17.01.2008.

Samobor je spreman za novi karate spektakl u novoj sportskoj dvorani

Premijera novih seniorskih težinskih kategorija

Samobor je spreman za novi karate spektakl u novoj sportskoj dvorani

Već tradicionalno Samobor će ugostiti ponajbolje karataše svijeta na Grand Prix-u u organizaciji Karate kluba Samobor Anindol i Hrvatskog karate saveza. Ovogodišnje 17. izdanje turnira održat će se 19. i 20. siječnja u novoj sportskoj dvorani, a posebnost je (osim velikog broja natjecatelja) što će se dodijeliti i bogata glavna nagrada pobjednicima. Ni tzv. veći sportovi ne mogu se pohvaliti činjenicom da pobjednik dobiva automobil Fiat Punto, a pobjednica scooter Piaggio. S tim podatkom mogao se pohvaliti u ime organizatora Darko Šimunec, koji je istaknuo da je i bila želja organizatora pretvoriti turnir u onaj međunarodnog kvalitetnog ranga sa značajnim nagradama za sportaše.

Na pressici u Zagrebu održanoj 16. siječnja rečeno je da se još dva dana primaju prijave pa se nije moglo dati točan broj sudionika, ali prema dosadašnjim saznanjima na turnir dolaze karataši i karatašice iz 15 zemalja, a obećanja o dolasku stigla su još iz Grčke i Turske. Za sada su nastup najavile Italija, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Finska, Danska, Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Srbija i Hrvatska.

- Iako nam nije intencija imati najmasovniji turnir u ovom dijelu Europe, makar on je takav, naša je prava namjera imati kvalitetu i u tome smo uspjeli - ističe Šimunec, potkrijepivši taj navod riječima da će nastupiti najmanje 30 osvajača europskih i svjetskih medalja. To bi značilo da onaj koji na 17. turniru Grand Prix Croatia osvoji medalju s pravom može reći da je kandidat za medalju na europskim i svjetskim prvenstvima. Sve to znači da se u subotu i nedjelju itekako isplati doći u samoborsku novu sportsku dvoranu, jer će se na djelu moći vidjeti europske i svjetske prvake ili doprvake, čime se ne može pohvaliti niti jedan sličan tunir.

U subotu program počinje od 9 sati nastupom kadeta, juniora i seniora u katama, od 10 su borbe juniora, od 13,30 bore se kadeti, a od 16 sati na scenu stupaju seniori. Najnapetiji dio bit će finalne borbe od 19 sati i 30 minuta. Nedjelja je od 10 sati rezervirana za mlađe uzrasne kategorije.

Darko Šimunec istaknuo je još jednu zanimljivost, a to je da će ovo biti prvi turnir u Europi po novim pravilima za seniore. Naime, svjetska karate federacija je promijenila pravila u težinskim kategorijama kod seniora i seniorki. Do sada je bilo 6 muških i 3 ženske kategorije, a sada će biti po 5 muških i ženskih kategorija.

Turnir će ujedno svima biti i odlična uvertira za kadetsko i juniorsko prvenstvo Europe u prvoj polovici veljače u Trstu. Stoga su na pressici bili i hrvatski predstavnici Matej Tomazin i Maja Lenard, osvajači svjetske bronce, koji su rekli kako se nadaju da će doći što jača konkurencija, osobito protivnici protiv kojih su izgubili u polufinalu svjetskog prvenstva kako bi im uzvratili za te poraze. Dodatni motiv bit će im nastup pred domaćom publikom, jer su oboje članovi samoborskog karate kluba. Marko Lučić, brončani junior, očekuje kvalitetne borbe, osobito što će ta nova seniorska kategorija od 67 do 75 kilograma biti najbrojnija.

Za kraj i ona najvažnija informacija za gledatelje – ulaz je oba dana besplatan, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Marija Husar.

Mato Šipuš

 
17.01.2008.

Zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Samobora malo se plaćaju, a još više ne plaćaju

Dužnicima prijete ovrhe

Zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Samobora malo se plaćaju, a još više ne plaćaju

Na jednoj od prethodnih sjednica Gradskog vijeća jedno od pitanja vijećnika bilo je i ono o poslovnim prostorima u vlasništvu Grada, o onima koji ih i koliko plaćaju i, naravno, onima koji ne plaćaju. Iako se na prvi mah pretpostavlja da je riječ o velikim iznosima duga od kojih boli glava, situacija i nije tako crna. Uvidom u dokumentaciju o zakupu poslovnih prostora pravnih i fizičkih osoba, može se doći do podatka da je taj ukupni dug 3. siječnja iznosio 371.961 kunu. Možemo reći i da je to knjigovodstveni dug, dok je stvarni znantno manji. Naime, dužnike bismo mogli podijeliti u nekoliko kategorija.

Najnepovoljnija kategorija, ne samo za gradsku upravu nego i za njihove vlasnike, su oni poslovni subjekti koji su prestali raditi u 2007. ili prošlih godina (primjerice Zlatni lampaš). Zbog njih će Grad ponovno morati razmotriti mjeru otpisa duga, jer su to iznosi koji se u stvarnosti ne mogu naplatiti (ukupno oko 100.000 kuna). Jedna kategorija su oni s kojima Grad radi kompenzaciju i prebija dug, a onda dolazi i kategorija onih koji duguju zakupninu. No, i tu je situacija slojevita – većina kasni s uplatom jedne ili dvije rate mjesečnog zakupa, što predstavlja iznose od 100 kuna do 2.000 tisuće kuna za koje se očekuje da će uskoro biti i podmireni.

Ukupno se na listi za 61 poslovni prostor nalazi 28 dužnika, a najveći pojedinačni dug je do 46.000 kuna.

Inače, treba reći i da političke stranke, udruge i turistička djelatnost imaju diskrecijsko pravo i plaćaju manju zakupninu, dok je ona za mjesne odbore u društvenim domovima 12 kuna mjesečno.

Što se tiče dugovanja za najam javnih površina (terase i kiosci), ukupno 22 poslovna subjekta duguju oko 50.000 kuna, što znači prosječne iznose od 200 kuna do 5.000 kuna. Oni koji ne plate te rate u propisanom roku, plate ih uglavnom pred novu sezonu postavljanja terasa, jer ne mogu dobiti dozvolu dok ne podmire sva dugovanja prema Gradu, istaknuo je pročelnik za financije Roland Gajšak.

M.Š.

Marunica: Krećemo u akciju!

I u Komunalcu već godinama muku muče s naplatom dugova za svoje usluge. Ukupno je u ovom trenutku 16720 obveznika komunalne naknade, 15498 obveznika koji plaćaju naknadu za uređenje vode, 11921 obveznik odvoza kućnog smeća i 7024 onih koji plaćaju grobnu naknadu. Ukupna dugovanja do 30. studenoga 2007. su sljedeća: za komunalnu naknadu 12.528.800 kuna, za uređenje voda 4.650.555 kuna, za odvoz kućnog smeća 5.934.727 kuna (s PDV-om) i za grobnu naknadu 961.952 kune (s PDV-om).

Dug za odvoz smeća dijeli se na poslovne prostore (1.297.677 kn) i za stambene prostore (4.637.049 kn). Ukupan broj fizičkih osoba koje su dužne za odvoz smeća je 5092, što je oko 43% od ukupnog broja obveznika. Po strukturi duga kod građana 7 je obveznika koji duguju preko 8.000 kuna, potom 13 čija visina duga iznosi između 7.000 i 8.000 kuna. Najviše dužnika, njih 2812 duguje između 20 i 200 kuna, 1122 ih duguje između 200 i 1.000 kuna. Kod pravnih osoba bilježe se 2 duga koja idu preko 100.000 kuna.

- Masovno će ići ovrhe i upozoravamo ljude s kojim se troškovima mogu susresti. Ići ćemo i na zabilješke na nekretnine. Mi ne možemo znati tko je zaista u teškoj situaciji, a tko želi koristiti zastaru da ne plati dugove. No, radimo program da se specificira tko je na kojoj adresi, kolika je točna površina objekta i kada je platio račun kako bi se promptno reagiralo, a ne da se čeka nekoliko godina, jer se nekima dugovi gomilaju pet ili čak šest godina. Odobravamo i otplatu u ratama pa se dužnici mogu javiti kod nas na blagajni i raspitati se o toj mogućnosti – plaćanje u ratama i putem kartice - ističe direktor Komunalca Marijan Marunica i dodaje da će se ići na 20 ovrha tjedno, a krenuti od onih s najvećim iznosima duga.

