27.08.2011.

Kad smo već kod EU fondova

Pa kaj vi u gradu delate?!

Neki dan sam prvi put, kao putnik, koristio naš novi autobusni kolodvor.

Građevina je predivna, no ponovo sam se zapitao da li je nama Samoborcima bila potrebna. Da li nema Samoborcima bilo pametno potrošiti 44 mil. kuna i to ne od ušteđevine već na kredit od 15 godina na najnoviji kolodvor. Hoće li mi netko ikada objasniti zašto sad u doba krize ulaziti u tako neisplative investicije. Zašto nitko, prije nego je stavio potpis na papir i zaduži nas sve Samoborce oko toga ne pita nas Samoborce. Zašto u Švicarskoj je pod normalno da svaka važnija odluka (i na lokalnoj i na državnoj razini) ide na referendum i odobravanje građana. Pa radije potrošiti mali dio novca na ispitivanje javnog mijenja pa ako je ono za, neka je taj kredit na njihovu odgovornost a ako su protiv da se od projekta odustane.

Kao pozitivan primjer bi naveo grad Pleternicu. Oni su izgradili od gradskog novca (uz pomoć EU fondova) hidroelektranu za 5 mil. kuna, od proizvodnje će godišnje uprihoditi 1 mil. kuna i oni će za 5 godina isplatiti svoju investiciju i od tad na dalje ZARAĐIVATI na struji i smanjiti građanima troškove za struju. Diametralno suprotna logika trošenja gradskog novca. Gradonačelnim Pleternice kaže da ga ni jedan gradonačelnik nekog drugog grada nije kontaktirao da se raspita oko elektrane. No naš je gradonačelnik baš slučajno u ovo doba morao u posjet Hvarskom gradonačelniku. Pitam se što li je tamo saznao, naučio ili učinio za dobrobit Samobora.

Kada smo kod EU fondova, pa kaj vi u gradu delate, pa nisu oni blesavi da sudjeluju u izgradnji kolodvora ili novih finih zgrada za javne službenike na području kasarne. Oni će se uključiti, normalno ako se vi potrudite jedino u neke razvojne projekte koji će doprinijeti ili rastu gospodarstva ili zaštiti okoliša. Ponovo pišem odgovornima u gradu da se okrenu konačno nekim projektima koji će otvoriti nova radna mjesta ili koji će nam smanjiti namete. Tužno mi je iz dana u dan čitati da po Hrvatskoj ima i pozitivnih primjera koji pokreću svoje poslovne zone, grade infrastrukturu koja će smanjiti građanima namete dok Samobor i dalje ostaje među onim tužnih hrvatskim primjerima, gdje grad troši novce samo na svoje plače i nove zgrade(kasarna), kao da je privatna firma i služi sam sebi a ne građanima.

Još bi napomenuo i veliku udaljenost kolodvora od centra Samobora i nikakvo rješenje povezanosti do centra. Busevi koji voze do centar Samobora od kolodvora voze tako rijetko da su totalno nepraktični. Po meni postoje jedino dva rješenja za ovo: ili se mora uvesti kružna linija koja bu vozila svakih 5 min i to ne kad se izgrade zgrade po kasarni već sad odmah (jako sebična izjava gradonačelnika, jer uz kasarnu već sad prolazi autobus a stanovnici npr Vrhovčaka, Stražnika, Giznika, Gornjeg kraja, ja ni nemam ideje kak idu pješke do kolodvora) ili druga varijanta da svaki bus koji dolazi i odlazi iz Samobora napravi prije kolodvora krug po centru Samobora i tako ostavi il pokupi putnike. Sve u svemu jako sam tužan na kaj je naš novac otišel i bude odlazil još 15 godina zbog kredita. Za plakat je kad vidiš i pozitivne primjere kao npr. Pleternica ili gradovi sa uspješnim poslovnim zonama po Istri i krajnjem sjeverozapadu Hrvatske a Samobor i dalje tone i bude i dalje kad nam svakodnevno stavljaju utege u obliku kredita koji ne stvara nikakav profit.

Samoborski Poskok

Napiši pismo

Pa kaj vi u gradu delate?!

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002