26.06.2019.

Projekt i kamp Čačkalica završen u Samoboru

I Mate Rimac za drugačiji pristup obrazovanju

Projekt i kamp Čačkalica završen u Samoboru

U samoborskom Centru za mlade Bunker održan je od 21. do 24. lipnja kamp Čačkalica - nagrada za 3 najbolja tima koja su sudjelovala u projektu Čačkalica, koji traje od siječnja. Tijekom četiri dana djeca su uz pomoć mentora i pod vodstvom Tinkering škole iz SAD-a izrađivala svoje go-kartove, boravila u prirodi i pritom se izvrsno zabavljala, a posjetio ih je i Mate Rimac.

Kamp je okupio najuspješnije natjecatelje koji su vlastitim rukama izradili korisne predmete, kojima su poboljšali svoje školsko okruženje. Zadnjeg dana održana je demonstracija izrađenih go-kartova te panel diskusija o važnosti ručnog rada i projektnog učenja za obrazovanje mladih i razvijanje životnih vještina, koju su vodili Sonia Živković (TEDx govornica i konzultantica u obrazovanju), Branimir Lozo (voditelj udruge SURLA iz Samobora) i Mackenzie Price (Tinkering school, SAD), a veliko iznenađenje je bio posjet Mate Rimca, koji je tako izrazio svoju podršku glavnim ciljevima projekta.

Ovaj kamp je dio projekta Čačkalica - natjecanja koje donosi drugačiji pristup obrazovanju, koji vjeruje u dječju kreativnost i njihovu sposobnost da mijenjaju svijet oko sebe. Namijenjen je djeci viših razreda osnovne škole i za cilj ima popularizaciju strukovnih zanimanja, promociju praktičnog rada rukama te pripremanje djece da se suoče s izazovima koji ih očekuju u budućnosti.

U siječnju ove godine otvoren je javni poziv za timove iz cijele Hrvatske za sudjelovanje na prvom izdanju natjecanja, a odazvalo se preko 50 timova. Njih 25 ušlo je u fazu izrade fizičkog predmeta – Čačkorješenja, kojim djeca rješavaju određeni problem u svom školskom okružju. Osim izrade predmeta, timovi su morali rješavati i zadatke Čačkolova, koji su im nosili dodatne bodove i razvili nove vještine i znanja. Nakon 2 mjeseca "čačkanja", odabrano je 10 timova iz cijele Hrvatske koji su ušli u finale. Oni su svoje radove predstavili na prvom sajmu Čačkorješenja, održanom u travnju u Samoboru, u Centru za mlade Bunker. Stručni žiri je obišao sve timove i odlučio o 3 najbolja tima.

Natjecanje Čačkalica provodi Impact Hub Zagreb, uz potporu Veleposlanstva SAD-u u Hrvatskoj te niza partnera, među kojima su i Robert Bosch fondacija, Gradionica, Udruga SURLA, Hrvatski robotički savez, Karting Arena Zagreb, Pro-sig, Atlantic grupa i Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu. Projekt podupire i Gever Tulley, poznati TEDx govornik i pokretač Tinkering škole (Škole čačkanja) u SAD-u.

T.I.

 

Projekt i kamp Čačkalica završen u Samoboru

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002