14.03.2008.

Autobusi malo kasne, a malo rane

Čekajući bus u Južnjaku...

Neki dan čekala sam u Južnom naselju autobus (Samobor - Sv. Nedelja - Črnomerec) koji kreće u 18.00. Nije ga bilo do 18.20, znači ranije je krenuo.

Događalo se to i prije, i ne bi ništa rekla da i danas u 18.30 nisam stala na stanicu i čekala do 18.45 i niš...

Sad sam se pokupila doma jer autobusa nije bilo, a subotom (danas) kreće u 18.30.

Ako ima itko od putnika od jučer u 18.00 i danas od 18.30 neka se jave i neka potvrde moje navode.

sanoborka

14.03.2008.

Najpoznatiji hrvatski magistar manipulira strankom

Demokracija na Đapićev način

Štovani sugrađani, ukoliko nemate pametnijeg posla navratite u subotu 15.03. u 17 sati u Dom umirovljenika. U sklopu izborne skupštine HSP-a Samobor gostovat će i Pero Kovačević kojega je Županijsko vijeće HSP-a Zagrebačke županije kandidiralo za predsjedničkog kandidata na skorašnjem Saboru HSP-a. Pogađate, magistar je kandidaturu proglasio nevažečom kao i u još 5 županija i tako "postao" i ostao jedini kandidat za predsjednika stranke.

Navratite, bez obzira na stranačku pripadnost svi su dobrodošli, moglo bi biti interesantno.

smrtnik bez magisterija

14.03.2008.

Visoki gosti u Domu zdravlja

Doktorovo izaslanstvo kod doktora?

Može li se molim vas saznati što su radili gospoda Andrija Hebrag, Juraj Njavro i Tomislav Masten u samoborskom Domu Zdravlja? Viđeni su kako ulaze u ordinaciju dr. Slavka Lovasića, pa kako se nezna o čemu su razgovarali, sad se po samoborskim kafićima svašta može čuti. Od toga da će se u Samoboru raditi nova bolnica, da će se proširivati Dom zdravlja, do svakojakih nemogućih političkih kombinacija.

S poštovanjem.

ZnatiŽeljko

14.03.2008.

Jo četiri mjeseca upoznavanja s Domaslovcem i okolicom

Pero se po lošoj cesti razdero!

Radovi na betonki su napokon počeli, nakon desetak dana odgode. Idem jučer u Samobor kroz Strmec,spuštam se niz nadvožnjak iznad autoputa, pa do prvog zavoja, a onda fešta...

Iz Samobora dolazi bus, ionako uska cesta, još uža od oštećenja, nema ruba ceste, rupa na rupi, bus po svojim rupama, ja po svojim i jedva se mimoiđosmo.

Cesta živa katastrofa...

Da se to nije moglo sanirati prije zatvaranja betonke... Ovako ćemo se četiri mjeseca voziti po sve goroj i goroj cesti i uništavati automobile, zbog nečijeg nemara.

Govorim o petstotinjak metara ceste na ulazu u Domaslovec iz smjera Strmca.

Sramota!!!

pero

14.03.2008.

Par riječi o regulaciji prometa

Nepropustna propustnost

Ovih dana se "Betonka" zatvorila za promet radi rekonstrukcije.

Pitam se zašto regulacija prometa nije napravljena u skladu sa sadašnjim stanjem. Naime, križanje ulice Kralja Petra Krešimira i Betonke, gdje je promet reguliran semaforom, nije u skladu sa sadašnjim stanjem. Naime, semafori, to jest propusnost semafora, nije promijenjena. Trebalo bi u skladu sa novim stanjem, vozila koja dolaze po ulici K.P. Krešimira dati veću propusnost. Ne znam nažalost tko to regulira pa pišem vama.

Prometnik

14.03.2008.

Kulturno - trgovačko - stambeno - poslovni centar: projekt stoljeća ili "cušpajz"?

Od "svinjskog placa" do hrama kulture

Poštovano uredništvo,

Redovito pratim naš Glasnik, a ponekad pogledam na internetu reagiranja naših sugrađana na teme koje Glasnik objavljuje. Moram odmah reći da sve više sa zebnjom čitam te komentare koji su veoma često sve više nego dobronamjerni.

Konkretno, u posljednjem broju Glasnika objavljen je članak "Čeka se 'zeleno svjetlo'" za kulturno - trgovačko - stambeno - poslovni centar. U članku je dan realni prikaz želja članova gradske uprave da se pronađe prvenstveno financijska konstrukcija za izgradnju kulturnog centra, odnosno zamjenski objekt za dotrajali postojeći. Komentari na tu temu na internetu su zaista kao rijetko kada mnogobrojni, ali, veoma malo ima dobronamjernih. Gotovo svi se mogu svesti na grubo vrijeđanje postojeće garniture u upravi Grada.

Sve ovo vratilo me mislima u prošlost, u moje dječaštvo, kada sam dobar dio vremena provodio upravo na prostoru na kojem se žele graditi spomenuti objekti.

Sjećam se kovačije i kolarije na potezu od Trga kralja Tomislava do vatrogasnog spremišta u Hrvatskom domu, na kraju ondašnjeg "svinjskog placa", svih zgrada koje su bile tada i stambene, kuće i okućnice mog oca između Hrvatskog doma i Gradne, velikog oraha na samoj obali, nekoliko šljiva i marelice, bogat vrt. Sjećam se održavanja folklornih smotri tada samoborskog kotara na kojima su morale sudjelovati grupe iz svih sela, vrtuljaka i ostalih zabavnih "rekvizita" na prašnjavim površinama, koji su gostovali u Samoboru. Sjećam se prvog filma u tada uređenom kinu – bio je to sovjetski film u bojama Tahir i Zuhra.

