10.06.2008.

Javno izlaganje o DPU područja Šmidhena

Voda će se dogrijavati

Javno izlaganje o DPU područja Šmidhena

Dvadesetak zainteresiranih građana došlo je 9. lipnja na javno izlaganje o detaljnom planu uređenja Šmidhena i osobno se informiralo o tome što se planira urediti na prostoru nekadašnjeg kompleksa Šmidhena. Već smo ranije sa sjednica Poglavarstva izvijestili da je u planu namjena prostora ostala ista, što znači da se na tom području planira urediti veliki aqua park, zabavni park te hotel s 5 zvjezdica. Konkretno, plan se odnosio na uređenje aqua parka, velikog vodenog svijeta s vanjskim i unutarnjim bazenima i mnoštvom sadržaja za posjetitelje, o čemu je govorio izrađivač plana Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba.

Tijekom rasprave u prvi plan iskočile su prometno – parkirališne dileme. Zbog očekivano velikog broja posjetitelja dio sudionika rasprave u gradskoj vijećnici (Miro Ivanščak, Branko Adamek, Stjepan Črnjak, Marijan Lukšić) smatrali su da predviđeni broj parkirališnih mjesta (708) nije dostatan, kao i da nije dobro riješen promet s primarne ceste, Ulice grada Wirgesa, na sekundarnu cestu (sadašnja dionica prema Bobovici), s koje je preko rotora planiran glavni prometni ulaz u kompleks. Inženjer Hebar složio se da tijekom javne rasprave može biti otvoreno to pitanje, ali pri izradi plana rukovodili su se principom da će velik broj posjetitelja dolaziti vlakom, budući će postaja biti točno preko puta glavnog ulaza u zgradu te da se broj parkirališta može proširiti na drugi dio obuhvata (zabavni park) za kojeg će se izraditi poseban plan uređenja. U taj plan mogli bi se ugraditi i alternativni ulazi sa zapadne i sjeverne strane kompleksa. Osim toga, hoće li za predviđeni broj posjetitelja biti dovoljno parkirnih mjesta najviše treba voditi brigu investitor, jer će zbog krive procjene on najviše biti na gubitku, zaključeno je.

Druga grupa primjedbi odnosila se na tehničke parametre, prije svega oko temperature vode i odvodnje (Jovan Šućurović, Ivan Reščić, Tanja Milek). Rečeno je da su zadnja istraživanja pokazala da je voda na Šmidhenu oko 29 stupnjeva pa će se prema potrebi dodatno zagrijavati, iako je standard na javnim bazenima 27 stupnjeva Celzija. Planirani su i posebni sustavi za vodu iz bazena, oborinsku vodu kao i za fekalnu kanalizaciju.

Bilo je i onih koji su upozoravali na vizuru zbog velikog centralnog objekta koji u dužinu ide i do 220 metara, a u svom najvišem dijelu do 36 metara visine.

Glavni projektant Oskar Fleischer iz tvrtke Modulus rekao je da je tendencija prozračnost, s puno staklenih površina, a ravni krovovi bi se ozelenili i tome slično. Unutar objekta nalazio bi se niz zatvorenih bazena, s brojnim popratnim sadržajima. Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec primijetio je i da je tvornica žbuke već na toj visini, a predložio je uređenje rotora u Ulici grada Wirgesa koji bi rasteretio put prema glavnom ulazu za vozila. Tijekom rasprave predloženo je i više zelenila na vanjskim površinama, zatraženo adekvatno rješenje za zaštitu od buke s ljetne pozornice na okolne kuće i naselja.

Na kraju, pročelnik Željko Kovačić podsjetio je sve nazočne, kao i građane, da plan mogu vidjeti na službenim web stranicama Grada Samobora, a da se sve primjedbe na plan primaju zaključno do 1. srpnja, bilo poštom, bilo predajom u Urudžbeni zapisnik u zgradi Poglavarstva na Trgu kralja Tomislava 5.

Kao zanimljivost za kraj, možemo reći da se iz Fantazije projekta, koja se navodi kao investitor, nije nitko pojavio.

M.Š.

 

Javno izlaganje o DPU područja Šmidhena

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002