Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Koja bi, zapravo, trebala biti svrha maturalnog putovanja?

Smisao i besmislenost maturalca

Pred početak nove školske godine ili potkraj nje, u svakoj srednjoj školi u Hrvatskoj organizira se tzv. maturalno putovanje učenika. Pa čak i u osnovnim školama, u završnom razredu potkraj školske godine, učenici idu dan-dva na slično putovanje. Očito velik broj učenika odlazi na maturalna putovanja. Koja bi bila svrha maturalnog putovanja? Pretpostavljam, prije svega, upoznavanje s određenim krajem ili gradom u koji se odlazi na nekoliko dana. Bila bi to svojevrsna dopuna znanja stečenog u školi o povijesnim, kulturnim, krajobraznim i inim značajkama nekog kraja. Uz sve to učenici se međusobno druže, učvršćuju prijateljstva i opraštaju se od određene faze obrazovanja.

Što bi se trebalo vidjeti u vrijeme maturalnog putovanja i koja bi destinacija za učenika bila najbolja? Nekada, kad sam ja bio maturant, putovalo se po vlastitoj domovini kako bi se prije svega ona bolje upoznala. Danas gotovo da nitko ne putuje po Hrvatskoj. A pitam se koliko mladi koji žive u Slavoniji poznaju naš glavni grad, našu Liku ili Istru? Ili obrnuto, koliko učenici iz Dalmacije poznaju, primjerice, Đakovo, Osijek i Vukovar? Mogu samo pretpostaviti – vrlo malo. Danas su glavne maturalne destinacije Prag i Barcelona. Zašto baš ta dva grada, a ne primjerice Beč, Budimpešta, Pariz, London ili Berlin? Vjerojatno stoga što za određene destinacije putničke agencije imaju bolju i jeftiniju ponudu i uhodane ture. Nema to nikakve veze s upoznavanjem znamenitosti. To se vjerojatno obiđe onako usput.

Prije odlaska na putovanje roditelji imaju priličnih problema. Velik broj njih prije svega onih financijskih. Kako bi to bilo da se u školi govori kako njihovo dijete nije išlo na putovanje, jer oni nemaju dovoljno novca za svakodnevni život, a kamoli za neko više-manje nepotrebno putovanje njihova djeteta. Poduzimaju sve da osiguraju dovoljno novca. Osim toga, treba dijete prikladno odjenuti za to putovanje. Pa neće valjda ići u istoj odjeći u kojoj dolazi u školu! Nažalost, učenici to uočavaju više negoli je potrebno. U obzir dolaze samo brendirane stvari, makar kupljene na nekoj ilegalnoj tržnici na kojoj se prodaju originalne kopije pojedinih svjetskih marki.

Jednako tako može se pojaviti upitnost sigurnosti boravka u određenoj državi ili gradu. Ovog ljeta bili smo svjedoci terorističkih napada u Barceloni i problema koje su imali, roditelji, nastavnici, školski odbori i resorno ministarstvo u donošenju preporuka ili odluke o sigurnosti takvog putovanja. Nitko ne želi preuzeti odgovornost za sigurnost djece. Neki će reći da treba putovati i tako teroristima pokazati da nisu uspjeli u svojoj nakani da blokiraju normalne tokove života. Lijepo je to reći, ali ima li smisla da im baš vaše dijete to pokazuje? Ministarstvo skida sa sebe odgovornost jednostavnom preporukom da se tamo ne ide. Turističke agencije preporučuju da se ide, ali one ne odgovaraju za sigurnost boravka u određenoj destinaciji. Školski odbori ne mogu preuzeti na sebe tu odgovornost, kao niti sama škola. Tako odluku ipak moraju donijeti roditelji, koji pod pritiskom djece na kraju u većini odobravaju putovanje. Još kad su čuli da im putničke agencije ne namjeravaju vratiti novac, premda po prihvaćenim propisima EU imaju na to pravo, odlučili su da se putuje. Upravo se tako odigralo potkraj kolovoza ove godine. I na kraju učenici su otišli na planirana putovanja, sa željom i nadanjima svih koji su ih ispratili da sve prođe u najboljem redu.

Većina nastavnika nerado odlazi u pratnju na takva putovanja. Suočavaju se s neobuzdanošću mladih ljudi koji se možda po prvi put odvajaju od roditelja na način da oni nemaju nad njima kontrolu. Poznato ja da se u takvoj prilici poneki učenik ponaša neprimjereno. Ne zanimaju ih obilasci planiranih destinacija na odredištu. U Češkoj će se poneki do besvjesti napiti piva, a u Španjolskoj, primjerice, sangrije. Mlad čovjek, psihički nedozreo, nesvjestan opasnosti kojoj se izlaže, i još pod utjecajem alkohola, sklon je nerazumnim akcijama. Stoga, nažalost, dolazi do ozbiljnih povreda ili čak smrtnih ishoda. I tako najčešće primimo vijest kako je neki učenik nesretnim slučajem pao s balkona hotela ili zadobio teške tjelesne ozljede po život opasne na neki drugi način. Tek tada nastupaju problemi za sve sudionike uključene u to putovanje. A najteže je ipak roditeljima koji su odobrili da njihovo dijete putuje, potrudili se osigurati potreban novac i s veseljem očekivali njegov povratak i priče o ljepotama koje je vidio i prijateljstvima koje je stekao. A pred njim je upravo odlazak na studij i kasnije uspješna karijera. Toliko nade i vjere imaju u djetetov uspjeh. A njega više nema.

Stoga, na kraju, postavljam pitanje smislenosti takvih putovanja. Koja je svrha? Nešto vidjeti i bolje upoznati ili pustiti djeci i njihovoj razuzdanosti na volju tih par dana u stranom svijetu. Previsoka cijena za ništavnost!

Arhiva 2002

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE