06.06.2011.

Samoborski srednjoškolci ne mogu raditi preko ljeta?

Nemamo registriranog učeničkog servisa!

Željela bih usmjeriti pažnju lokalnih medija, sugrađana i vlasti na jedan problem koji je iskrsnuo sa skorim početkom školskih praznika.

Naime, u veljači ove godine donesen je "Pravilnik o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem" (ufff!) koji između ostalog regulira i rad učeničkih servisa. Prema novim odredbama iz tog pravilnika učenički servisi mogu registrirati, zaposliti ili izvršiti isplatu samo onim učenicima koji pohađaju srednju školu u županiji u kojoj i sam servis ima registrirano sjedište. Malo nejasno ali evo objašnjenja.

Dakle, do sada su se učenici srednjih škola u Samoboru mogli za praksu ili posao preko ljeta učlaniti u jedan od učeničkih servisa u Zagrebu i tamo podići ugovor preko kojeg bi nakon obavljenog posla ili prakse primili isplatu na žiro račun (poput student servisa). Po novom pravilniku to ne mogu obaviti u Zagrebu jer je grad Samobor u Zagrebačkoj županiji a grad Zagreb je Grad Zagreb. U našoj, Zagrebačkoj županiji NE POSTOJI registrirani učenički servis koji bi primio samoborske srednjoškolce te oni NIGDJE ne mogu dobiti ugovore i ostvariti pravo da tijekom školskih praznika rade i budu plaćeni (legalno).

Za sve sam slučajno saznala jer smo htjeli podići ugovore za posao - jedna kćer ide na praksu, i to u tvrtku koja joj tu praksu (vidi čuda!) želi i platiti. Druga je dobila ljetni posao i trebala bi početi raditi odmah nakon završetka školske godine. U obje firme žele zaposliti srednjoškolsku djecu na legalan način tj. nema isplate na ruke i rada na crno.... Međutim, ne mogu ići raditi jer ne možemo nigdje dobiti ugovor za obračun satnice i isplatu naknade za rad. Vjerujem da nismo usamljen slučaj i da ima, usprkos krizi ili baš zahvaljujući njoj, priličan broj onih koji će ovo ljeto doći u istu situaciju. I što sada napraviti? Moje kćeri su nakon prvotnog veselja što će zaraditi koju "pinku" za krpice i kavice ostale zbedirane - a kako drukčije da to kažem?

Cijeli problem je već prezentiran u nadležnom Ministarstvu, tj. poslani su dopisi na sve moguće adrese (tako kažu u jednom od učeničkih servisa u Zagrebu) ali do sada nema nikakvog odgovora, a kamoli rješenja. Da ne bi bilo priče o tome kako je pogođen mali dio srednjoškolaca moram navesti da, uz grad Zagreb, samo neke županije imaju registrirane učeničke servise (Varaždinska, Istarska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska županija i Šibensko-kninska županija) dok su u drugim županijama klinci izvisili isto kao i naši....

Zato molim uredništvo/novinare da istraže cijelu ovu priču (čim čim prije, tim tim bolje), da nadležnima ukažemo na očitu grešku te pokušamo stvari vratiti kako su i bile. Kod nas se uvijek donose nekakvi zakoni za koje se naknadno ustanovi da imaju rupa i rupetina koje nekima donose privilegije a drugima probleme....

Eto, nadam se da nisam previše razvukla cijelu priču. Čestitam svim roditeljima čija djeca imaju radne navike i žele šljakati a isto tako sretno svim klincima koji će zaraditi neku "pinku" ovog ljeta. Uživajte!

Zabrinuta mama

Napiši pismo

Nemamo registriranog učeničkog servisa!

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002