I onda je došao nalog da se kuća mog oca poruši, a zemljište nacionalizira, sve sa svrhom da se uredi park ispred kina. Tada je bilo u neposrednoj blizini otvoreno dječje obdanište i ambulanta s rodilištem.

Sve je to nestalo - zgrade na potezu od Trga kralja Tomislava do Hrvatskog doma uglavnom su promijenile prvotnu funkciju, više nisu stambene. Uređene su lijepe zelene površine današnjeg Trga Matice hrvatske, izgrađena je Glazbena škola. Odmah nakon toga bila je pokrenuta akcija izgradnje jednog polivalentnog kulturnog objekta pa je dipl.ing.arh. V. Lončarić izradio idejni projekt pod nazivom DOM KULTURE SAMOBOR, lociran na prostoru sadašnjeg parkirališta. Uglavnom, ovaj dio grada postao je po mišljenju mnogih najljepši i najvredniji dio našega grada, kao stvoren za izgradnju i proširenje kulturnih sadržaja, pa je i Društvo inženjera i tehničara izrazilo želju darovati gradu na tom prostoru informativni meteorološki stup.

E, sada smo došli do navedenog članka u prošlom broju Glasnika. Spominje se kulturno - trgovačko - stambeno - poslovni centar. Već sam naslov nagovješćuje jedan "cušpajz". Nude se stambeni objekti na prostoru gdje stanovanja gotovo više nema, trgovine, hotel i poslovni prostori, a kao usput naći će se i neki kulturni sadržaj, koji bi odabrani investitor napravio za ustupljeno vlasništvo i pravo građenja na navedenom prostoru.

Za svaku pohvalu je želja gradske uprave da izgradi kulturni centar te pronađe financijsku konstrukciju za tu realizaciju. Samo, pitanje je da li je ponuđeno rješenje najpovoljnije i realna cijena za ono što Grad dobiva?

Svojevremeno je uprava Grada kupila objekt bivše SAME, sa željom da tu organizira gradski arhiv, biblioteku, prostor za mlade i t.d. Pitam zašto gradska uprava ne ustupi taj objekt odabranom investitoru za uređenje trgovačko-poslovnog centra? Zar ne bi bilo prihvatljivije da se sadržaji namijenjeni bivšoj SAMI organiziraju u sklopu kulturnog centra? Zar nije slobodni prostor na Trgu Matice hrvatske, između Levičarevog prolaza i ulice Ilirskog pokreta, dakle nastavno na objekt Glazbene škole suviše vrijedan, a da se tu dozvoli izgradnja stambenog objekta, umjesto objekta sličnog kulturnog sadržaja? Zašto se slobodni prostor u Gajevoj ulici nasuprot Domu zdravlja, ispred objekta bivše SAME ne ustupi potencijalnom investitoru za izgradnju stambeno-poslovnog objekta? Na toj lokaciji i na mjestu bivše Radio stanice u ulici Ilirskog pokreta stambeni objekti bi se daleko bolje uklopili nego na predloženim lokacijama.

Da li je potrebno uz kulturni centar graditi trgovine ili su uz takve objekte primjerenije određene uslužne djelatnosti, a od trgovina samo prodaja pribora i materijala vezane za kulturne i umjetničke djelatnosti (knjižare, papirnice, galerije, razni pribor za kulturno izražavanje i sl.). Što je s prometom u centru grada, posebno onom u mirovanju? Zar je zaista postojeća površina parkirališta u Kompareovoj ulici najpovoljnija da se tu izgradi hotel? Zar ne bi bilo primjerenije razmišljati da se umjesto hotela na tom prostoru podigne nova zgrada za potrebe gradske uprave, s toliko potrebnim parkiralištem, a da se hotel izgradi na nekom drugom mjestu, na primjer bliže budućem turističko-rekreativnom centru?

Prostor obuhvaćen studijom kulturno - komercijalnog centra zaista je najvredniji preostali neizgrađeni dio u centru grada i bila bi nenadoknadiva šteta za Grad da se ga ustupi bilo kome kao naknadu za ono što je Gradu potrebno – izgradnja modernog polivalentnog kulturnog objekta.

Vjerujem da je radna grupa u Sinergijskim solucijama imala mogućnost da ponuđene sadržaje poput trgovačko – stambeno - poslovnih objekata, kao naknadu za izgradnju kulturnog centra, locira na širim gradskim lokacijama, sigurno bi predložili drugačije, za Grad povoljnije rješenje. Ovako se i oni sami na početku predložene studije unaprijed ograđuju.

Radi svega navedenog, a još više radi svega što se u gradu priča, predlažem najodgovornijima u Gradu, a to je Poglavarstvo Grada Samobora, da o izgradnji budućeg kulturnog centra, odnosno zamjenskog objekta za dotrajali Hrvatski dom otvori javnu raspravu, posebno u stručnim krugovima, kako bi dobili najkvalitetnija i za grad financijski najprihvatljivija rješenja. Vjerujem da nije kasno i da se može doći do daleko boljeg rješenja od ponuđenog.

S poštovanjem,

Branko Adamek, dipl.ing.

Napiši pismo

Čekajući bus u Južnjaku...

Demokracija na Đapićev način

Doktorovo izaslanstvo kod doktora?

Pero se po lošoj cesti razdero!

Nepropustna propustnost

Od "svinjskog placa" do hrama kulture

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002