18.11.2011.

HSLS-a o reformi hitne medicinske pomoći

Dižemo zajam Svjetske banke koja nam dirigira reformu!

Ova reforma je 3. reforma hitne medicinske pomoći pod "pokroviteljstvom" Svjetske banke.

Prve dvije reforme su iznjedrile minimalne promjene, a ova treća apsolutno nikakve.

I dok naši susjedi (Srbija) dobiva 10,000.000 eura IPA fondova, mi dižemo zajam Svjetske banke koja nam dirigira reformu bez pravog uvida u pravo stanje stvari.

Naime još uvijek nema podataka o broju stvarno hitnih intervencija, vremenu provedenom na tim intrervencijama, broju i vrsti poziva prema 94.

Ovom reformom se naime, dio novaca trebao dobiti zajmom Svjetske banke, a drugi veći dio iz EU fondova. Ova misija je praktički nemoguća, jer skoro da i ne postoji organizirana međundarodna suradnja na području hitne.

Ova (kao i prijašnje) reforme nije vodila računa o nizu specifičnosti Hrvatske:

- odnos ruralnog i urbanog dijela

- otočnom području

- slabije naseljenom područjima (Žumberak, Samoborsko gorje i druga udaljena i slabije naseljena područja)

- nedostatku liječnika

- preopterećenosti liječnika obiteljske medicine koji u ruralnim područjima pored rada u svojim ambulantama (koji je mnogo teži zbog udaljenosti dijagnostičkih centara) rade i hitnoće

- nedostatku kontrole kvalitete rada

- nepostojanju „paramedica“, bez obzira što su naše sestre dobro obučene, nemaju zakonske ovlasti za samostalno primjenjivane lijekova, što dobro obučeni paramedici u zapadnim zemljama imaju.

Pozdravljamo ulaganje u opremu no apeliramo na Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kako sadašnje tako i buduće Vlade, a potaknuti i tragedijama na Krku i Umagu da pod hitno dorade nedostatke nove organizacije hitne medicinske pomoći jer u većini županija još uvijek nije došlo do nove organizacije hitne medicinske pomoći. Također tražimo da se liječnicima koji rade u timovima hitne medicinske pomoći za manji broj godina u službi hitne medicinske pomoći od onog koji je trenutno na snazi, prizna status specijalista hitne medicinske pomoći kao i beneficirani radni staž i veće plaće kao i ostalim članovima tima hitne medicinske pomoći.

Linda Rossini Gajšak, dr.med. Ivan Vlainić

Napiši pismo

Dižemo zajam Svjetske banke koja nam dirigira reformu!

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002