29.02.2008.

Osvrt na protekle parlamentarne izbore predsjednika Savjeta za branitelje i Domovinski rat SDP-a Samobor, Vinka Kovačića

HDZ produbio i dodatno ispolitizirao podjelu među braniteljima

Poštovani branitelji!

U ime Savjeta za branitelje samoborskog SDP-a i u svoje ime čestitam svima koji su glasali za braniteljski program HDZ-a. Ministarstvo branitelja, s ministricom Jadrankom Kosor na čelu, uspjelo je uvjeriti svoj glasački stroj unutar braniteljske populacije da "crveni program" za njih znači progon, katastrofu i slično. Neke je uvjerila, a neke je i egzistencijalno zbrinula. Ako netko inzistira na primjerima i imenima za gore navedenu tvrdnju, spreman sam se očitovati i o konkretnim osobama.

Tako je HDZ uz veliki napor, uz obećanja braniteljima na koje nemam većih primjedbi (kao i na Zakon o braniteljima) te plašenje "crvenim nemanima", uspio umiriti i pridobiti veliku skupinu "'ko je jamija – jamija" branitelja. To je prepoznatljiva HDZ-ova politika. Takva politika ne nudi čiste odnose među braniteljima. Takva politika govori i da nema junaka Domovinskog rata. To je politika zbog koje se zapovjednici odriču glavnih uloga u obrani i oslobodilačkim akcijama (Medački džep, Oluja...). Zbog te politike oni umjesto poštovanja u pravilu dobivaju jednosmjernu kartu prema Haagu. Rezultati te politike su da imamo nevjerojatan broj psihički oboljelih branitelja. Nameće se zaključak da je Domovinski rat vodila "luda vojska" bez zapovjednika.

Poštovani branitelji!

Vi jako dobro znate što je istina! Zbog te istine mi u Savjetu za branitelje SDP-a Samobor tražimo (dok smo u oporbi) da se otvori registar branitelja, a kojeg ćemo otvoriti kada dođemo na vlast. Zanimljivo je da su u svim strankama osnovani odbori ili savjeti za branitelje. Svi oni traže otvaranje registra branitelja. Što to ima u tom registru kada baš svima, osim HDZ-u, odgovara da on ugleda svjetlo dana? Možda su tamo imena onih koji su neopravdano dospjeli u registar? Ali, da ne nagađamo, molim svoje kolege, Sačića i Mladog Jastreba, da sada s pozicije vlasti načine ono što su zdušno zagovarali u predizbornoj kampanji. Nije pošteno da HDZ zbog kupovanja glasova trpa u isti koš četnike, pjevače, igrače i slične, s dragovoljcima i stvarnim braniteljima Domovinskog rata. Zbog te politike narasla je brojka do nestvarnih 500.000 branitelja. Zbog te iste brojke građani Hrvatske imaju pravo da nas branitelje drže za "parazite".

Pozivam sve branitelje, a posebno svoje samoborske kolege, da svim dopuštenim sredstvima potaknu otvaranje registra branitelja za javnost. Tako ćemo obraniti dignitet Domovinskog rata, a ne prosvjedima i "branjem kestena", kojih se prvom prilikom političari odriču, kao i onih u čije su ime ti prosvjedi i održani.

Vinko Kovačić, pukovnik u mirovini Predsjednik Savjeta za branitelje i Domovinski rat SDP-a Samobor

Napiši pismo

HDZ produbio i dodatno ispolitizirao podjelu među braniteljima

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002