30.12.2008.

Nastavlja se agonija Turističke zajednice Grada Samobora

Propala skupština, žrtvovala se Ana-Marija Crnojević

Nastavlja se agonija Turističke zajednice Grada Samobora

Umjesto minimalno 13 članova koliko je potrebno za kvorum, na 16. redovnoj sjednici Turističke zajednice Grada Samobora došlo je 11 članova. To je automatski značilo da se sjednica ne može održati te je načelno dogovoreno da se nova sazove sredinom siječnja, kada bi se trebao donijeti program rada i financijski plan za 2009. godinu. Neki članovi su se ispričali bolešću, poslovnim i privatnim obvezama, a neki obećali dolazak, ali to obećanje nisu održali. Neodgovornost onih koji nisu došli (uglavnom predstavnici trgovačkih centara i poduzeća) tim je veća kada se zna da ne moraju doći osobno, već mogu dati i punomoć, što je još bilo moguće po starom zakonu. Ipak, novinarima dolazak na sjednicu nije bio uzaludan, jer su dobili informacije o novom Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji je objavljen u Narodnim novinama (br. 152/2008) i stupa na snagu s prvim danom 2009. godine.

Još važniju informaciju dala je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, predstavnica Grada u Vijeću Turističke zajednice, koje je, ipak, održalo svoju sjednicu. Ona je rekla da je samoborsko Poglavarstvo usuglasilo stav s Ana-Marijom Crnojević da se njena najavljena ostavka povuče jer bi, prema odredbama novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, gradonačelnik ubuduće bio i predsjednik Turističke zajednice (članak 18. novog zakona).

- Kako se u šest mjeseci ne bi radila dva izbora, dosadašnja predsjednica Ana-Marija Crnojević će se žrtvovati i u narednih šest mjeseci obavljati taj posao, a u međuvremenu će se to razdoblje iskoristi za prilagodbu novom ustroju, načinu djelovanja i obimu poslovanja te svim ostalim odrednicama koje propisuje novi zakon, kako u radu turističkog ureda i same Turističke zajednice Grada Samobora ne bi bilo spornih momenata. Zahvaljujem Ana-Mariji Crnojević što je prihvatila takav prijedlog i pristala povući ostavku – rekla je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić.

Što se tiče novog zakona, predsjednica Turističke zajednice Ana-Marija Crnojević rekla je da novi zakon stupa na snagu 1. siječnja 2009. godine, ali rok za prilagodbu je do kraja 2009. godine. Jedna od važnijih promjena je što se definiraju izmjene u poslovanju turističkih zajednica. One i dalje ostaju javne ustanove, ali u dijelu koji je bio nedorečen određuju se novi načini djelovanja, koje će još detaljnije definirati i dati obrazloženja ministar Damir Bajs. Prema odredbama novog zakona predviđeno je da će se moći obavljati i komercijalna djelatnost u dijelu kod prodaje suvenira, razglednica i ostalih stvari pa do organizacije manifestacija i djelatnosti vezanih uz to, rekla je Ana-Marija Crnojević.

Zakon se čekao nekoliko godina i sada je donio nove odrednice u radu. Što se tiče prodaje suvenira, Grad Samobor je tu djelatnost prepustio Poduzetničkom centru, ali će se u narednom razdoblju ta djelatnost ponovno moći vratiti pod okrilje Turističke zajednice, kako definira članak 10. novog zakona.

Dakle, sve odluke i programe trebali bi skupštinari Turističke zajednice usvojiti za dva do tri tjedna na novoj sjednici, ako se skupe u dovoljnom broju.

Mato Šipuš

Članak 10.

Jedna od najvažnijih izmjena je u članku 10. koji kaže da Turistička zajednica ne smije obavljati gospodarske djelatnosti, ali propisuje i iznimke. Dakle, iznimno, turistička zajednica može upravljati javnom turističkom infrastrukturom danom na upravljanje od strane jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave, organizirati manifestacije i priredbe, objavljivati komercijalne oglase na svojim promotivnim materijalima, prodavati suvenire, turističke karte i vodiče (osim vlastitog promotivnog materijala), posredovati u rezervaciji privatnog smještaja ako u turističkom mjestu za koje je osnovana turistička zajednica ne postoji registrirana turistička agencija, obavljati druge poslove i zadaće od javnog interesa u funkciji razvoja turizma i destinacije koji nisu u suprotnosti s ovim Zakonom i drugim propisima. Turistička zajednica ne smije imati ulog u temeljnom kapitalu trgovačkog društva. Što se smatra javnom turističkom infrastrukturom propisat će ministar posebnim pravilnikom.

