Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

I dalje traje bitka prosvjetnih radnika za njihova prava

Posljedice štrajka su nesagledive

Već sam u ranijim tekstovima pisao o učiteljima i njihovom položaju u društvu prije sto godina i danas. Temeljna konstatacija je bila da se gotovo ništa nije promijenilo. Oduvijek su prosvjetni radnici na začelju po položaju u društvu, vrednovani kroz svoja mjesečna primanja. Za njihove neosporne zasluge u odgoju i obrazovanju mladih naraštaja obećan im je bolji položaj, ali tek na drugom svijetu. Na ovom svijetu sve do sada stanje je nepromijenjeno. Uvijek loše. Imaju li njihovi predstavnici/sindikati pravo tražiti više kroz promjenu koeficijenata? Uostalom, koja je razlika između povećanja plaća preko povećanja koeficijenata i postotnog povećanja plaća? Vlada obećava porast plaća za čak 18% svim službenicima u javnom sektoru (ne samo prosvjetarima) tijekom iduće godine, a sindikati u prosvjeti traže povećanje od 6,11% kroz podizanje koeficijenta složenosti posla. I nitko ne odustaje od svojih zahtjeva!

Sindikati u prosvjeti, a ima ih ukupno pet, traže da se koeficijenti složenosti posla i odgovornosti izjednače s drugima u javnim službama. Doista nije logično da u javnim službama osobe iste razine obrazovanja nemaju iste koeficijente. Koeficijent je osnovica za visinu plaće, a određuje se prema razini obrazovanja, složenosti poslova i odgovornosti. Na to idu razni dodaci, kao položajni dodatak, radni staž i naknadno stečena stručna i znanstvena zvanja. To bi u svim državnim i javnim službama trebalo biti jednako.

Ovako svaki od brojnih sindikata u tim službama zasebno pregovara s Vladom o svojim primanjima i drugim materijalnim pravima. Dakako, ovako rascjepkani puno su slabiji pregovarači, što Vladi odgovara. Obično Vlada postigne dogovor s jednim sindikatom, dok se drugi nezadovoljni moraju pomiriti s takvom odlukom. Kada govorimo o prosvjetnim radnicima trebamo imati na umu neke činjenice. U osnovnim i srednjim školama ima oko 465 000 učenika. Nažalost, svake godine ih je sve manje, zbog trenda depopulacije stanovništva Hrvatske (razlika između broja umrlih i broja živorođenih tijekom godine) i velikog broja iseljavanja mlađih osoba (onih u generativnoj dobi - koji rađaju djecu) u druge zemlje EU. Učenici pohađaju preko 2000 osnovnih škola i oko 400 srednjih. U nastavi je angažirano oko 40 000 učitelja i nastavnika, što je u prosjeku oko 12 učenika po nastavniku. Rekli bismo da je to doista visok standard i da omogućava dobru posvećenost nastavnika svakom učeniku i osigurava im dobru edukaciju.

Početkom ove školske godine sindikati u prosvjeti započeli su ozbiljnim štrajkom, kojim žele pritisnuti Vladu da udovolji njihovim zahtjevima. Čak i političari u državnom vrhu ne osporavaju opravdanost njihovih zahtjeva, ali ističu da se oni moraju sagledavati u kontekstu budžetskih mogućnosti države, a one nikada nisu dostatne za sve potrebe države. Vlada se jesenas pohvalila kako je po prvi puta u više godina financijska situacija u državi povoljna i da su prihodi nešto viši od rashoda. To je bio signal svim sindikatima u državi da zatraže povećanje primanja njihovih zaposlenika. Tako se odjednom, gotovo niotkuda, pojavio sindikat prijevoznika koji traži više novca za prijevoz putnika/učenika na nerentabilnim linijama, ali, kako se to ne ostvaruje, takve linije se dokidaju. Žale se putnici, žale se roditelji, žale se učenici. Vlada je pod pritiskom.

No, vratimo se štrajku prosvjetnih radnika. Štrajk je prihvatila većina školskih ustanova i u njima velika većina prosvjetnih radnika (više od 90%). Kako bi štrajk trajao, a da istovremeno ne dođe do ugrožavanja realizacije nastavnih programa, sindikati su se odlučili za djelomični štrajk u kojem bi kružno štrajkali prosvjetari u različitim županijama. Tako štrajk traje neprekidno, a nastava nije blokirana. Nakon mjesec dana takvog "kružnog" štrajka sindikati su uvidjeli da Vlada ne popušta pa su se odlučili na generalni štrajk u cijeloj zemlji. Nigdje se nastava ne održava, a njima se povremeno pridružuju zaposlenici u visokom obrazovanju (sveučilišta).

Svima je jasno da je ovakvo stanje neodrživo. Nije dobro da učenici ne pohađaju redovito nastavu i da se nastavni programi ne svladavaju dinamikom koja je propisana i koja je optimalna. Posljedice štrajka za sada su još nesagledive, ali svakako nisu dobre. Nastavni programi se moraju svladati pa će jedino rješenje biti prekovremeni rad ili produžetak školske godine. Problem će to biti osobit za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, koji nastavljaju školovanje u drugim ustanovama. Netko mora popustiti. Po mome mišljenju to mora učiniti Vlada. Jer, ako popuste sindikati bit će to vrlo loša poruka učenicima da se nepravda nikako ne može ispraviti i da je uzaludno tražiti svoja prava. Sindikati sada ne smiju odustati i moraju ići do kraja, bez obzira na ukupnu cijenu koju će platiti u konačnici oni sami i njihovi učenici. Učenici moraju uvidjeti da se u demokratskom društvu nepravda može ispraviti legitimnim zahtjevima, s jasnim ciljem i potrebnom upornošću. U protivnom, bit će to loša poruka budućim naraštajima.

Arhiva 2003

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE