09.01.2011.

Biskupi rekoše i spasiše svoje duše

Utapanje Hrvatske u bantustan

Hrvatski su biskupi prije osam mjeseci, 19. ožujka 2010., objavili opširno Pismo (18 kartica teksta) potaknuto dugo najavljivanim ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju. Iako se ne bave politikom, biskupi vide političku zamašnost toga događaja, a ne mogu - poput hrvatskih političara i politikanata – mimo savjesti. Oni stoga ističu da ulazak ili neulazak Republike Hrvatske u EU treba biti rezultat slobodne volje hrvatskih građana. A njihova će volja, drže biskupi, biti slobodna samo ako se prije referenduma dobro upoznaju s prednostima i nedostatcima, s pozitivnim i negativnim posljedicama takva ujedinjavanja.

Biskupi rekoše i spasiše svoje duše. Ali državna se vlast očito boji slobodne volje građana. Zato je, umjesto da otvori javnu raspravu o pozitivnim i negativnim posljedicama ulaska u Europsku uniju, tajnom političkom trgovinom s oporbom promijenila Ustav Republike Hrvatske. Odluka o udruživanju u saveze s drugim državama više se ne donosi glasovima natpolovične većine svih birača, nego glasovima natpolovične većine birača koji izađu na referendum. Popis birača ostao je neuredan, a referendum se ne će provesti nakon dovršetka pristupnih „pregovora“, nego - usred ljeta - nakon potpisivanja pristupnoga ugovora! Tako će, nadaju se stratezi Saveza za Europu, na referendum izaći malo birača. A glasove će brojiti vlast, pod nadzorom GONG-a, nevladine udruge koju uzdržavaju Vlada i Europska komisija. Državna vlast vjeruje da će u takvim uvjetima sveprisutna promidžbena kampanja koja članstvo u Europskoj uniji predstavlja kao lijek za sve hrvatske nevolje uspješno suzbiti slobodnu volju hrvatskih građana.

Zasad sve teče kako je predviđeno. Od slave Europske unije Hrvatima se vrti u glavi. Sve su zgrade državnih ustanova okićene Unijinom zastavom. GONG i Paul Vandoren unijate školsku djecu. U spasonosnu slavu Europske unije HRT, Morgenblatt i Abendblatt sustavno umaču sve hrvatske opačine - izdaje, pronevjere, krađe. Više ta slava ne odjekuje samo iz usta plaćenih propagandista, nego sa svih strana: šire je pjevači, težaci, pčelari, drvosječe, vinogradari, braniteljski zadrugari, pa čak i uvoznici – žigica! Toj slavi nije uspjela umaknuti ni tiskovna konferencija na kojoj je 10. prosinca u Europskom domu javnosti predstavljen politički pokret Hrvatski rast – HRAST.

U takvu ozračju nedopustivo je spominjati očito utapanje Hrvatske u bantustan Zapadnoga Balkana, iako je to temeljni uvjet za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji. Tko gleda te vatromete budalaština i sluša buku o novcu iz europskih fondova, složit će se s ocjenom pomoćnoga biskupa zagrebačkog Valentina Pozaića, izrečenom u propovijedi na Silvestrovo, da je prošla godina bila godina terora, pohlepe, bezumlja i medijske manipulacije.

Propovjednik se tada upitao: Postoji li još itko koga zanima istina, tko traži istinu i živi od istine i za istinu? Nije to pitanje šiknulo iz očaja, nije bilo zdvojno, bilo je pobudno. Ono je usmjerivalo pozornost vjernika na takve ljude i njihov rad.

Kada je riječ o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, istinu sigurno traže oni ljudi koje udruga „Volim Hrvatsku – ne u EU“ okuplja na javnim tribinama oko knjige Marjana Bošnjaka „EU? – Ne, hvala!“ kacunkotttthumb

Stoga je upravo sablažnjiva polemika Anđelka Kaćunka s mladićima iz udruge „Volim Hrvatsku – ne u EU“. Ne zbog njegove ocjene neoliberalnog globalizma, nego zbog defetističkog odnosa prema toj pošasti. Kaćunko savjetuje domoljubnim mladićima da se okane ćorava posla, jer se usisavanju Hrvatske u Europsku uniju Hrvati ne mogu oduprijeti. Don Angelo (Dominus Angelus umjesto Angelus Domini), voli premetaljke pa iz preobilne svoje učenosti argumentira fonemskim igrama („ne možeš ni reći Ne u EU, a da je ne spomeneš čak DVA puta - evo: 'nE U eu'”), očitim neistinama („ništa NE ovisi o nama - nego o tzv. velikima“), vragolastim ispuštanjem imena kardinala Bozanića („'Zna li to kardinal X.?'“). Na kraju daje univerzalan savjet: „MOLI, RADI, RODI!“

Savjet je na prvi pogled dobar. Svakako će oduševiti Starčevićeve slavo-serbe (robo-sluge), osobito stoga što ga je don Angelo podupro Isusovom opomenom protiv odmazde (“Ne opirite se Zlomu!” – Mt 5,39). To međutim ne može zadovoljiti slobodna čovjeka, jer sloboda i samostalnost hrvatske države nikomu ne prijete nikakvom odmazdom.

No, svašta se događa. Eto, bivši nam tajnik Vojnog ordinarijata RH don Anđelko Kaćunko postade anđelom Europske unije.

Benjamin Tolić

Benjamin Tolić

Napiši pismo

Utapanje Hrvatske u bantustan

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002