31.10.2008.

Grad Samobor potpisao Pismo namjere o suradnji s FINA-om

Samobor ulazi u sustav i-gradova

Grad Samobor potpisao Pismo namjere o suradnji s FINA-om

Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i predsjednik Uprave Financijske agencije Mato Regvar u gradskoj su vijećnici elektroničkim putem potpisali Pismo namjere o suradnji na nivou razmjene znanja u izgradnji informacijskog društva. Riječ je o pilot projektu pod nazivom "i-grad", koji nastoji usluge gradske uprave učiniti jednostavnijima, bržima i dostupnijima građanima, bilo elektroničkim, bilo fizičkim putem.

Grad Samobor je osmi grad u Hrvatskoj s kojim je FINA potpisala takav ugovor u posljednjih nekoliko mjeseci. Prvi je potpisan u srpnju ove godine s Gradom Karlovcem, a sporazumi su sklopljeni i s Novom Gradiškom, Krapinom, Siskom, Zaprešićem, Lipikom i Ilokom. Pismo namjere u Gradskoj je vijećnici potpisano korištenjem FINA e-kartice. Potpisivanje dokumenata elektroničkim potpisom u skladu je sa Zakonom o elektroničkom potpisu, a zamjenjuje vlastoručni potpis i otisak pečata na papiru.

Konkretna korist za građane na početku će biti ta što će usluge u sklopu projekta "i-grad" biti dostupne posredstvom informativnih šaltera i pultova koji će biti smješteni u FINA-inoj poslovnici u Samoboru. Građani će na spomenutim šalterima moći dobiti obrasce i dokumente dostupne inače samo u tijelima gradske uprave, a novost je i mogućnost postavljanja pitanja i davanja komentara i prijedloga građana gradskoj vlasti na jednome mjestu. Na ovaj se način želi od građana dobiti pomoć i potrebna povratna informacija o svim događanjima u gradu.

Prigodom potpisivanja ugovora predsjednik Uprave Financijske agencije Mato Regvar zahvalio je na povjerenju i rekao da je FINA krenula u srpnju s projektom inteligentni grad "i-grad", koji je podijeljen u dvije faze – prva je uspostava informativnog šaltera o svim aktivnostima koje provodi Grad Samobor, a drugi je korak ulazak Fininih stručnjaka u upravu Grada kako bi snimili stanje i dali prijedlog o unapređenju suradnje. Regvar je rekao da je potpisivanje pisma namjere ujedno i promocija elektroničkog potpisa koji će uskoro preuzeti osobni potpis.

Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec istaknuo je da je Samobor objeručke prihvatio prijedlog, jer je to jedan od načina kako se još više približiti građanima, kako im otvoriti nove mogućnosti suradnje s Gradom i ispunjenja zahtjeva. Dodao je kako će u FINA-i građani moći naći i sve potrebne zahtjeve koje inače ispunjavaju u gradskoj upravi.

M.Š.

 

Grad Samobor potpisao Pismo namjere o suradnji s FINA-om

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002