28.04.2008.

Novi drvored čeka putnike namjernike na dva ili više kotača

Suludi motoristi, dođite nam!

Ovih su dana na Betonki posadili drvored uz Samoborku i Chromos. Drvored se nalazi tridesetak centimetara od kolnika. Zanime me, čija je to ideja. Sad je ionako uska cesta sužena, tako da u slučaju nesreće ni hitna ni policija ne mogu doći do mjesta nesreće, a jednog dana, ako to drveće ikada naraste, postati će idealna meta za sulude motoriste, pogotovo one bez kaciga.

Marka

28.04.2008.

Zaključci nakon promatrajnja generacija učenika i studenata posljednjih desetak godina

Vjera u Boga, a ne hrvatska droga!

Promatrajući generacije učenika i studenata posljednjih desetak godina a čini se i još mnogo dulje, teško je bilo ne primjetiti da su mladi općenito nezainteresirani za bilo kakva revolucionarna događanja, da su indoktrinirani raznim „Big Brother“ zabavama, „Play Station“ gonzolama, „Reality Show“ predstavama, te da im se godinama po dobro smišljenom scenariju namjerno „otupljuje oštrica“ mladenačkog bunta i želje za promjenama. Tako smo mi primjerice, jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ima adolescente konzervativce (?!), što je nonsens i paradoks bez premca u društvenim sferama zapadne civilizacije. Kao alternativa tom smišljenom zaglupljivanju mladih u zatvorenim prostorima ponuđene su primitivne turbo-folk manifestacije sa obiljem alkohola, ili pak jeftina i svima dostupna droga svih mogućih vrsta. Nasuprot tome, dio mladih koji nije podlegao toj „kastraciji revolucionarnih potencijala“, okrenuto se huliganizmu ili kriminalu te svoju mladenačku energiju usmjerio u posve promašenom pravcu.

Tko sve od toga ima koristi? Svakako vladajuća „kasta“ političara u Hrvatskoj koji su svi bez iznimke i bez razlike na stranačku pripadnost okorjeli konzervativci. Nitko od njih ne želi promjene sustava u kojem se uvriježilo pravilo da bogati tajkuni pomažu sve stranke od kojih traže onda između ostalog i zadržavanje postojećeg nepravenog, neofeudalističkog uređenja. Političari se bore za vlast, a to su najbolje pokazali protekli izbori, ne da bi mijenjali hrvatsko društvo koje je definitivno u dubokoj moralnoj krizi već da bi upravljali tijekovima novca. A novac najčešće kruži od stranih banaka preko tajkuna do političara i njihovih „plemenskih“rođaka te poslušnika raznih vrsta. I svi oni uzmu svoj dio, dok dugovi koji se gomilaju, ostaju građanima. A građani šute i ne bune se, sve vide, ali se drže one stare zagorske mudrosti:“ Kaj se tu more? To tak mora biti!“ Idealno, zar ne?

Jedini koji bi se mogli pobuniti jesu mladi, koji su zato namjerno strpani u imaginarni svijet računala, droga i turbo-folk smeća, kladionica i što je najvažnije „feudalcima“, u svijet neznanja. Taj svijet neznanja održavaju isto tako političari koji desetljećima sustavno zapostavljaju obrazovanje, a kulminacija omalovažavanja znanja kao vrijednosti, dogodila se u posljednjih petnaestak godina. Ni jedna institucija nije digla glas protiv takve smišljene destrukcije hrvatske mladosti i samim tim destrukcije hrvatske budućnosti. Brojni intelektualci koji moraju vidjeti što se događa, jednostavno šute ili su se i sami uklopili u taj sustav prodavajući svoju šutnju. Katolička crkva, koja je stoljećima bila bastion opstanka hrvatskog naroda i to upravo širenjem znanja a time i svijesti, sada gubi vrijeme na neprotebne polemike oko Bleiburga ili Jasenovca, ili se pak bavi seksualnim odgojem u školama te se na taj način savršeno uklapa u planove onih koje ne žele da naši mladi nauče razmišljati „svojom glavom“.

Šute i profesori u školama iako su oni možda i najodgovorniji za to što se događa. Ali profesori su prevareni, obespravljeni, sramotno malo plaćeni, ponižavani od roditelja, sindikalnih vođa, a uz to im je zakonski oduzet i autoritet nastavnika bez kojeg nema kvalitetne nastave ni odgoja. U tom metežu sustavnog ponižavanja struke, nastavnici su odabrali tihi, nevidljivi štrajk, što se isto tako savršeno uklapa u cijelu „situaciju“. Usuđujem se reći da je plan iskonstruiran i smišljen jer toliko slučajnih promašaja jednostavno ne bi napravio nitko.

U cijeloj toj pesimističkoj atmosferi, gdje je nemoguće pokrenuti bilo kakve promjene (jer ih nitko ni ne inicira), dogodilo se posljednjih dana nešto nemoguće i zaprepašćujuće! Da su se pobunili studenti, bilo bi već veliko iznenađenje jer studentski pokret već godinama djeluje po nalozima političkih „patrijarha“, koji im raznim subvencijama i povlasticama omogućuju lagodan studij i sigurnu budućnost nakon diplome u vidu postanka dijelom vladajuće političke „kaste“. Ne, pobunili su se srednjoškolci, probuđena hrvatska mladost koja je izmakla kontroli onih koji upravljaju, vjerojatno jer „kontrolori“ nisu ni sanjali da bi to bilo moguće. Pobunili su se i glasno rekli sve što većina njihovih profesora misli, izišli su na ulice i pokazali mnogima da je želja za promjenama ipak negdje duboko u njima. Pokazali su i da imaju dovoljno hrabrosti, mladenačke drskosti i povjerenja u sebe te su u konačnici u jednom jedinom danu postigli sve ono što njihovi nastavnici mlako pokušavaju mjesecima. Uspjeli su natjerati Ministra koji godinama uvjerava (izgleda uspješno) građane kako je situacija u prosvjeti idilična, da promijeni svoju odluku. Uspjeli su natjerati Premijera da gotovo prizna da je njegova Vlada pogriješila.

Napokon, uspjeli su uvjeriti i mene da ipak dolaze nove generacije s kojima se neće moći upravljati i koje se neće moći do beskonačnosti varati. Uspjeli su me uvjeriti da za naše društvo ipak možda postoji „bolje sutra“ i ja sam im na tome beskonačno zahvalan.

Krešo Beljak

28.04.2008.

Nevjerojatno iskustvo sina najpoznatijeg Samoborca

Na rubu života, smrti i govrnala!

Poštovani uredniče,

Danas sam doživio nešto vrijedno pohvale. Moj sin je u kasnijim satima igrao nogomet na igralištu OŠ Bogumil Toni i ostavio bicikl naslonjen na zid škole. Odmah iza igre, primjetio je da je bicikl netko otuđio i detaljna potraga oko škole nije dala nikakve rezultate. Prijavio sam nestanak bicikla, koji je poklon vrijedan 2,500 kuna Policijskoj postaji Samobor u večernjim satima, u 21,20 h. Namjeravao sam drugi dan ujutro ispuniti formalnu prijavu, ali svega 20 minuta nakon prijave javljeno mi je iz Policijske postaje da je bicikl pronađen na mjestu podosta udaljenom od onog na kojem je ostavljen!Zahvaljujući policajcu Nadislavu Čulini, kao i dežurnom u postaji, koji su reagirali doista rijetko viđenom brzinom i efikasnošću.

Drago Plečko

28.04.2008.

Od nogostupa do Salamijade

Fino, ali skupo!

Evo opet od mene nekoliko reči.

Prvo, bravo redakciji kaj ste lepo primetili kak naši vredni građevinari delaju bedastoće na cestama, zahvaljujući vjerojatno onima kaj delaju nacrte po kojima je nogostup samo za zdrave na nogami, a za one kaj se pelaju u invalidskim kolicima buju valjda zmislili nekaj drugo.

Prejdite malo po cesti ili Ul. grada Wirgesa, probajte po nogostupu u invalidskim kolicima ići od raskršća sa Zagrebačkom prema Konzumu uz Chromos i Samoborku ili kod mosta kod starog Končara na pješačkom prelazu - figu se bute vozili. Ivice ivičnjaka su više od 5 centimetara.

Salamijada - za svaku pohvalu i bez većih primjedbi. Zadnjih par godina s većim društvom gosti smo na ovoj zbilja odlično organiziranoj manifestaciji. Ali, imam utisak da će se bar 80% gostiju složiti kako je piće zbilja astronomski preskupo, bez obzira na kvalitetu: butelja vina 0,75 l - 100 kn, Jamnica mineralna 1 l - 20 kn, Jana obična 1 l - 15 kn, Coca Cola 0,3 l - 15 kn itd. Neko bu rekel: ko voli nek izvoli. Da, ali mi nismo tajkuni koji bi si to mogli priuštiti, nego Samoborci koji dolaze na tu samoborsku priredbu.

Samoborski sajam - isto je svako leto sve bolji i bogatiji sadržajem. Primjedba je isto na skupe proizvode, koji bi se bar na tom sajmu trebali nuditi po nižoj, reklamnoj cijeni. Morate priznati da za salamicu od cca 1/2 kg nije baš povoljno, a ni reklamno dati 65 ili 75 kuna.

Kaj je preskupo ni pes z maslom nemre pojest!

Fala na strpljenju.

Joža

28.04.2008.

U potrazi za minimalnim sigurnosnim uvjetima

Čudotvorni stupovi

Radi zabrane prometovanja teških vozila Trgom kralja Tomislava, ona su za smjer Anindola uglavnom usmjerena „mirnim“ stambenim ulicama - Nazorovom ulicom, Giznikom, Ivana Trnskog i ulicom Franza Liszta. To su uglavnom vozila sa građevinskim materijalima, iskopanom zemljom, mikseri betona, dakle najveća moguća vozila na našim ulicama.

Ne samo da priključak Nazorove ulice na Giznik nije ni približno uređen za bilo kakav promet, već su na samim uglovima, vjerujem bez suglasnosti Grada, postavljeni stupovi (?). Pravo je čudo da do sada nije došlo na tom opterećenom, nepreglednom i neuređenom priključku do većih nezgoda.

S obzirom da se radi o lokalnim prometnicama, Grad je dužan urediti ovaj priključak tako da tehničkim oblikovanjem (bez dodatnih bočnih smetnji poput električnih i telefonskih stupova), zadovoljava barem minimalne sigurnosne uvjete za prolaz svih vrsti vozila.

Branko Adamek

28.04.2008.

U čemu je štos?

Frižider u govnima

Nedavno sam od strane Sanitarne inspekcije bio kažnjen zbog nepotpisanog Nadzornog lista u sanitarnom čvoru mojeg lokala. E, sad se pitam, kako je moguće, da ti isti ljudi, dozvoljavaju Đuri Vojvodiću, Vojvodi, da u svojoj pečenjari na Trgu Ante Starčevića drži frižider s hranom u predprostoru WC-a. U čemu je štos?

Upitnik

28.04.2008.

E, kad bi komunalni redari radili svoj posao

Komunalna alternativna kontrakultura

Kad bi komunalni redari radili svoj posao za koji su plačeni, onda Turistička zajednica grada Svete Nedelje ne bi trebala organizirati akciju uklanjanje i odvoz automobilskih olupina po Svetoj Nedelji. Za uzvrat neka im „komunalci“ organiziraju kakvu dobru kulturnu manifestaciju.

Turist

Napiši pismo

Suludi motoristi, dođite nam!

Vjera u Boga, a ne hrvatska droga!

Na rubu života, smrti i govrnala!

Fino, ali skupo!

Čudotvorni stupovi

Frižider u govnima

Komunalna alternativna kontrakultura

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002