26.05.2011.

Ima li Samobor volje zaustaviti projekt Mc Donalds?

Treba li nama Mc Donalds?

U poplavi raznoraznih proročanstava koja bi imala za cilj podignuti ugostiteljsko-turističku ponudu Samobora našlo se i ime najpoznatijeg lanca brze hrane, Mc Donaldsa. Napominjem da ovaj komentar počinjem i završavam pisati ne znajući najnovije informacije o tom poslu, ne znajući je li cijeli projekt možda u međuvremenu zaustavljen ili barem stavljen na čekanje. Naime, koliko god sam se trudio pronači nešto dobro u dolasku Mc-a, nisam uspio. Jedno, dvoje ili možda troje zaposlenih, i to je sve... Mc Donalds čak nema niti sjedište u Samoboru, a kupovanje mesa od lokalnih mesara mu nije ni u peti. Zašto? Zato jer meso uvijek uzima od istih dobavljača, po istom principu, uvijek jednako loše i dugoročno vrlo štetno po zdravlje ljudi. Ono što sam osobno čuo o metodologiji rada u Mc Donaldsu raspitujući se o tome kod ljudi i čitajući novine i internet, je dovoljno da s velikom sigurnošću mogu konstatirati de je Neimati MC Donalds u svom dvorištu, ogromna privilegija. I još nešto !

Koliko u Samoboru ima malih obrta koji svima nama (pogotovo u noćnim satima) nude proizvode iz asortimana brze hrane? Mislim da ih je barem desetak ... Što bi se s njima dogodilo da ovi gorespomenuti dođu u Samobor ? Vjerojatno im ne bi bilo lako, a još je vjerojatnije da bi neki nestali. Možda i večina ! Želimo li mi to, a sve samo zato da bi neki mogli reći: „Evo, i to smo uspjeli! Imamo Mc Donalds u Samoboru!“ Naravno, sve to govorim pod uvjetom da zemljište Mc-u daruje/prodaje Grad Samobor. U svim ostalim varijantama smo nemoćni, jer kapital ne poznaje granice i ukuse i ima pravo kupiti zemljište i razviti posao gdje god želi. Ovdje je odgovornost na gradskoj upravi da ni na koji način ne pogoduje Mc Donaldsu u pogledu dodjele zemljišta,oslobađanja od komunalnog doprinosa ili nečeg sličnog iz djelokruga lokalne samouprave.

U gradu Njezinog veličanstva Kremšnite, u gradu Njezine Prefinosti, Samoborske češnjovke, u gradu Bermeta i Samoborske kotlovine, treba li nama Mc Donalds. Treba li Mc Donalds uopće stajati u istoj rečenici sa svime što je nabrojano. Ja mislim da ne !

I molim vas, probajte si zamisliti sljedeći naslov u novinama :

Samobor, jedini veliki grad bez Mc Donaldsa!!!

Danijel Kalaica

Napiši pismo

Treba li nama Mc Donalds?

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002