavali Zagrepčane "kaj bu se bilo i di se bu zbilo" od 25. siječnja do 5. veljače u Samoboru "di bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik".

T.M.

 
20.01.2008.

U ponedjeljak se privremeno zatvara za promet dio Trga kralja Tomislava

Šator zatvara promet

Dio samoborskog Trga kralja Tomislava od Ulice svete Ane do početka Šmidhenove ulice bit će od ponedjeljka, 21. siječnja, ujutro zatvoren za sav promet sve do petka i početka ovogodišnjeg Fašnika. Razlog je postavljanje najvećeg dosad šatora ili, bolje rečeno, tende na Trgu pa se iz sigurnosnih razloga neće moći prometovati tih dvadesetak metara po Trgu. Prometna će komunikacija biti moguća iz Perkovčeve prema Ulici svete Ane i obrnuto te iz Livadićeve u Šmidhenovu ulicu. Ovaj režim vrijedi do početka Fašnika 25. siječnja, kada će samoborska policija uvesti posebnu regulaciju prometa u gradu.

M.Š.

 

Pravilnikom o sakupljanju i zbrinjavanju EE otpada Reciklažno dvorište zbrinjava samo one lakše od 30 kilograma

Princ, Sraka i Fiškal posjetili metropolu

U ponedjeljak se privremeno zatvara za promet dio Trga kralja Tomislava

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002