Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Vrijeme je da se zapitamo: kamo ide Hrvatska?

Sve smo stariji i nemoćniji

Kao rizična ponašanja našeg stanovništva navode se loše prehrambene navike, fizička neaktivnost, prekomjerna tjelesna težina i pretilost, pušenje, alkohol i zlouporaba droga. Prema istraživanju, u Hrvatskoj 7% stanovnika ima dijagnosticiranu depresiju, a najveći broj hospitalizacija događa se osobama u dobi od 20 do 60 godina, što znači da je riječ o radno aktivnom stanovništvu. Pretilost također postaje sve veći problem. Istraživanja su pokazala kako se 25% muškaraca i oko 35% žena u Hrvatskoj smatra pretilima. Kao uzroci pretilosti se navode ubrzani način života, dostupnost brze i nezdrave hrane, nezdrave životne i prehrambene navike te sjedilački način života.

Glavni indikatori socijalne situacije u Hrvatskoj su velik broj umirovljenika (više od milijun), velik broj nezaposlenih i siromašnih. Na socijalnu politiku utječu brojni čimbenici. Među značajnijima su populacijska kretanja, siromaštvo, troškovi života, beskućništvo i alkoholizam.

Za analizu stanovništva Hrvatske uzeta su u obzir tri pokazatelja. Prvi pokazatelj je prirodno kretanje (prirodni "prirast"). Ozbiljan problem u Hrvatskoj je ujednačeno visok broj umrlih uz stalan pad broja živorođenih. Prema projekcijama koje su rađene za Hrvatsku, broj stanovnika nastavit će se smanjivati. Iz godine u godinu depopulacija će biti sve snažnija. Hrvatska će uslijed prirodne depopulacije prosječno godišnje gubiti oko 25 000 stanovnika.

Drugi pokazatelj je prosječna starost ili prosječna životna dob kao srednja vrijednost. Ona označava srednje godine života stanovništva u trenutku popisa. Općenito se smatra da proces starenja počinje kad prosječna starost stanovništva iznosi više od 30 godina. Hrvatsko je pučanstvo već 1953. zakoračilo u spomenuti proces. Iz popisa u popis ta se brojka povećavala tako da je 2011. iznosila 42 godine (žene 43,4; muški 40).

Treći pokazatelj je indeks starosti koji pokazuje omjer broja starijih od 60 godina i mladih u dobi do 19 godina. Kritična vrijednost indeksa starosti iznosi 40%. Pogleda li se i prema ovom pokazatelju ukupno stanovništvo Hrvatske očito je da smo došli u najkritičniju fazu, jer je popis 2011. ustanovio vrijednost indeksa starosti od 115! Dakle, premašena je granična vrijednosti od 100 (koja pokazuje da na svakog starijeg stanovnika dolazi jedan mladi).

Istovremeno se odvijalo i apsolutno i relativno smanjenje udjela mladog stanovništva, odnosno povećanje udjela starog u ukupnom stanovništvu Hrvatske. Smatra se da je neka populacija stara ako u njenoj strukturi ima više od 16% stanovnika starije dobi. Hrvatska se može ubrojiti u zemlje sa starom populacijom. Visok udio starijih osoba u strukturi stanovništva vrlo je nepovoljan s ekonomskog, zdravstvenog i socijalnog aspekta. Osobe starije životne dobi nisu više u reproduktivnoj fazi života, nisu radno produktivne, povećana je njihova potreba za skupljim oblicima zdravstvene zaštite i, u konačnici, češće su korisnici različitih oblika socijalne skrbi.

Očekivano trajanje života, kao važan pokazatelj, naraslo je u prosjeku od 71 godine u 2001. na 77 godina u 2011. godini. Trend dužeg životnog vijeka za žene i dalje je prisutan, uz povećanje te razlike u odnosu na muškarce sa šest na deset godina.

Stopa rizika od siromaštva u 2017. iznosila je gotovo 20%, dok je udio osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosio oko 30%. Pokazatelj se odnosi na one osobe koje su u riziku od siromaštva ili u teškoj materijalnoj situaciji ili žive u kućanstvima s vrlo niskim intenzitetom rada.

Broj nezaposlenih još je jedan pokazatelj stanja siromaštva. Zadnjih godina taj je broj u znatnom padu zbog mjera ekonomske politike, ali i odlaska velikog broja mladih na rad u inozemstvo. Najnoviji podaci govore da je nezaposlenih oko 114.000, što je svega 7,6% radno aktivnih.

Prema podacima Ministarstva financija sredinom listopada 2019. u RH je blokirano ukupno 261.000 računa građana, a njihov je dug iznosio 23,7 milijarde kuna.

Hrvatska mreža za beskućnike procjenjuje da u Hrvatskoj trenutačno ima više od 1000 beskućnika, a ukupni smještajni kapacitet prihvatilišta i prenoćišta pruža smještaj za maksimalno njih 420, dok ih oko 500 boravi na javnim površinama u velikim gradovima te u gradovima gdje ne postoji smještaj za beskućnike.

U Hrvatskoj je, procjenjuje se, oko 250 000 alkoholičara. S obzirom na to da službenog registra osoba koje boluju od alkoholizma nema, teško je govoriti o preciznim brojkama, no procjenjuje se da je oko 5% ljudi ovisno o alkoholu, a oko 10% prekomjerno pije i ima probleme zbog alkohola.

Svaki sustav socijalne sigurnosti kojemu se povećao broj korisnika, a koji je suočen s nedostatnim sredstvima za rješavanje socijalnih problema, upada u krizu. Sa sličnim problemima susreće se i socijalna politika u Hrvatskoj. Posve je razumljivo da će, u društvenim okolnostima u kojima je više novca u državnom proračunu, ukupna izdvajanja za socijalnu skrb biti veća. Nažalost, novca u državnom proračunu nema nikada dovoljno za potrebe brojnih korisnika tih sredstava.

Arhiva 2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE