Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Brodogradilišta - donose li profit ili samo gubitak?

Smrt brodogradnje - nenadoknadiv gubitak

Zadnjih mjeseci svakodnevno u udarnom terminu vijesti slušamo o problemima brodogradilišta u Hrvatskoj. Uglavnom se spominju dva naša najveća, ono u Rijeci i ono u Puli. Drugih kao da kod nas niti nema. Nije čudno kada se zna da je u ta dva brodogradilišta zaposleno gotovo pet tisuća ljudi.

Brodogradnja je pod posebno budnim okom EU. Još prije nekoliko godina vršen je pritisak na Hrvatsku da se brodogradnja kao privredna djelatnost ugasi. Druge, znatno jače i starije članice te zajednice, imaju svoja brodogradilišta pa im je u interesu da se razvijaju njihova, a sva druga u Europi zatvore.

Mediteranska smo zemlja s dugom pomorskom tradicijom, kao i tradicijom gradnje brodova. Oduvijek je Hrvatska bila orijentirana prema moru i svemu što je uz njega vezano, poput ribarstva, pomorstva i brodogradnje. Do prije tridesetak godina bili smo jedna od rijetkih zemalja čiji brodograditelji su bili sposobni proizvesti podmornice. Donosilo je to golem profit tadanjoj državi. Toga smo se olako odrekli i danas smo definitivno izgubili u tom području ono najvažnije, a to je "know how" (znati kako), izgubili smo znanje, kompetencije i tržište. Slično je EU željela postići i s našom brodogradnjom. Pobunili su se brodograditelji i izašli na ulice prosvjedujući i tražeći državno rukovodstvo da poduzme sve kako bi se brodogradnja sačuvala.

A korist od brodogradnje niti danas nije mala. Procjenjuje se da je godišnja dobit oko jedne milijarde kuna. Sva djelatnost koja je vezana za ovaj sektor pridonosi državi još dodatnih 2,8 milijardi kuna. Gašenjem brodogradnje ugasile bi se brojne druge firme koje ukupno zapošljavaju još veći broj radnika negoli sama brodogradilišta. Gubitak za državu bio bi neprocjenjiv. Da ne govorimo o tisućama novih nezaposlenih. Ponovo su se radnici pobunili i započeli ozbiljnim štrajkovima.

U čemu je problem? Zainteresiranih investitora za gradnju novih brodova ima. Naši brodograditelji su vrlo iskusni i njihovi proizvodi (brodovi najrazličitije, ponekad i vrlo sofisticirane namjene) su kvalitetni. Cijena rada sigurno je niža negoli u razvijenim europskim zemljama. Dakle, konkurentni smo u svakom pogledu. Problem je u vlasničkoj strukturi. Po zakonima liberalnog kapitalizma sve mora biti privatizirano, jer je navodno država loš vlasnik (zanimljivo kako je to odjednom postala, a prije toga je desetljećima bila odličan gospodar?). Sve se mora privatizirati, pa i pod cijenu da propadne. Tako je sada država još uvijek u vlasničkoj strukturi brodogradilišta, ali jedne njegove četvrtine. I toga se treba riješiti pa pokušava naći, kako se to danas popularno naziva, strateškog partnera. A strateški partner nije nitko drugi već onaj koji ima velik novac i koji je spreman uložiti ga u ovu djelatnost. Nikoga ne zanima odakle taj novac.

Dugo se tražio strateški partner. Brodogradilišta su nuđena za smiješno malen iznos, uz uvjet da se preuzmu svi radnici i svi dugovi. Odjednom se pojavila osoba koja to navodno može, jer ima. Uz obilne državne garancije od više milijuna eura, nastavljena je proizvodnja. Sklopljeni su novi ugovori, a povremeno smo mogli vidjeti kako je na svečan način porinut u more novi brod. Odjednom, ponovno problemi. Tzv. strateški partner nema dovoljno novca za nastavak proizvodnje! Pa što se dogodilo s novcem dobivenim za proizvedeni brod? Nije se valjda sklapao ugovor koji u startu donosi gubitak! Očito, novac je završavao kod vlasnika i njegovih "sposobnih" menadžera i brojnih konzultanata. A država, ona je ostala prikraćena za dobit. Na njoj je da vraća dugove i da rješava problem isplate plaća radnicima. Ljudi ne žele raditi bez plaće, što bi u svakom sustavu trebalo biti normalno. Radi mira u državi pronalazi se način da se osiguraju plaće radnicima, ali brodogradilišta nemaju novaca za kupovinu repromaterijala i nastavak proizvodnje. Uplašeni investitori glavom bez obzira bježe iz takvih brodogradilišta i od takve nepouzdane države. Bježe i visokokvalificirani radnici.

I ponovno se država i brodogradnja obraćaju EU. Ne za novčanu pomoć, već za dozvolu da nastave proizvodnju s velikim državnim ulaganjima. To se u svijetu biznisa smatra subvencioniranom proizvodnjom i nelojalnom konkurencijom. I dakako, brzo iz EU stiže odbijenica. Prevelik je financijski angažman države, navode. Mora se pronaći novi strateški partner. Dosadašnji je dosta zanemario proizvodnju i izvukao novac, treba tražiti nove ljude koji će uložiti nešto, a dobiti neusporedivo više, što legalno, što ilegalno. I tako će brodogradnja, ako uopće opstane na ovim našom osiromašenim prostorima, doći u ruke stranog kapitala kao što se to dogodilo sa svim drugim djelatnostima u ovoj zemlji. Žrtve smo širenja stranog kapitala na nova tržišta uz uništavanje domaćeg. A država će pristati na sve samo da zadrži radna mjesta i osigura kakav-takav socijalni mir.

Arhiva 2005

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE