27.10.2008.

Krenimo zajedno ulicama grada

Samobor – zona sumraka

Dragi sugrađani,

vrlo rado bih Vas pozvao u mirnu, opuštajuću šetnju samoborskim ulicama, recimo oko 20 sati, no...

Šetnja Žumberačkom ulicom u to doba je jednaka filmu "Zona sumraka" jer ulične rasvjete nema, a na pješačkoj stazi, budite oprezni, vrebaju tri rupe, zbog toga što šahtovi nisu dobro napravljeni. Automobili pale duga svjetla kako bi prošli tom ulicom i, eventualno, na vrijeme uočili pješake koji moraju hodati pločnikom, kako ne bi slomili noge hodajući pješačkom stazom. Nastavili bismo šetnju dalje, ulicom Samoborske bratovštine, no na pješačkoj stazi nema svjetla. Lampe ulične rasvjete su postavljene na drugoj strani ulice, i visoke su, tako da "odozgo" osvjetljavaju krošnje stabala, pa njihova sjena pada na stazu tj. mi pješaci hodamo u mrklom mraku. Napominjem da cijelo vrijeme hodamo uz ogradu Dječjeg vrtića, i da smo u centru Grada. I onda ulicom F. Ivanščaka, opet u mraku, jer su i ovdje lampe ulične rasvjete postavljene na "kontra" strani ulice, a tako važnu nam svjetlost zaklanja drvored stabala s gustom krošnjom. Prošli bi Ljubičinim prolazom prema Franjevačkom samostanu, no to nikako ne preporučam bez društva, jer tu apsolutno nema javne rasvjete, osim iz privatnih kuća. Adžijinom ulicom možemo šetati samo na vlastitu odgovornost, kolnikom, jer su, cijelom dužinom ulice, na pješačkoj stazi - zelenoj površini, parkirani osobni automobili. Zagorskom ulicom šetate samo ako nemate apsolutno nikakvu alternativu, jer su osobni automobili, cijelom dužinom ulice i dalje, parkirani na pješačkoj stazi.

Vrlo rado bih Vas pozvao u šetnju, ali kako sada stvari stoje, nekom drugom prilikom...

Marko Markić

27.10.2008.

Grad Samobor odbio sve HSS-ove primjedbe i prijedloge

Primjedba se ne prihvaća i tako šest puta

Ovih dana na adresu samoborske organizacije HSS-a stiglo je preporučeno pismo u kojem su gradski "vlastodršci" uputili odgovor na naše primjedbe u postupku donošenja novog UPU-a Gornji kraj, a kako smatramo da su nepravedno i bezrazložno odbijeni svi naši prijedlozi osjećamo potrebu o tome izvijestiti širu javnost.

U kratkom dopisu koji je potpisao pročelnik Mladen Ogrinc, objašnjeno nam je da naši prijedloz inisu ozbiljni i da se kao neutemeljeni svi redom odbacuju. Uglavnom, da ponovimo što smo tražili i da objavimo što su nam odgovorili:

1. Tražili smo ponavljanje javne rasprave zbog nedolaska predstavnika Grada Samobora - PRIMJEDBA SE NE PRIHVAĆA uz obrazloženje: Zakonom o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07.), članak 93. propisano je u kojem slučaju se ponavlja javna rasprava, a nedolazak gradonačelnika ili drugog predstavnika gradskog poglavarstva na javnu raspravu nije razlog zbog kojeg bi istu trebalo ponoviti.

2. Tražili smo ispitivanje odgovornosti za izdavanje dozvole za betonski most na Gradni za kamionski promet, jer nije predviđen GUP-om (kod bivše Čaraparne) - PRIMJEDBA SE NE ODNOSI NA UPU GORNJI KRAJ, navedeni most ima lokacijsku i građevinsku dozvolu izdanu sukladno tada važećem dokumentu prostornog uređenja (klasa UP/I-361-03/05-01/073, ur.broj 238-04-049-05-06 od 21.09.2005. godine)

3. Tražili smo odbijanje prijedloga UPU-a Gornji kraj zbog postojanja dvostrukih kriterija pri izradi (mogućnost mijenjanja/ne mijenjanja namjene površina) - PRIMJEDBA SE NE PRIHVAĆA uz obrazloženje: Prijedlogom UPU-a Gornji kraj nije izvršena promjena namjene površina u odnosu na GUP Grada Samobora već upravo suprotno - namjena površina, prometna rješenja i drugi elementi utvrđeni su sukladno kartografskim prikazima GUP-a Grada Samobora i odredbama za provođenje istog plana.

4. Tražili smo da se u pokrenutim Izmjenama i dopunama postojećeg GUP-a gospodarska zona prenamijeni u mješovitu. - PRIMJEDBA SE NE ODNOSI NA UPU GORNJI KRAJ.

5. Tražili smo brisanje novog prometnog pravca predviđenog UPU-om i GUP-om - PRIMJEDBA SE NE PRIHVAĆA uz obrazloženje: Urbanistički plan uređenja Gornji kraj kao plan nižeg reda mora biti usklađen s Generalnim urbanističkim planom Grada Samobora kao planom višeg reda. Navedena je prometnica planirana GUP-om Grada Samobora.

6. Tražili smo da se UPU Gornji kraj donese nakon usvajanja Izmjena i dopuna GUP-a Grada Samobora - PRIMJEDBA SE NE PRIHVAĆA uz obrazloženje: Odlukom o izradi UPU-a Gornji kraj koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Samobora (SCGS 01/08.) propisani su rokovi izrade i donošenja spomenutog Plana.

Osim što dopis obiluje gramatičkim greškama (što je posebno žalosno, jer dokazuje da u Gradu rade doista nepismeni ili polupismeni djelatnici), smeta nas što se naše zahtjeve uopće nije promatralo kroz kontekst brige za zajednicu nego isključivo politički: "ovi su protiv nas". Jer, da nije tako, odgovorni ljudi u našem Gradu bi shvatili da nam je namjera i želja jedino dobrobit građana Samobora.

Nažalost, nekim ljudima koji sada vladaju Samoborom važnija je ekološki izrazito opasna mesna industrija (u što smo se nažalost više puta uvjerili), a bude li proveden ovaj prijedlog UPU-a Gornji kraj, upropastit će do kraja najljepši dio našeg voljenog Grada.

Predsjednik GO HSS Samobor Krešo Beljak, prof.

27.10.2008.

Još malo o Betonki

S desne trake u lijevu grabu

Pozdrav.

Ste primijetili kako nam Betonka zgleda? Kako je poprilično nagnuta na jednu stranu?

Sad si zamislite kad padne snijeg ili se pojavi lagana poledica, kaj će se događati...

Prošli tjedan je čovjek ispred mene naglo zakočio i zbog nagnutosti ceste je skoro s desne trake završio u lijevoj grabi...

Što će se učiniti u vezi toga?

Tko će odgovarati ako netko pogine?

Guls

Napiši pismo

Samobor – zona sumraka

Primjedba se ne prihvaća i tako šest puta

S desne trake u lijevu grabu

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002