 
30.12.2008.

Samoborski se Fašnik vremenom udaljio od Samobora i samoga sebe

Kočenje uz brijeg

Skupo plaćeno istraživanje, tzv. I. faza brendiranja Grada Samobora nedvosmisleno je potvrdila da tzv. Samoborski fašnik više ne zanima skoro nikoga iz našeg bližeg i daljeg okruženja, a na tzv. nadležnima i tzv. odgovornima je da se pitaju: zakaj i ko je kriv?

Budući da ćemo o svim tzv. aspektima, od raspisivanja natječaja pa do tzv. organizacije tzv. Samoborskog fašnika, više pisati u bliskoj nam budućnosti, pozabavimo se, za početak, tzv. temom iliti sloganom ovogodišnjeg tzv. Samoborskog fašnika.

Aktualna tema svakog tzv. Samoborskog fašnika je, uz još tri - četiri okosnice, ono što čini njegovu tradiciju i što ga razlikuje od drugih karnevalsko - pustovsko - fašničkih priredbi u Hrvatskoj.

Ove godine su tzv. organizatori za tzv. Samoborski fašnik, koji će se održati naredne godine u veljači, ponudili nesvakidašnju temu: Kočnice otpusti i veselju se prepusti! Tema je, kako tvrdi vesela i relaksirana gospođa direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Samobora tzv. Zdravka Škugor Ferdebar "vrlo vesela i jednostavna", a izašla je iz laboratorija slobodnih misli firme Birt d.o.o., za koju u Samoboru do danas nitko nije čuo. Makar, nekako si mislimo da su za njene djelatnike, oni koji su to trebali, vrlo dobro čuli, dapače, da ih čak dobro i poznaju.

Naravno da spomenuta "vesela" tema i slogan:

1.) nemaju nikakve veze sa stvarnošću; ni s aktualnom krizom koja potresa Hrvatsku, ni s lokalnim izborima naredne godine, a nisu ni tzv. "veseli i jednostavni", već promašeni i glupi

2.) ni na koji način ne odražavaju duh, tradiciju i jezik Samobora, što treba obrazložiti i potkrijepiti tzv. primjerima.

Naime, u tradiciji je Fašnika kajkavština kao jezični izričaj, pa se tzv. "kočničari" eventualno spuštaju s Durmitora ili Žabljaka, dok se kod nas još uvijek žlajfa i bremza, a može se i štopat, prištopat i zaštopat.

Svjedoči o tome i stih nižepotpisanog mladog i talentiranog autora, a iz završnog songa tzv. samoborskog mjuzikla Janica i Jean:

Idu cajti od živlejna

kak kočija z Vrhovčaka.

Žlajfe pusti, zakaj bremzat,

nek bu graba naša saka!

Rečeni je mjuzikl u kazalištu Komedija igrao dvadesetak puta pred rasprodanim gledalištem, a publika je uvijek, na kraju, stoječki otpopevala spomenutu popevku, tzv. song.

No, to nije sve! Prije spomenuti, mladi, nadobudni i nižepotpisani autor svojedobno je iskoristio nebudnost tzv. Turističke zajednice i firme Birt d.o.o. ter uredio i izdao Mali tematski rječnik samoborskoga kajkavskog govora, u kojem, ko za inat "kočničarima", o kočnicama nema ni spomena!

Vratimo se unatrag, u tzv. fašničku i surovu stvarnost.

Danas, kad sve sredine okupljaju misleće i kreativne potencijale i, figurativno rečeno, prekapaju po "tavanima" i "podrumima" ne bi li našle bilo kakav autentičan "lepi komad" svoje tradicije i kulture, mi se s tzv. firmom Birt d.o.o. i tzv. organizatorima tzv. Samoborskog fašnika odričemo onog što smo zadržali i njegovali stoljećima.

Nemaju pojma ovi koji se to delaju da se danas na svetu jedino išče nekaj originalno, nekaj prepoznatljivo, nekaj s barem nekakvim natruhama tradicije.

Nesretni krajevi, nesretni gradovi i nesretni ljudi svoje korijene nemaju, pa ih izmišljaju, a oni još nesretniji vremenom ih zaboravljaju i gube u bespućima tzv. povijesne neozbiljnosti.

Robert Škiljan

 

Nastavlja se agonija Turističke zajednice Grada Samobora

Samoborski se Fašnik vremenom udaljio od Samobora i samoga sebe

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002