29.12.2008.

Priopćenje za javnost samoborskog HSS-a

Tražimo besplatni prijevoz za učenike i studente!

Prijedlog proračuna Grada Samobora za 2009. godinu, koji je predložila aktualna gradska vlast, u najvećoj je mjeri neprihvatljiv. Stav je to samoborskog HSS-a a umjesto da se radi prijedlog cijelog novog proračuna, naša stranka je odlučila uputiti nekoliko amandmama. Ako ih vladajući prihvate, barem će donekle biti umanjene nepravilnosti i u tom slučaju će Gradski vijećnici samoborskog HSS-a ipak dići ruke za proračun. Naravno, ne budu li amandamni prihvaćeni glasat će se protiv.

Što samoborski HSS traži? Ukratko, protiv smo "bacanja" pola milijuna kuna na uređenje Allnochovog dvorca, popularnog "Đačkog doma", jer smatramo da su vrlo nejasni vlasnički odnosi a i nejasno nam je kojoj svrsi će prostor biti namjenjen. Umjesto da se tamo potroši 500.000 kn, predložili smo da se taj novac namijeni boljem funkcioniranju Vijeća mjesnih odbora te da se povećaju izdaci za komunalne usluge u mjesnim odborima. Ravno milijun kuna predloženo je da se potroši na usluge promidžbe i informiranja a kako se radi o izbornoj godini, smatramo da će se iz tih sredstava u stvari financirati predizborne kampanje vladajućih stranaka. Kako je vrlo nekorektno da to građani plaćaju iz svog džepa, samoborski HSS je predložio da se umjesto toga za 1.000.000 kn poveća sufinanciranje programa Samoborskog športskog saveza. Mišljenja smo, isto tako, da Poduzetnički centar Samobor nije zaživio u onom smislu kako je to bilo zamišljeno prije 6 godina te da se pretvorio u ustanovu koja bespotrebno živi na "gradskim jaslama" i koji je postala sama sebi svrha. Prije 4 godine tadašnji HNS i LS su napustili koaliciju i ostavili DC i HSS u manjinskoj vlasti upravo zbog inzistiranja na ukidanju dotacija Poduzetničkom centru. Sada međutim, kada su na vlasti, ne smeta im "baciti" 400,000 kn u taj isti Poduzetnički centar. Umjesto te ideje, mi predlažemo da se za isti iznos poveća program razvoja robnih marki kao preduvijet zauzimanja bolje pozicije samoborskih privrednika pred ulazak u Europsku uniju.

Između ostalih amandmana, mogu se još izdvojiti zahtjevi samoborskog HSS-a za izdvajanjem 150,000 kn za nabavu kombi vozila DVD-u Bregana, za nabavu vatrogasne opreme, gorskoj službi spašavanja te posebno zahtjev za povećanjem sufinanciranja cijene autobusnih karata za učenike i studente od gotovo 100%. Prihvate li vladajući ovaj amandam, to bi značilo i besplatan prijevoz za sve učenike i studente.

mr.sc.Krunoslav Znika, dipl.ing.agr.

29.12.2008.

Nekad bilo, sad se spominjalo...

E, kad bi Samobor bio turistički grad...

Poštovani sugrađani,

Kad vas netko pita da mu ukratko opišete Samobor, prvo što ćete reći je da je Samobor turistički grad. Po čemu to? Jer ima prirodne ljepote, važne i poznate kulturno-povijesne osobe i događaje, svima prepoznatljivu ugostiteljsku ponudu i neka tradicionalna događanja.

No, internet strane TZGS nisu ažurirane već odavno. Nema osnovnih podataka o svim turističkim mogućnostima koje nudi Samobor. I nema ništa marketinški zanimljivo što bi privuklo pažnju i pozvalo ljude da dođu u naš Grad.

Da li je uopće poslovna politika TZGS da gosti svakodnevno dolaze u Samobor i pridonesu punjenju gradskih blagajni? Turisti već jaako dugo nisu viđeni u našem gradu.

Na autobusnom kolodvoru nema nijednog putokaza - npr. gdje je Trg, Dom zdravlja, POU, Stari grad i Vugrinšćak. A na Trgu nema putokaza za planinare i izletnike – npr. za Vugrinšćak, Rude, Cerje, Smerovišće.

Nema obavijesti ni info-ploča o crkvama, muzejima, o samoborskoj "Veneciji".

Žalosno je, dragi moji sugrađani, da Grad Samobor, TZGS i TU, zapravo nisu zainteresirani za nastavak dugogodišnje tadicionalne turističke ponude Samobora čak je i stopiraju na način da je ismijavaju i ponižavaju smiješnim i neodgovornim izborima i smjenjivanjima vodstva TZGS i TU.

Pitanje je: Zašto se već više od mjesec dana u samoborskom Turističkom uredu ne mogu kupiti suveniri i karte zbog odredbi Zakona? Nevjerojatno, pa u drugim gradovima je to najnormalnija stvar. Pitanje je: Zašto samoborski TU ne radi po Zakonu?

U međuvremenu, kao glavni nosilac turističke promocije, bavljenje turizmom u Samoboru preuzima Poduzetnički centar Samobor koji planira pripajanje tvrtke Samobor receptive, koja djelatnost više ne može obavljati unutar Turističke zajednice. Uz to, nabavit će Info kiosk u kojem bi se obavljala i multimedijska prezentacija turističke, kulturne i gospodarske ponude Samobora. Info kiosk omogućit će pristup informacijama on-line, dakle sustavom dodira na ekran, što će turistima omogućiti šetnju interaktivnom kartom i pretraživanje ponude na nekoliko stranih jezika. Da li ovo znači da se PCS useljava u zgradu Poglavarstva Samobora?

Da li je moguće i da li mi građani Samobora možemo to dozvoliti da vodeći ljudi i njihova usko-privatno orjentirana politika mogu dovesti do toga da Samobor, nakon dugih desetljeća prepoznatljivih turističkih "brendova", postane "siv i mrtav Grad" u koji više nitko ne dolazi?

Marko Markić

Napiši pismo

Tražimo besplatni prijevoz za učenike i studente!

E, kad bi Samobor bio turistički grad...

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002