Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Ima li zaista nešto novoga u hrvatskom škostvu?

Prosvjetari nikada nisu bili bogataši

U zadnje vrijeme svjedoci smo snažnih društvenih previranja. Sindikati brojnih javnih službi traže bolje uvjete rada i dakako bolja primanja. U tome s vremena na vrijeme prednjače neki sindikati poput onih u zdravstvu i prosvjeti. Odnekud su se pojavili i sindikati vozača, koji također žele ići uz bok ovih drugih pa uz povećanje plaća traže i status službene osobe. Nerijetko smo svjedoci da su upravo učitelji, zdravstveno osoblje i vozači u javnom prijevozu žrtve napada. Ovi potonji izloženi su napadu huligana, a oni prvi prije svega nezadovoljnih roditelja i pacijenata. Ipak, tu je izvjesna razlika u nakani napadača.

Premda sam doktor medicine, ovaj puta pozornost ću posvetiti školstvu. Imam na to pravo, jer sam i dugogodišnji sveučilišni profesor pa se mogu smatrati pripadnikom obrazovnog sustava. Moja obiteljska pozadina pretežito je prosvjetarska. Od bake (po majci), mojih roditelja i nekih teta, svi su bili učitelji. Imam dojam da se u prosvjeti neprekidno vrtimo u krug i nikako da iz njega izađemo.

Prije točno 110 godina, dakle 1909., kupila je moja baka kao učiteljica u Loboru Učiteljski kolendar. U njemu je zgodna priča o tome zašto je učitelj siromah. Dijelio je Svemogući čast i beriva svim ovozemnim službenicima. Pred Njegovim prijestoljem bilo je svakojakih službenika i dostojanstvenika. I svima je Svevišnji prema zaslugama i stališu razdijelio beriva u novcu i naravi kako je tko zaslužio. Jedino učitelj nije došao na vrijeme, jer još ne bje završio školsku obuku. Kako je već sve bilo razdijeljeno, za njega više nije bilo sredstava. Tek neki ostatak dopade učitelja. Sažali se Svevišnji nad učiteljem te mu govori: "Za svoje zasluge na zemlji premalo si nagrađen, ali tim veće su ti zasluge za nebo i tim veća će ti biti nagrada za velika djela tvoja na nebesima. Zapostavljen si na zemlji, ljudi su zaboravili na tebe, ali ću te ja dostojno nagraditi za svu pretrpljenu bijedu i nevolju tvoju". "I tako će biti posljednji prvi, a prvi posljednji (sv. Mat. XX. 16.)." Autor navedene priče završava usklikom: "A sada?.... prvi smo med posljednjima, kolovođe zapostavljenih. Bit će bolje... sinut će i nama"!

Dakle, ništa se u statusu učitelja nije promijenilo u zadnjih stotinu godina. I dalje je siromašan i na kraju raspodjele novca iz državne blagajne. Vjerojatno će to na njihovu žalost ostati i nadalje tako.

A što je s toliko spominjanim kurikulumom u školstvu? Stalno govorimo kako nam je školski sustav loš i kako naši učenici ne stječu adekvatna praktična znanja za život. Od ove godine otvaramo tzv. "škole za život", koje će svojim nastavnim programima biti usmjerene prema životnim potrebama našeg društva, oslobođene nepotrebnog učenja nebitnih činjenica kojima obiluje nastavni program. Želimo se ugledati u zemlje razvijenog kapitalizma, u čijim školama se navodno potiče razmišljanje, a ne učenje na pamet. Mogu se složiti s takvom orijentacijom školskog sustava, osobito što se u njemu nalazi troje moje unučadi kojima želim najbolje obrazovanje i spremnost za život i profesionalne izazove kojima će biti izloženi u novom svjetskom poretku i raspodjeli dobara.

Ovako oštra kritika na račun dosadašnjeg nastavnog programa i efikasnosti naših učitelja u koliziji je s činjenicom da naši učenici na svim razinama natjecanja u svijetu postižu najbolje rezultate. Mi smo brojčano mala zemlja sa sve manjim brojem učenika. A ipak, ti isti učenici, u do sada navodno lošem edukativnom sustavu, postižu svjetsku slavu. Nerijetko s veseljem pratim vijest o povratku skupine učenika koji su na svjetskom natjecanju u znanju ili na olimpijadi znanja osvojili više zlatnih odličja. Pa kako je to moguće? Ili ipak naše školstvo niti do sada nije bilo baš toliko loše kako se to govori ili imamo djecu genijalce! Rekao bih i jedno i drugo. Srećom, nadarena smo nacija u mnogim područjima pa tako i u ovom.

Ili drugi primjer. Završivši obrazovanje mnogi naši odlaze ondje gdje će njihove sposobnosti doći do izražaja, gdje imaju bolje uvjete rada i gdje će biti bolje valoriziran njihov rad (npr. kroz primanja). Odlaze naši stručnjaci i gdje god se pojave odskaču od sredine svojim znanjem i sposobnošću. Postaju voditelji velikih projekata, voditelji istraživačkih skupina i instituta, voditelji velikih bolničkih sustava i sve tako redom, prvi među prvima. Ta činjenica je u koliziji s našom ocjenom dosadašnjeg školskog sustava u našoj domovini. Ne može edukacija biti loša, a rezultat dobar niti u jednom od spomenutih područja. Dakle, za zaključiti je da niti do sada nije bilo baš tako loše da smo se sami svrstavali među najzaostalije školske sustave i da se već godinama svađamo oko toga što novi nastavni programi (mudro nazvali curriculum) trebaju sadržavati.

I još nešto za kraj. U Učiteljskom kolendaru iz 1909. veliki je oglas da se u Starčevićevom domu u Zagrebu nalazi "Poslovnica za odpremanje osoba iz radničkog i seljačkog staleža u prekomorske krajeve". Niti tu se ništa nije promijenilo!

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE