16.05.2011.

Reagiranje doskorašnje predsjednice Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje Jadranke Guštin na navode iz objavljene izjave Jadranke Kufrin

Jadranka Guštin: Navodi nisu istiniti

Poštovani,

moram demantirati sve navode koje je iznijela u izjavi gospođa Jadranka Kufrin, pročitani na Skupštini Udruge invalida i objavljeni na vašim sztranicama.

Prvo, ne stoji navod da je 7. studenoga 2007. jednoglasno izabrana u Upravni odbor Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje, jer je po tadašnjem Statutu tajnica automatizmom postajala članom Izvršnog (danas Upravnog) odbora te o njoj kao kandidatu nije se ni glasovalo, niti je o tome bilo rasprave, upravo zbog odredbe da automatizmom, temeljem svog položaja, ulazi u Izvršni odbor. U novom Statutu od 2009. godine ta je odredba promijenjena, jer je to bio sukob interesa.

Potom, ne stoji ni navod da je nakon raskida Ugovora o radu (na vlastiti zahtjev Jadranke Kufrin) ona bila sprečavana u radu Udruge i na projektima, jer je 7. travnja 2009. godine poslala e-mail u kojem je napisala da zbog njenih novih obveza nađemo osobu koja će je zamijeniti u projektu Osobni asistent, a koji se realizira u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS). U e-mailu gđa Kufrin navodi da ne može više često dolaziti u Udrugu i biti u kontaktu s korisnicima, osobnim asistentima i knjigovođom, što smatra velikim nedostatkom za kvalitetan rad i vođenje tog najvažnijeg i najvrednijeg projekta za osobe s invaliditetom, te je zatražila da je izvijestimo o terminu predaje dokumentacije novom voditelju projekta. Mi smo pronašli novog voditelja i obavijestili je da je sve u redu i da ne mora brinuti te smo joj na taj način izašli u susret kada je našla novi posao. Iz toga je vidljivo i da je neistinit navod kako je dokumentaciju projekta Osobni asistent morala predati zbog moga nekakvog pritiska.

U izjavi Jadranka Kufrin navodi da je osmislila i vodila projekt Osobnog asistenta. Moram istaknuti da je taj projekt u MOBMS-u osmislila i napisala još kao ministrica Jadranka Kosor, a prema uputi ministarstva Jadranka Kufrin i ja smo napravile prvi projekt, a za financijske podatke nam je pomagala Gabrijela Grdinić, koja vodi knjigovodstvo. Mi smo ispunile formulare koje nam je ministarstvo poslalo, što znači da nismo mogli tu ništa dalje osmišljavati. U tom je projektu po raspisanom natječaju sudjelovalo više od 100 udruga, a mi smo dobile četiri korisnika, tj. četiri osobna asistenta.

Osobito su teški navodi u izjavi gđe Kufrin o prepravljanju zapisnika i isplati naknada protivno zakonskim osnovama, tj. autorski honorari. Moram istaknuti da autorski honorar može biti isplaćen samo ako je neka osoba autor projekta, što ovdje nije bio slučaj, već se radilo o Ugovorima o djelu, kao što je u projektu propisalo ministarstvo. Nije istina da su mijenjani zapisnici, jer su svi sastanci snimani i do toga apsolutno nije dolazilo. Ovdje je važno istaknuti da je kontrolu nad provedenim dijelom projekta Osobnog asistenta provelo ministarstvo, ono ga je valoriziralo i bilo je točno određeno što se mora napraviti i mi smo prema tim uputama postupali. Od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti nikad nije stigla nikakva primjedba, čak štoviše, nakon anonimne prijave koju je netko poslao u MOBMS, dobili smo pohvalu za provedbu projekta u dopisu državnog tajnika Stjepana Adanića u ožujku 2010. godine. Moram napomenuti da nam je i Grad Samobor pomagao u dobivanju ovako velikih projekata te je i s njima postojala dobra suradnja. Nažalost, mi smo se suočavali sa situacijom da se prema ministarstvu pišu anonimne prijave, što je samo štetilo ovoj Udruzi. Uvijek smo naglašavali da su naša vrata otvorena za sve i za sva pitanja. Svatko tko je želio mogao je dobiti i provjeriti dokumentaciju koja ga je zanimala, a ne da se događa situacija rekla-kazala.

Što se tiče navoda o micanju s mjesta predstavnika u Hrvatskom savezu invalida rada ne sjećam se da smo slali ikakvu obavijest dan prije skupštine, ali tu se ponovno vraćamo na e-mail gđe Kufrin, iz kojeg smo shvatili da zbog obveza na novom poslu ne može više vremena izdvajati za sudjelovanje u radu Udruge, a više nije ni svraćala u naše prostorije. Stoga je u ime naše Udruge kao predstavnik u Hrvatskom savezu invalida rada imenovan socijalni radnik Ilija Džombeta. Ako smo tu nešto krivo zaključili, onda se ispričavam.

Što se tiče navoda pod točkom četiri, Jadranka Kufrin je promijenila posao i dala ostavku na mjesto tajnice te time više nije mogla biti ni članica Upravnog odbora. Osim toga, kao što sam već napomenula, u novom Statutu iz svibnja 2009. godine je brisana odredba da tajnica automatizmom ima mjesto u Upravnom odboru. Na skupštini je 2009. godine dana na glasovanje njena razrješnica i članovi Skupštine su prihvatili zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa pa je po oba osnovana izgubila članstvo u Upravnom odboru. Nažalost, gđa Kufrin nije odgovarala na naše e-mailove u kojima smo je pozivali na dođe u Udrugu, čak ovdje i dalje čuvamo neke njene stvari.

Također, moram reagirati i na neke navode na skupštini, jer prije kao predsjednica nisam željela ulaziti u rasprave i konflikte, ali sada (nakon izbora novog vodstva) samo kao članica Udruge moram reagirati na sve navode.

Statutom je točno određeno da se na Skupštinu poziva 37 delegata, a svaka grupacija invaliditeta ima točno određen broj delegata. Oni su ovaj put odabrani nasumičnim izborom iz baze članova, kako se ne bi događalo, kao prijašnjih godina, da su stalno jedni te isti ljudi delegati na Skupštini. Na ovu su 9. svibnja poziv dobili tih 37 delegata i članovi Upravnog odbora, što gđa Kufrin nakon ostavke i odlaska s mjesta tajnice više nije bila. Obavijest o održavanju Skupštine bila je javna i objavljena na internet stranicama Udruge. Glede drugih upita, moram istaknuti da je u sklopu projekta informatičkog opismenjavanja, koji je Udruga provodila u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i Učilištem Algebra, uređena informatička radionica za provođenje tečajeva, što je bio i županijski projekt. Tečaj je do sada završilo 84 polaznika, što smatram našim velikim doprinosom za ovu sredinu, osobito što se ta informatička radionica i dalje koristi, a dva člana su, završivši tečaj za web dizajnera, našla i svoje prvo zaposlenje.

Jadranka Guštin

Napiši pismo

Jadranka Guštin: Navodi nisu istiniti

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002