13.03.2019.

Grad Samobor uvodi pametna rješenja koja će omogućiti efikasniji rad Gradske uprave

Kvalitetnije upravljanje gradskom imovinom

Grad Samobor uvodi pametna rješenja koja će omogućiti efikasniji rad Gradske uprave

Grad Samobor uvodi nova pametna rješenja koja će omogućiti efikasniji rad Gradske uprave te veću interakciju s investitorima i građanima. Tako je nakon dugotrajnih priprema i procesa prikupljanja informacija predstavljen projekt implementacije PRLS metodologije Upravljanja imovinom i aplikacije Registar nekretnina Grada Samobora.

Rezultat projekta je jedinstveni Registar gradske imovine, što uključuje stanove, poslovne prostore, zemljišta, sportske objekte, kulturne objekte i spomenike, javne površine, uključujući parkove i dječja igrališta, komunalnu infrastrukturu (promet, energetski sustav, vodno gospodarski sustav, rasvjeta, DTK infrastruktura i odvodnja otpadnih voda) i popis koncesija. Kroz portfelje je omogućen pregled osnovnih i dodatnih karakteristika te pregled financijske uspješnosti (prihodi i rashodi, zakup i najam) za jedinice imovine i potencijalne imovine.

Aplikacija prikazuje i procjenu vrijednosti nekretnina, kao i izračun stope kapitalizacije te uvid u razna izvješća.

Kroz geografski informacijski sustav (GIS) su na karti vidljivi podaci uneseni u Registar, što uključuje uvid u jedinice imovine, pregled obilježenih jedinica imovine prema određenim parametrima te uvid u podatke iz KOMIS-a, konkretno, objekte, obveznike i zaduženja.

Sustav će omogućiti inventuru cjelokupne nepokretne imovine kojom Grad upravlja, analizu uspješnosti upravljanja te učinkovito izvještavanje, kako za svakodnevne potrebe, potrebe državne revizije, usklađivanja dugotrajne imovine s registrom nekretnina tako i za pripremu izrade strategije upravljanja imovinom.

Što to znači za građane?

Sustav pruža podršku lokalnom ekonomskom razvoju u smislu centralnog mjesta na kojem će budući investitori moći dobiti potpune informacije o imovini i planovima za razvoj, kao i podršku pri odlučivanju o povećanju učinkovitosti upravljanja imovinom u cilju stavljanja u funkciju neiskorištene imovine te planiranje i učinkovitije korištenje postojeće imovine.

Glavni su ciljevi potpora razvoju lokalnog gospodarstva, zadovoljavanje javnih, socijalnih i drugih potreba te pribavljanje prihoda iz alternativnih izvora.

Nadogradnja će ubuduće uključiti i mogućnost interakcije s građanima, koji će na ovaj način imati pristup samom sustavu i puno lakše pratiti tijek ostvarivanja svog zahtjeva.

Proces implementacije Registra nekretnina Grada Samobora provodi se u suradnji s tvrtkom Libusoft Cicom d.o.o.

T.I.

 

Grad Samobor uvodi pametna rješenja koja će omogućiti efikasniji rad Gradske uprave

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002