Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

A što je s domom za starije i nemoćne osobe?

Možda je rješenje u bivšoj vojarni

Uloga društva u brizi za svoje najbliže ukazuje na socijalnu osjetljivost neke zajednice. Raduje nas kad vidimo da u Samoboru imamo nekoliko velikih dječjih vrtića, a otvaraju se i manja privatna. To je nužno iz više razloga. Moderan način života uvelike je djelovao na strukturu obitelji. Mladi zarana odlaze od svojih roditelja, tako da je sve manje obitelji u kojima imamo po tri ili čak četiri generacije u istom domaćinstvu. Mladi roditelji odlaze na posao, ako ga imaju, te je nužno njihovu djecu za to vrijeme ostaviti nekome na brigu. Nema više djedova i baka koji bi uskočili i pričuvali unučad, koja bi se slobodno igrala na okolnim livadama. Uostalom, znamo da dječji vrtići, osim čuvanja djece za vrijeme dok im roditelji rade, imaju još važniju ulogu. To je socijalizacija naših najmlađih, to je priprema za školu, to je stjecanje zdravih navika za budući život. Rekli bismo da je obaveza roditelja i društva brinuti o djeci.

Pomalo se zaboravlja činjenica da su jednako tako djeca zakonski obavezna voditi brigu o svojim roditeljima, kada to postane nužno (Obiteljski zakon). U tom pogledu društvo kao da zaboravlja na svoje starije članove zajednice. Jednako kako mladi nisu u stanju sami brinuti o svojoj djeci, jer su poslovno angažirani, tako se to odnosi i na njihove starije članove obitelji. I njima je potrebno ukazati brigu, koja može biti znatno kompliciranija negoli ona oko djece. Moramo znati da naše društvo postaje sve starijim. Na to ukazuju brojni demografski pokazatelji. Za analizu stanovništva mogu se uzeti u obzir tri pokazatelja. Prvi pokazatelj je prirodno kretanje (prirodni prirast). Prema projekcijama koje su rađene za Hrvatsku, broj stanovnika nastavit će se smanjivati. Iz godine u godinu depopulacija će biti sve snažnija. Hrvatska će uslijed prirodne depopulacije prosječno godišnje gubiti oko 25 000 stanovnika.

Primjerice, grad Samobor ima oko 37 700 stanovnika (2015.). Drugi pokazatelj je prosječna starost ili prosječna životna dob kao srednja vrijednost. Ona označava srednje godine života stanovništva u trenutku popisa. Općenito se smatra da proces starenja počinje kad je prosječna starost stanovništva iznad 30 godina. Prema popisu stanovništva iz 2011. prosječna starost stanovništva Hrvatske je 42 godine. Treći pokazatelj je indeks starosti, koji pokazuje omjer broja starih 60 i više godina i mladih u dobi do 19 godina. Kritična vrijednost indeksa starosti iznosi 40%. Stalnim porastom udjela starih osoba došli smo u najkritičniju fazu, jer je zadnji popis ustanovio vrijednost indeksa starosti od 115! Dakle, premašili smo graničnu vrijednosti od 100, koja pokazuje da na svakog starog stanovnika dolazi jedan mladi.

Paralelno se odvijalo i apsolutno i relativno smanjenje mladog, odnosno povećanje udjela starog stanovništva u ukupnom stanovništvu Hrvatske. Smatra se da je neka populacija stara, ako u njezinoj strukturi ima više od 16% stanovnika starije dobi, a kod nas je to 18%. Dakle, Hrvatska se može ubrojiti u zemlje sa starom populacijom. Visok udio starijih osoba u strukturi stanovništva vrlo je nepovoljan s ekonomskog, zdravstvenog i socijalnog aspekta. Osobe starije životne dobi nisu više u reproduktivnoj fazi života, nisu radno produktivne, povećana je njihova potreba za skupljim oblicima zdravstvene zaštite i, u konačnici, češće su korisnici različitih oblika socijalne skrbi. Mali je broj zemalja u Europi koje imaju stariju populaciju od Hrvatske (Italija, Njemačka, Švedska, Portugal, Grčka). Očekivano trajanje života pri rođenju, kao važan pokazatelj zdravlja populacije, naraslo je u prosjeku od 72 godina u 1985. na 78 godina u 2013. godini. Trend dužeg životnog vijeka za žene i dalje je prisutan uz razliku u odnosu na muškarce od šest godina (u 2013. za žene - 81 godina, a za muškarce – 75 godina).

Što reći nakon ovih podataka? Očita je potreba izgradnje dovoljnog broja ustanova u kojima bi bili smješteni stariji i nemoćni članovi obitelji. Sve teže je mladima voditi brigu o starijima obzirom na način života i promijenjenu strukturu obitelji. U tome im mora pomoći društvo. A je li društvo učinilo dovoljno u izgradnji objekata za odgovarajući smještaj takvih osoba? Sudeći prema stanju u Samoboru moramo utvrditi da je odgovor negativan. Nema niti jednog doma za starije i nemoćne osobe u državnom, odnosno županijskom vlasništvu, a kamoli gradskom. Otvaraju se privatni domovi s malim kapacitetom i nižom razinom pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga. Naime, u domovima kojima je osnivač županija rade stručnjaci različitih profila (socijalni radnik, medicinske sestre, njegovateljice, fizioterapeut i dr.), a raspon i razina usluga koje se pružaju je na visokom nivou. Osim toga u tim domovima smještaj mogu naći socijalno najugroženije osobe.

Nije teško zaključiti da se gradska uprava Samobora mora više angažirati na izgradnji jednog takvog doma, s kapacitetom za najmanje 150 korisnika. Uvjete za to ima - neiskorištene zgrade bivše vojarne.

Arhiva 2007

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE
Air Force 1 07 Shoes,Nike Air Force 1 Flyknit Sneakers,Air Force 1 Mid 07,Nike Air Huarache Sneakers,Nike Air Jordan Sky High OG,Air Max 1 Ultra SE