M.Š.

 
17.01.2008.

Novogodišnji misterij – kako su besplatni pokazi za učenike prvih razreda srednjih škola to prestali biti?

Kad "naši" novci zapnu

Neugodno iznenađenje dočekalo je na kraju stare i početkom nove godine učenike prvih razreda srednjih škola (a bogme i njihove roditelje) koji nastavu polaze u srednjoškolskim ustanovama Grada Zagreba. Naime, kako nam je javilo nekoliko naših čitatelja, njihova su djeca pokaznu autobusnu kartu, koja je do sada kod Samoborčeka i Autoturista bila besplatna, za siječanj morali platiti oko 190 kuna. Da stvar bude zanimljivija, učenici prvih razreda čije su srednje škole smještene u Zagrebačkoj županiji novčanike praktički nisu morali otvarati, jer su njihove karte ostale subvencionirane iz državnog proračuna (znači, iz džepova njihovih roditelja, ali dobro sad, nećemo cjepidlačiti).

Što se događa sa subvencijom Ministarstva obrazovanja za pokaze učenicima koji se školuju u Zagrebu za početak smo provjerili u samom ministarstvu. Kako nam je rečeno, s njihove je strane sve odrađeno, odnosno, ministarstvo je donijelo Odluku o financiranju prijevoza za razdoblje siječanj-ožujak 2008. godine, u kojoj stoji da se financiranje troškova prijevoza učenika prvih razreda srednjih škola nastavlja u 2008. godini. Također, za tu su namjenu i osigurana sredstva iz proračuna. Međutim, tu se u priču uključuju jedinice područne (regionalne) samouprave koje su dužne dogovoriti s prijevoznicima način obračuna, rokove i načine plaćanja usluge prijevoza.

U pravnoj službi Samoborčeka potvrdili su nam da je takav dogovor odrađen sa Zagrebačkom županijom (pa su pokazi "županijskih" učenika 1. razreda srednjih škola bili subvencionirani i u siječnju), dok subvencije za učenike koji nastavu polaze u metropoli čekaju da svoje odradi Ured za obrazovanje Grada Zagreba. U prozvanom uredu pak cijelu situaciju nazivaju nesporazumom.

- Prijevoz za učenike 1. razreda srednjih škola koji polaze nastavu u Zagrebu jest besplatan i takav će ostati do daljnjega. Žao nam je da se dogodio nesporazum prilikom kupovine karata za siječanj, no i roditelji i učenici su u svojim školama dobili obavijest da je prijevoz besplatan. S autoprijevoznicima će Ured za obrazovanje, kulturu i šport utvrditi u čemu je problem i riješiti ga na zadovoljstvo naših učenika – odgovoreno nam je iz ureda.

Drugim riječima, netko je, eto, malo zakasnio, ali ništa ne brinite, bit će sve u redu. Ionako su to samo "naši" novci. Pa će "besplatni" pokazi uskoro to ponovno postati.

Kruno Solenički

Tko prizna, refundira

U veljači bi, dakle, svi učenici prvih razreda trebali bez problema iskoristiti svoje pravo na besplatan prijevoz. Međutim, što je s pokazima za siječanj koji su plaćeni iz džepova roditelja, a nisu trebali biti, jer je novac bio osiguran? Kako su nam rekli u Uredu za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, svim učenicima koji su kupili karte za siječanj novac će biti refundiran. Točan mehanizam povrata novca bit će riješen naknadno.

 

Samobor je spreman za novi karate spektakl u novoj sportskoj dvorani

Zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Samobora malo se plaćaju, a još više ne plaćaju

Novogodišnji misterij – kako su besplatni pokazi za učenike prvih razreda srednjih škola to prestali biti?

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002