30.06.2011.

Sječa na Anindolu, kod crkve Svete Ane

Kao da su na djelu lopovi, a ne odgovorne službe

Zaista ne mogu prešutjeti.

Šećem svakoga jutra Anindolom do Starog grada, to je prednost nas penzionera, te primjećujem stvari koje ne vide oni koji su zaduženi za održavanje ove park-šume, da ne velim ovoga grada.

Ostavimo na stranu činjenicu da se malo urede glavni prilazi do kapele Sv. Ane i Križni put pred Uskrs i blagdan Svete Ane. I to aljkavo, posebno žbunje i sitno raslinje uz šumske staze, te vododerine, koje zahtijevaju kvalitetniji hidrotehnički zahvat, a ne razastiranje pijeska koji, nakon prvog pljuska, završi u depresijama.

Međutim, povod ovom pisanju je sasvim druge naravi.

Naime, na Tijelovo, dakle crkveni blagdan, netko je vjerojatno uz dozvolu odgovornih, posjekao, ispilio i raskalao nekoliko (zdravih) drveta na dvije lokacije: prvoj već na početku puta od Sv. Ane u smjeru Starog grada. Isti ti kubni metri, dobiveni iz porušenih stabala (ili hvati), odvezeni su na Dan državnosti, dakle, na državni praznik. Tko zna tko ih je odvezao i kuda?

Dakle, ne poštuje se ni crkveni blagdan, ni državni praznik.

Kao da su na djelu lopovi, a ne gradske ili neke druge službe zadužene za održavanje te park-šume, tih pluća grada.

Jasno, posječeno granje je ostavljeno da zagađuje i trune uz sam put.

Volio bih da mi netko odgovoran odgovori slijedeće: ako ja u svom domaćinstvu sve porezano granje nakon obrezivanja voćaka usitnim strojem za usitnjavanje i stvaram kompost, zar se to posječeno granje ne može izvući iz park-šume i odvesti na komposište u Jankomir, ako se našem komunalnom poduzeću ne isplati imati vlastito odlagalište bio otpadaka? Ovako se granje ostavlja uz same staze, koje uz put rečeno propadaju i odronjavaju se, množe se krpelji, potkornjaci i drugi nemili stanovnici truleži.

Jasno mi je da u svakoj šumi treba osigurati stanište za ptice, manje sisavce, na primjer vjeverice i još poneke, ali lijepo molim, neka me netko demantira i ustvrdi da odronjavanje šumskih putova koji isklučivo služe za rekreaciju i trulež nastala od granja uguranog u šumu, koristi našem gradu kao turističkoj destinaciji.

Unaprijed zahvaljujem na stručnom odgovoru.

Branko Adamek

Napiši pismo

Kao da su na djelu lopovi, a ne odgovorne službe

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002