04.11.2008.

Obnova zgrada Poglavarstva na Trgu kralja Tomislava

Fasadna polemika

Obnova zgrada Poglavarstva na Trgu kralja Tomislava

Nakon obnove krovišta i fasade te skidanja cerada i skela sa zgrada na Trgu kralja Tomislava 5 i 6 građani Samobora uočili su da je zgrada na broju 6 dobila novu sivo – ljubičastu boju, koja je odmah izazvala podosta polemika. Budući da je obnova vršena uz nadzor Konzervatorskog zavoda Ministarstva kulture, na upit o ovakvoj obnovi dobili smo odgovor da je istraživanjem na samoj fasadi utvrđeno kako je ta boja bila na zgradi sredinom 19. stoljeća te je stoga i vraćena prema tom originalu.

S obzirom da smo desetljećima bili naviknuti na drugu boju, onda je prvobitna nevjerica naših sugrađana posve razumljiva. Stručne rasprave o nužnostima takvih zahvata prepustit ćemo stručnjacima, uz uvjerenje da će se u svim slučajevima pridržavati stava o zadržavanju originalnih oblika i boja, tj. sačuvati zaštićenu jezgru i zgrade od navale suvremenih građevinskih vandala. U svim ostalim slučajevima ulazi se u raspravu koliko se što nekomu sviđa ili ne sviđa, a tu vlada vječno pravilo – o ukusima se ne raspravlja.

Inače, u Vodiču arhitekture Samobora i okruženja, vrijednom djelu koje je 2003. godine izdalo Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora, opisane su i zgrade na Trgu kralja Tomislava na brojevima 5 i 6. Tako se u toj knjizi navodi da je zgrada na broju 6 izgrađena 1830. godine, naručitelj je bio trgovac Bahovec, a arhitekt je nepoznat. Po tipološkim obilježjima to je ugrađena jednokatna gradska stambeno – poslovna kuća pravokutna tlocrta. Prostrano dvorište, na kojem su bile gospodarske zgrade, s trgom je povezano vežom, smještenom na istočnom rubu kuće. Građena je tridesetih godina 19. stoljeća kao stambena kuća s lokalima u prizemlju. Pročelje prema Trgu preoblikovano je u drugoj polovici 19. stoljeća u historicističkim oblicima, naglašene horizontalnosti. Ulazi u lokale i na veži imaju kamene dovratnike, zaključene lučnim nadvojem sa zaglavnim kamenom na tjemenu, piše između ostalog u Vodiču arhitekture.

Susjedna zgrada na broju 5 (sadašnja Vijećnica) podignuta je 1826. godine. Naručitelj je bila Slobodna kraljevska varoš Samobor za vrijeme načelnika F. Reisera, arhitekt zgrade je bio Bartol Felbinger, a graditelj Angelo Chicco iz Brežica. Zagrebački arhitekt Bartol Felbinger potpisuje i nacrt za kovanu ogradu na balkonu, koju je izveo bravar Josip Korlini, a reljefi s prikazima Ferde Livadića i Ljudevita Šmidhena postavljeni su 1902., odnosno 1913. godine. To je dio povijesti zgrada na Trgu kralja Tomislava navedenih u Vodiču arhitekture Samobora i okruženja, a koja može poslužiti kao argument "za" ili "protiv" kod rasprava o novoj (staroj) boji fasade na Trgu kralja Tomislava.

M.Š.

 

Obnova zgrada Poglavarstva na Trgu kralja Tomislava

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002