18.06.2008.

Održana sjednica Savjeta za izradu Monografije samoborskog obrtništva

Oni su stvorili Samobor

Održana sjednica Savjeta za izradu Monografije samoborskog obrtništva

O ideji da se 40. godišnjica marljivog rada Udruženja obrtnika Samobor obilježi prikladnim književnim djelom koje bi obuhvatilo četiri desetljeća djelatnosti ove stožerne samoborske obrtničke organizacije, ali i progovorilo o značaju obrtništva za razvoj Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, već smo u nekoliko navrata pisali. U međuvremenu, od definitivne odluke da se u taj projekt kreće pa do ovog trenutka, studiozno se radilo na prikupljanju materijala za prvotno predviđenih 200 stranica knjige, a prikupljeni materijali ušli su i u fazu pripreme za skoro tiskanje.

Do kuda se točno stiglo s Monografijom i kakve su se sve dileme našle pred uredništvom i izdavačima iz Samoborfesta, progovorilo se na sjednici Savjeta za izradu Monografije obrtništva u srijedu, 18. lipnja, u samoborskoj gradskoj vijećnici. Okupljeni članovi Savjeta (predstavnici gradova Samobora, Svete Nedelje i Općine Stupnik, Zagrebačke županije, Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Zagreb, Udruženja obrtnika Samobor, Turističke zajednice Samobor, Samoborskog muzeja, Matice hrvatske Samobor, Društva inženjera i tehničara, Srednje strukovne škole, Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, Obrtne zadruge Samobor, Pučkog učilišta Samobor) saslušali su izvješće urednika monografije Roberta Škiljana o sadržaju i pripremama za njeno dovršenje do konca listopada.

Kako je pojasnio Škiljan, sadržajno monografija obuhvaća razvoj obrtništva od prvih cehova do današnjih dana, a osim kronološki, građa je obrađena i po djelatnostima, prikupljena su i sjećanja svjedoka razvoja obrtništva u zadnjih pedesetak godina, a posebno je opisan rad OZAS-a i Udruženja obrtnika Samobor te je predstavljeno desetak najpoznatijih samoborskih obrtničkih obitelji ili obrtnika.

Međutim, upravo sadržajno bogatstvo i profesionalan pristup izradi monografije doveli su do toga da je u početku predviđenih 200 stranica jednostavno pretijesno za ono što bi se o obrtništvu Samobora, Stupnika i Svete Nedelje trebalo napisati. Stoga se pojavila dilema – ne odustati od dijela materijala koji će na taj način nepovratno propasti i propustiti priliku izložiti javnosti neke od jedinstvenih i do sada nikada prezentiranih detalja iz povijesti samoborskog obrtništva ili ostati u zadanim financijskim okvirima od 240 tisuća kuna i smjestiti u monografiju samo onoliko sadržaja koliko stane na 200 stranica.

Nakon kratke rasprave članova Savjeta, a nakon obećanja gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca da će Grad Samobor pokriti veći dio razlike potrebne za tiskanje na dodatnih 100 stranica (što bi konačnu cijenu Monografije podiglo za 50-ak tisuća kuna), zaključeno je da će se ići u opširniju i sadržajniju varijantu. Predsjednik Udruženja obrtnika Samobor Marijan Karlović potvrdio je pak da će, unatoč teškoćama, UOS prikupiti ugovorenih 240 tisuća kuna, a predstavnici Zagrebačke županije, Svete Nedelje i Stupnika potvrdili su da će i oni uskočiti s dodatnim financijskim potporama, bude li potrebno. O izradi Monografije uskoro će biti obaviještena i šira javnost kroz medijske prezentacije.

Kruno Solenički

 

Održana sjednica Savjeta za izradu Monografije samoborskog obrtništva

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002