01.08.2008.

Pismo gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca o dodjeli bivše vojarne Taborec Gradu Samoboru

Samobor, sveučilišni grad!

Pismo gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca o dodjeli bivše vojarne Taborec Gradu Samoboru

Poštovani sugrađani,

na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj povodom proslave Dana grada zbio se, prema mom skromnom sudu, povijesni događaj, koji je prošao prilično neprimjetno, ili, bolje rečeno, jedva zamjetno, a predstavlja zapravo prekretnicu u životu grada Samobora.

Dakle, Povjerenstvo za imovinu Vlade Republike Hrvatske odlučilo je, nakon naših višegodišnjih napora, udovoljiti zahtjevu Grada Samobora i predložiti Vladi Republike Hrvatske da bivšu vojarnu Taborec dodijeli Samoboru i time aktivno podrži našu ideju "Samobor - sveučilišni grad".

Sve dosadašnje rasprave o mogućem osnivanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Samoboru na prostoru bivše vojarne bili su temeljene na, najblaže rečeno, nerazumijevanju te zamisli, ili politikantstvu. U svijetu su poznata mnoga sveučilišta čiji su osnivači zaklade ili crkvene zajednice. Na tim sveučilištima uče se društvene ili prirodne znanosti pa, analogno tome, to je i koncept sveučilišta u Samoboru. U našem slučaju Hrvatsko katoličko sveučilište se javlja kao osnivač i upravitelj, a temelj suradnje s Gradom je ugovor, koji omogućava izgradnju i upravljanje sveučilištem i kampusom dogovoreni broj godina. Treba napomenuti da je i ovo sveučilište u sistemu Hrvatskih sveučilišta. Vlasnik vojarne je Grad Samobor, tako glasi prijedlog Povjerenstva, ali isto tako se navodi da se dodjeljuje isključivo za osnivanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Zašto je to tako važno za nas, našu djecu i sveučilišnu zajednicu? Normalno je danas da postoji konkurencija u gospodarstvu no, isto tako, to nadmetanje mora biti prisutno i na tržištu znanja. Ono je najvažniji čimbenik budućeg razvoja sukladno proklamiranoj politici naše države. Zašto sam ja tako siguran da će se "naše" sveučilište uspjeti nametnuti tom danas još nepostojećem tržištu? Zato, jer Hrvatsko katoličko sveučilište, sukladno takvim sveučilištima u svijetu, može opstati samo onda ako se među sveučilištima profilira kao prestižno, a njegova diploma garantira vrhunsko obrazovanje diplomanata. Najbolji predavači i diploma tog sveučilišta garantiraju prestižna radna mjesta i vodeću ulogu u zajednici. Takav pristup toj temi Hrvatskom katoličkom sveučilištu je jasan i tu nema alternative. Da bi se to ostvarilo sveučilište mora otvoriti pitanje najboljeg kadra, tj. predavača, što će potaknuti i dinamizirati i to tržište, a vrijednost znanja predavača neće biti svrstana u platne razrede ili slično, već u atraktivne ugovore koji će garantirati potpunu posvećenost poslu i studentima.

Oxford, Cambrige ili Heidelberg su mala mjesta poznata u cijelom svijetu po svojim sveučilištima. Isto to želi Samobor, čime naš grad dobiva dodatnu i prestižnu prepoznatljivost, a prisutnost velikog broja studenata intenzivirat će život grada Samobora u svim segmentima života.

Zar postoji alternativa u osiguravanju takve pozicije u lepezi mnogih gradova koji traže svoje mjesto i identitet? Mislim da ne postoji! Zato očekujem da svi utječemo pozitivnim mislima i djelima na tijek zbivanja i rađanje "našeg" sveučilišta.

Antun Dubravko Filipec

 

Pismo gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca o dodjeli bivše vojarne Taborec Gradu Samoboru

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002