05.10.2011.

Prijedlog za racionaliranje energije

Od Poskoka do Uskoka

Poštovani gradonačelniče,

S obzirom da cijenim vrijeme koje izdvajate za komunikaciju s građanima putem Samoborskog glasnika, rubrike "Pisma i reagiranja", dozvolite mi da Vam u dvije rečenice iznesem svoje razmišljanje.

Unazad tjedan dana putem ove rubrike razvila se rasprava o pisanju i djelovanju Samoborskog Poskoka.

Ovim Vam putem predlažem da svoju energiju i reagiranje usmjerite prema pisanju i djelovanju Državnog Uskoka.

Kontaktirajte direktora Komunalca, on je također dobio moje pismo.

S poštovanjem,

Vaš Mladen B.

05.10.2011.

O Reviziji ugovora sa "Svetom stolicom"

Tko želi, neka daruje svojoj stolici!

Ovih dana se u Hrvatskoj aktualiziralo pitanje famoznih prava koja su od države temeljem ugovora s Vatikanom dana Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Najprije treba reći da imamo izrazito nepovoljan ugovor i prema tom ugovoru Hrvatska godišnje daje samo KC-i preko 300 mil. kuna. To je novac koji je prikazan kroz proračun. Ugovorom je dalje definirano da je KC oslobođena plačanja poreza, ne mora voditi knjige niti raditi završni račun. Crkva, dakle, ne plača porez niti na prihode koje ostvaruje npr. iznajmljivanjem nekretnina, itd. KC u Hrvatskoj račune polaže isključivo - sama sebi. Osim zdravog razuma koji govori da u zemlji uništenog gospodarstva, 300 miliona predstavlja ogroman novac, priču nužno moramo promatrati s pozicije politike. A što misli politika ? Politika ili barem njezin veliki dio misli da bi odluka o reviziji postojećeg ugovora jednostrano, bila politički štetna za vlast, jer će, kao, veliki dio birača katolika to protumačiti kao udar na integritet, odnosno onaj dio integriteta koji se odnosi na slobodno konzumiranje vjere, napad na crkvu kojoj svi pripadamo i slične besmislice. U određeno vrijeme, na određeni dan, ti birači će takvoj vlasti navodno uskratiti svoje glasove i poslati je natrag u opoziciju. To su,između ostalog razlozi zbog kojih Zoran Milanović, kako kaže, neće mijenjati ugovor sa SS.

Kada ovoj cifrici od pišljivih 300 miliona dodamo još 100 miliona koji se „preraspoređuju“ kroz godinu, s drugih pozicija u proračunu, dolazimo do cifre od 400 miliona kuna doznačenih kc-i iz džepova poreznih obveznika. Sve to u zemlji koja je po svom ustavu- sekularna!

Ajmo sada vidjeti zašto je ranije spomenuta teorija netočna i zašto se svaka buduća vlast ne treba bojati gubitka izbora pokretanjem te teme? Kao prvo, sljedeća vlast koja će početi primjenjivati mjere za izlazak iz krize, a to će morati kad tad, treba biti spremna na gubitak izbora, iako se mnogi slažu da će ih uvođenjem tih mjera zapravo dobiti. U te mjere spada i revizija ugovora sa SS. Građani, dakle, birači su itekako svjesni da netko mora krenuti u suštinu problema. Baš zbog toga aktualna vlast i ne radi ništa. Biti na vlasti pod svaku cijenu njihov je jedini prioritet. Drugi razlog je puno važniji i dugoročno koristan za Hrvatsku. Radi se o tome da se u Hrvatskoj cca 90 % građana izjašnjava katolicima, ali veliki dio njih nije za davanje takvih prava i toliko novaca crkvi kojoj i sami pripadaju jer su duboko svjesni da to za zemlju nije dobro. Zato će podržati potrebnu reviziju ugovora sa SS-om i to neće zamjeriti politici koja donese takvu odluku,svjesni da to nimalo ne utječe na iskrenost njihove vjere, a u konačnici je korisno za državu. Rastrošnost KC je i državni problem, a država, to smo svi mi !

Zaključno, dakle, možemo reći de se vlast gubi (ili dobiva) na drugim temama, dok se s druge strane gotovo pa dobiva upravo na temama kao što je revizija ugovora sa Svetom stolicom. Moguće je da će svaki katolik u Hrvatskoj s radošću pristati da mu se od osobnog dohodka ili mirovine jedan dio oduzme i daruje katoličkoj crkvi, kao što je to običaj u razvijenim demokracijama. Ako se svakome oduzme samo 100,00 kn to je više nago što crkva sada dobiva, a sve je transparentno. Tada neće biti potrebno davati crkvi ekstra novce kao što su milodari, kovertice za škropce, krštenja, vjenčanja i slično, na što građani godišnje potroše znatno više. Tako ćemo i mi ostali građani ove zemlje biti sigurni da živimo u uređenoj zemlji gdje su raznolikosti vrijednost, a ne nužno zlo u društvu.

S poštovanjem,

Danijel Kalaica

Napiši pismo

Od Poskoka do Uskoka

Tko želi, neka daruje svojoj stolici!

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002