Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Kako i može li se uopće reformirati hrvatski zdravstveni sustav?

Je li nam je zdravstvo bolesno?

Ovih dana ponovno se čuju vijesti kako su bolnice dužne dobavljačima lijekova oko dvije milijarde kuna. U dugovima osobito prednjače neke bolnice, srećom ne i one najveće. Isplata potraživanja za isporučene lijekove dosegla je 1000 dana. Gdje su oni dani kada je svaki račun morao biti plaćen u roku od 15 dana? Sada to zvuči gotovo nestvarno. Za naše uvjete to je danas znanstvena fantastika. Ministarstvo zdravstva odmah je reagiralo s umirujućom vijesti da se pacijenti ne trebaju brinuti, da lijekova neće nedostajati. Razumljiva reakcija pred izbore za EU parlament, gdje se od glasačke mašinerije očekuje izbor određenih kandidata.

Usprkos činjenici da je liječenje ljudi primarna zadaća zdravstva, danas se pridaje velika važnost samom organiziranju i financiranju zdravstvene zaštite, tj. kolika se sredstva izdvajaju u sustav zdravstva i na koji način se koriste. Standard zdravstvene zaštite u Hrvatskoj je općenito zadovoljavajući, uz prisutnu bolju kvalitetu zdravstvenih usluga u gradovima i većim mjestima. Međutim, standard zdravstvenih usluga u udaljenim i rubnim područjima i na otocima je ograničen. Financiranje zdravstvenog sustava jest kompleksan problem, u čijem se rješavanju koriste različiti modeli. Ne postoji niti jedan model financiranja zdravstva koji može odgovoriti svim zahtjevima suvremenog društva.

Doprinosi za zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj su obvezni za sve zaposlene građane i za poslodavce (stopa doprinosa 15,5%). Ostali prihodi za potrebe zdravstvene zaštite osiguravaju se iz proračuna preko poreza na dohodak građana, PDV-a i sl. Hrvatska je u 2015. s 1.241 eurom po stanovniku i 7,4% izdvajanja iz BDP-a na samom dnu ljestvice država EU po izdvajanjima za zdravstvo. Manje od nas za zdravstvo izdvajaju Rumunjska, Latvija i Bugarska, dok su u gornjem dijelu ljestvice Nizozemska, Njemačka i Luksemburg (izdvajaju od 4.000 do 5.100 eura po stanovniku). Unatoč problematičnom gospodarskom kontekstu i velikim proračunskim pritiscima Hrvatska i dalje svojim građanima pruža pristup javno financiranim zdravstvenim uslugama, gdje je opseg prava koji se plaća iz obveznog osiguranja iznimno velik i uključuje većinu usluga.

U Hrvatskoj se omjer troškova zdravstvene zaštite neprekidno mijenja, uz stalni porast onog iz privatnih izvora. Tako je u zadnjih deset godina udio troškova zdravstvene zaštite koji se pokriva sredstvima iz javnih izvora pao s 86% na 77%, a udio troškova iz privatnih izvora porastao sa 16% na 23% (od čega 15% izravnih plaćanja, a 8% iz dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja). Očito će se ova tendencija nastaviti, jer je novca za zdravstvenu zaštitu u proračunu sve manje. Prema kriterijima SZO neki pokazatelji kvalitete zdravstvene skrbi su očekivano trajanje života pri rođenju, standardizirane stope smrtnosti od karcinoma, potom od bolesti srca i krvožilnog sustava. Pritom su neki temeljni demografski i društveno-ekonomski pokazatelji u RH nepovoljniji u odnosu na EU. To su visok udio stanovništva starijeg od 65 godina, niža stopa plodnosti, niži BDP, više stope siromaštva i nezaposlenosti i kraći očekivani životni vijek pri rođenju.

Kvaliteta zdravstvene skrbi mogla bi se definirati na različite načine. Stope smrtnosti rijetki su parametri koji se na sličan način prikupljaju u različitim zemljama omogućujući usporedbu. Podaci o smrtnosti oboljelih od karcinoma pokazuju da Hrvatska, uz Mađarsku, ima najvišu opću stopu smrtnosti od karcinoma u EU (22% iznad EU prosjeka). Hrvatska ima najvišu stopu smrtnosti od karcinoma dojke u EU (14% iznad prosjeka). Smrtnost od karcinoma dojke povećala se u desetogodišnjem razdoblju za otprilike 1%, dok se u EU smanjila za 10%. Nadalje, Hrvatska, uz Mađarsku i Slovačku, ima najvišu stopu smrtnosti od karcinoma prostate u EU, s tim da se i tu smrtnost u 10 godina povećala za otprilike 6%, dok se u EU smanjila za oko 11%. U Hrvatskoj još od 2006. postoji program ranog otkrivanja raka dojke, koji ne ostvaruje potrebnu razinu odaziva od 70% te stoga dovoljno ne pridonosi smanjenju smrtnosti. Drugi značajan problem je zastarjela dijagnostička oprema. Ključan podatak vezan uz (rano) otkrivanje karcinoma dojke jest 62% zastarjelih mamografa u Hrvatskoj. Stope smrtnosti u domeni nekih drugih (kroničnih) bolesti također mogu biti važan indikator kvalitete zdravstvene skrbi. Tako su bolesti srca i krvožilnog sustava najvažniji uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj, a smrtnost u ovih bolesti je do 2,5 puta viša nego je prosjek EU. Prema podacima Eurostata, stopa smrtnosti od, primjerice, ishemijske bolesti srca u Hrvatskoj je bila pet puta viša nego u Nizozemskoj. I neki drugi pokazatelji su još uvijek u RH nepovoljniji u odnosu na EU (stope dojenačke i novorođenačke smrtnosti).

Važno pitanje u Hrvatskoj jest kako reformirati zdravstveni sustav i podići mu troškovnu učinkovitost i kvalitetu te osigurati da sustav pacijentima pruži najvišu moguću razinu vrijednosti na postojećoj razini proračunske potrošnje.

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE